Naar inhoud springen

Bekering: verschil tussen versies

768 bytes toegevoegd ,  5 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Bekering''' is een algehele verandering van iemands levensrichting: een afkeer van het kwaad en een omkeer tot God, om Hem te gehoorzamen en te dienen. God wil dat we ons tot Hem bekeren en geloven in Zijn Zoon, Jezus Christus, de verlosser. Bekering gaat daarom gepaard met geloof in Jezus Christus. Bekering gaat ook samen met een geestelijke wedergeboorte, de onzienlijke kant van dezelfde ingrijpende levensgebeurtenis. Bekering geeft God gelegenheid en reden om vergeving van zonden, het eeuwige leven en de gave van de Geest te schenken. Bekering leidt tot een blijvende verandering ten goede: vrucht dragen, goede werken doen.
 
Bekering volgt op [[berouw]] en leidt tot een betere levenswandel. Merk deze drie zaken op in de woorden van de apostel [[Paulus]] gericht tot koning [[Herodes Agrippa II]].<blockquote>''Hnd 26:20  maar ik heb eerst hun die in Damaskus en in Jeruzalem waren en in het hele land van Judea en aan de volken verkondigd, dat zij berouw moesten hebben en zich tot God bekeren en werken doen, de bekering waardig.'' (Telos)</blockquote>Dus: berouw → bekering → betere levenswandel. Bekering leidt tot een verandering ten goede: vrucht dragen, goede werken doen. Voorbeeld: iemand die zich schuldig maakt aan oplichting door een frauduleuze webwinkel, wordt overtuigd van zonde, krijgt berouw over zijn bedrog, bekeert zich tot God om voortaan Hem te dienen in een beter leven.
 
'''Bekering, geloof, wedergeboorte, vergeving, gave van de Geest.''' God wil dat we ons tot Hem bekeren en ''geloven'' in Zijn Zoon, Jezus Christus, de verlosser. Bekering gaat daarom gepaard met geloven in Jezus Christus. Bekering gaat ook samen met een geestelijke wedergeboorte, de onzienlijke kant van dezelfde ingrijpende levensgebeurtenis. Bekering geeft God gelegenheid en reden om vergeving van zonden, het eeuwige leven en de gave van de Geest te schenken.
 
'''Noodzaak.''' De mens is een zondaar, die, om behouden te worden van Gods oordeel over de zonde en het eeuwige leven te beërven, bekering nodig heeft. Het eerste woord van Jezus' openbare prediking was, volgens Mattheüs, "Bekeert u!" <blockquote>''Mt 4:17  Van toen af begon Jezus te prediken en te zeggen: <u>Bekeert u</u>, want het koninkrijk der hemelen is nabij gekomen.'' (Telos)</blockquote>De twaalf leerlingen die de Heer Jezus uitzond predikten 'dat men zich moest bekeren' (Marc. 6:12).<blockquote>''Mr 6:7 En Hij riep de twaalf bij Zich en begon hen twee aan twee uit te zenden en gaf hun macht over de onreine geesten. (...) Mr 6:12 En zij vertrokken en predikten dat men zich moest bekeren, Mr 6:13 en zij dreven vele demonen uit en zalfden vele zieken met olie en genazen hen.'' (TELOS)</blockquote>Ook de apostel Paulus betuigde de mensen dat zij zich moesten bekeren:<blockquote>''Hnd 20:21 terwijl ik zowel aan Joden als Grieken de bekering tot God en het geloof in onze Heer Jezus betuigde. (TELOS)''</blockquote>In het oude- en nieuwe testament wordt deze eis gesteld om weer met God in gemeenschap te komen en ontrukt te worden aan het dreigende oordeel. De grondslag hiervoor is gelegd door het werk van Christus aan het kruis volbracht.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.