Naar inhoud springen

Bekering: verschil tussen versies

312 bytes toegevoegd ,  4 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 3:
Bekering volgt op [[berouw]] en leidt tot een betere levenswandel. Merk deze drie zaken op in de woorden van de apostel [[Paulus]] gericht tot koning [[Herodes Agrippa II]].<blockquote>''Hnd 26:20  maar ik heb eerst hun die in Damaskus en in Jeruzalem waren en in het hele land van Judea en aan de volken verkondigd, dat zij berouw moesten hebben en zich tot God bekeren en werken doen, de bekering waardig.'' (Telos)</blockquote>Dus: berouw → bekering → betere levenswandel. Bekering leidt tot een verandering ten goede: vrucht dragen, goede werken doen. Voorbeeld: iemand die zich schuldig maakt aan oplichting door een frauduleuze webwinkel, wordt overtuigd van zonde, krijgt berouw over zijn bedrog, bekeert zich tot God om voortaan Hem te dienen in een beter leven.
 
'''BekeringInzicht, geloof, bekering, wedergeboorte, vergeving, gave van de Geest.''' Aan bekering gaat in figuurlijke zin de opening van de ogen, d.i. inzicht, kennis van zichzelf en God, vooraf. De apostel Paulus werd door de Heer Jezus tot de volken gezonden "om hun ogen te openen, opdat zij zich bekeren...": <blockquote>''Hnd 26:17  terwijl Ik je wegneem uit het volk en uit de volken, tot welke Ik je zend om hun ogen te openen, Hnd 26:18  opdat zij zich bekeren van de duisternis tot het licht, en van de macht van satan tot God, opdat zij vergeving van zonden en een erfdeel onder de geheiligden ontvangen door geloof in Mij.'' (Telos) </blockquote>God wil dat we verstaan en ons tot Hem bekeren en ''geloven'' in Zijn Zoon, Jezus Christus, de verlosser. Bekering gaat daarom gepaard met geloven in Jezus Christus. Bekering gaat ook samen met een geestelijke wedergeboorte, de onzienlijke kant van dezelfde ingrijpende levensgebeurtenis. Bekering geeften geloof geven God gelegenheid en redengrond om vergeving van zonden, het eeuwige leven en de gave van de Geest te schenken.
 
'''Noodzaak.''' De mens is een zondaar, die, om behouden te worden van Gods oordeel over de zonde en het eeuwige leven te beërven, bekering nodig heeft. Het eerste woord van Jezus' openbare prediking was, volgens Mattheüs, "Bekeert u!" <blockquote>''Mt 4:17  Van toen af begon Jezus te prediken en te zeggen: <u>Bekeert u</u>, want het koninkrijk der hemelen is nabij gekomen.'' (Telos)</blockquote>De twaalf leerlingen die de Heer Jezus uitzond predikten 'dat men zich moest bekeren' (Marc. 6:12).<blockquote>''Mr 6:7 En Hij riep de twaalf bij Zich en begon hen twee aan twee uit te zenden en gaf hun macht over de onreine geesten. (...) Mr 6:12 En zij vertrokken en predikten dat men zich moest bekeren, Mr 6:13 en zij dreven vele demonen uit en zalfden vele zieken met olie en genazen hen.'' (TELOS)</blockquote>Ook de apostel Paulus betuigde de mensen dat zij zich moesten bekeren:<blockquote>''Hnd 20:21 terwijl ik zowel aan Joden als Grieken de bekering tot God en het geloof in onze Heer Jezus betuigde. (TELOS)''</blockquote>In<blockquote>''Hnd 26:20 maar ik heb eerst hun die in Damaskus en in Jeruzalem waren en in het oude-hele land van Judea en nieuweaan testament wordtde dezevolken eisverkondigd, gestelddat omzij weerberouw metmoesten hebben en zich tot God bekeren en werken doen, de bekering waardig.'' (TELOS)</blockquote>De bekering tot God, met het geloof in gemeenschapJezus teChristus, komenis nodig voor de joden en ontruktvoor tede wordenandere aanvolken, hetdus dreigendevoor oordeelalle mensen en is nog noodzakelijk voor ieder mens, of hij religieus is of niet. De grondslagImmers, hiervoorer is gelegdniemand doordie hetwegens werkzijn zonde van Christusnature aanvoor hetGod kruiskan volbrachtbestaan.
 
In het oude- en nieuwe testament wordt de eis van bekering gesteld om weer met God in gemeenschap te komen en ontrukt te worden aan het dreigende oordeel. 
 
Bekering en geloof vormen het fundament van het levenshuis van een christen. <blockquote>''Heb 6:1  Laten wij daarom het woord van het begin van Christus laten rusten en voortgaan tot het volkomene, zonder opnieuw een fundament te leggen van bekering van dode werken en van geloof in God,'' (Telos)</blockquote>'''Bekering ''van''.''' Wie zich bekeert, bekeert zich van iets: van dode werken (Hebr. 6:1), van de geestelijke en zedelijke duisternis, van de macht van satan.
Regel 51 ⟶ 53:
<blockquote>''Tit 2:11 Want de genade van God, heilbrengend voor alle mensen, is verschenen Tit 2:12 en onderwijst ons, dat wij met verzaking van de goddeloosheid en de wereldse begeerten ingetogen, rechtvaardig en godvruchtig zouden leven in deze tegenwoordige eeuw, Tit 2:13 in de verwachting van de gelukkige hoop en verschijning van de heerlijkheid van onze grote God en Heiland, Jezus Christus, Tit 2:14 die Zichzelf voor ons gegeven heeft, opdat Hij ons van alle wetteloosheid verloste en Zichzelf een eigen volk reinigde,ijverig in goede werken. (TELOS)''</blockquote>
 
<blockquote>''1Th 1:8 Want van u uit heeft het woord van de Heer weerklonken, niet alleen in Macedonie en in Achaje, maar in elke plaats is uw geloof jegens God uitgegaan, zodat wij daarvan niets hoeven te zeggen; 1 Th 1:9 want zelf vertellen zij van ons welke ingang wij bij u hadden, en hoe u zich van de afgoden tot God hebt bekeerd om de levende en waarachtige God te dienen  1Th 1:10 en zijn Zoon uit de hemelen te verwachten, die Hij uit de doden heeft opgewekt, Jezus, die ons redt van de komende toorn. (TELOS)''</blockquote>MillioenenMiljoenen hebben, door Gods Geest en door Zijn woord bewerkt, de wondere uitwerking van deze verandering ervaren en gaan als gelukkige mensen door het leven, zij het niet zonder struikeling of strijd. Met de jongste zoon uit de gelijkenis van Luk. 15 delen zij in de vreugde "verzoend te zijn met God" en een plaats te hebben in het huis des Vaders.
 
'''Blijdschap in de hemel.''' Voor God is de bekering van een mens een grote, vreugdevolle verandering, zoals de Heer Jezus duidelijk maakt in de gelijkenis van de verloren zoon:
 
<blockquote>''Lu 15:24 want deze zoon van mij was dood en is weer levend geworden, hij was verloren en is gevonden. En zij begonnen vrolijk te zijn.''  (TELOS)</blockquote>
 
'''Noodzakelijk voor ieder mens.''' De bekering tot God, met het geloof in Jezus Christus, is nodig voor de joden en voor de andere volken, dus voor alle mensen en is nog noodzakelijk voor ieder mens, of hij religieus is of niet. Immers, er is niemand die wegens zijn zonde van nature voor God kan bestaan. Zoals Gods gezant Paulus zegt:
 
<blockquote>''Hnd 20:21 terwijl ik zowel aan Joden als Grieken de bekering tot God en het geloof in onze Heer Jezus betuigde.''  (TELOS)</blockquote>
 
<blockquote>''Hnd 26:20 maar ik heb eerst hun die in Damaskus en in Jeruzalem waren en in het hele land van Judea en aan de volken verkondigd, dat zij berouw moesten hebben en zich tot God bekeren en werken doen, de bekering waardig.'' (TELOS)</blockquote>
 
== Een mens bekeren ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.