Naar inhoud springen

Vrouw: verschil tussen versies

841 bytes toegevoegd ,  4 maanden geleden
k
Regel 84:
[[Bestand:William Henry Margetson - The lady of the house.jpg|miniatuur|''The lady of the house.'' Schilderij van de Engelse kunstschilder William Henry Margetson (1861–1940).]]
In de wereld verwijst 'werkende vrouw' naar vrouwen die een betaald beroep uitoefenen. Een huisvrouw is echter, als zij huiselijke arbeid verricht, even goed een werkende vrouw.
"Ik bereid het eten dat mijn man wil helemaal zelf. Ik maak zijn borden en kleding schoon. Ik doe wat ik kan om zijn leven gemakkelijker te maken. Ik verwacht niet dat hij huishoudelijk werk doet of luiers verschoont. Ik zorgde voor de kinderen en hun behoeften. Ik ben fulltime thuis.
 
In de wereld wordt betaalde arbeid buitenshuis hoger aangeslagen dan onbetaalde arbeid in huis voor het gezin. Dat is een onderwaardering van huiselijke arbeid, oftewel een overwaardering van betaalde arbeid buitenshuis. Het is, algemeen gesproken, verkeerd om ''moeders'' (= vrouwen die een of meer kinderen hebben) aan te moedigen buitenshuis, elders betaald werk te gaan doen, alsof dat normaal, wenselijk is - alsof dat waardevoller is dan het opvoeden van kinderen. Pas op voor 'carrièredrang'.<ref name=":1">[https://www.youtube.com/watch?v=G3jMxxjQP4w&t=1u8m53s Transgenderism is the Fruit of Sexual Revolution w/ Dr. Jennifer Morse]. Youtube.com: Pints with Aquinas, 7 juni 2022 Vanaf 1 uur 8 min 53 sec.</ref> Het is goed om te bedenken:
Hij werkt hard om te voorzien. Hij draagt zware dingen en repareert dingen. Hij regelt de financiën. Hij is een geweldige vader en opa.
Dit betekent niet dat ik minderwaardig ben aan hem. God heeft verschillende rollen en verantwoordelijkheden voor ons ontworpen voor de orde, en dat is goed." — Lori Alexander<ref>[https://twitter.com/godlywomanhood/status/1738192779577278691 Bericht] op X.com dd. 22 dec. 2023.</ref>.
[[Bestand:At harvest (1972). (9781955976).jpg|miniatuur|Vrouwen werkzaam in de oogst in Moldavie (1972).]]
In de wereld wordt betaalde arbeid buitenshuis hoger aangeslagen dan onbetaalde arbeid in huis voor het gezin. Dat is een onderwaardering van huiselijke arbeid, oftewel een overwaardering van betaalde arbeid buitenshuis. Het is, algemeen gesproken, verkeerd om ''moeders'' (= vrouwen die een of meer kinderen hebben) aan te moedigen buitenshuis, elders betaald werk te gaan doen, alsof dat normaal, wenselijk is - alsof dat waardevoller is dan het opvoeden van kinderen. Pas op voor 'carrièredrang'.<ref name=":1">[https://www.youtube.com/watch?v=G3jMxxjQP4w&t=1u8m53s Transgenderism is the Fruit of Sexual Revolution w/ Dr. Jennifer Morse]. Youtube.com: Pints with Aquinas, 7 juni 2022 Vanaf 1 uur 8 min 53 sec.</ref> Het is goed om te bedenken:<nowiki> </nowiki>
 
1. wij doen ons werk voor de Heer doen, onbetaald of betaald, in huis of elders. <blockquote>''Ro 14:7  Want niemand van ons leeft voor zichzelf en niemand sterft voor zichzelf; Ro 14:8  want hetzij wij leven, wij leven voor de Heer; hetzij wij sterven, wij sterven voor de Heer; hetzij wij dan leven, hetzij wij sterven, wij zijn van de Heer. Ro 14:9  Want daartoe is Christus gestorven en levend geworden, opdat Hij zou heersen zowel over doden als over levenden.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Col 3:17  En al wat u doet, in woord of in werk, doet alles in de naam van de Heer Jezus, terwijl u God de Vader door Hem dankt.'' (Telos)</blockquote>2. werken en zorgen voor man en eventuele kinderen is een hoge, belangrijke roeping. Jonge vrouwen behoren te zijn 'huishoudelijk' (Tit. 2:5, NBG51, Leidse vertaling, Telos), 'arbeidzaam in huis' (Naardense vertaling), 'het huis te bewaren' (Statenvertaling), 'te zorgen voor hun huishouden' (HSV), 'huiselijk' (Vissering), 'zorgzaam in het huishouden' (NBV04).<blockquote>''1Ti 5:14  Ik wil dan dat jongere weduwen trouwen, kinderen krijgen, hun huis besturen, de tegenstander geen enkele aanleiding tot lasteren geven.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Tit 2:1  Maar jij, spreek wat de gezonde leer past: Tit 2:2  de oude mannen moeten nuchter zijn, eerbaar, ingetogen, gezond in het geloof, in de liefde, in de volharding;  Tit 2:3  de oude vrouwen eveneens in hun gedrag zoals het heiligen past, niet kwaadsprekend, niet verslaafd aan veel wijn, leraressen van het goede,  Tit 2:4  opdat zij de jonge vrouwen inscherpen hun mannen en kinderen lief te hebben,  Tit 2:5  ingetogen te zijn, kuis, huishoudelijk, goed, aan hun eigen mannen onderdanig, opdat het woord van God niet gelasterd wordt.'' (Telos)</blockquote>3. Het najagen van een carrière en het uitstellen van het krijgen van kinderen op latere leeftijd verhoogt de kans op onvruchtbaarheid. Het is mogelijk om eerst kinderen te krijgen en op te voeden en daarna een opleiding te volgen of een betrekking buiten de deur te vervullen.<ref name=":1" /> Opleiding en carrière kunnen maken dat vrouwen het zoeken van een echtgenoot uitstellen, terwijl ze er gezien hun leeftijd aan toe zijn om te trouwen.<ref name=":2">[https://www.youtube.com/watch?v=G3jMxxjQP4w&t=1u13m10s Transgenderism is the Fruit of Sexual Revolution w/ Dr. Jennifer Morse]. Youtube.com: Pints with Aquinas, 7 juni 2022 Vanaf 1 uur 13 min 10 sec.</ref> Het kan er ook voor zorgen dat er spanningen ontstaan met de echtgenoot, als deze graag heeft dat zijn vrouw thuis is en voor de kinderen zorgt<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=Dj6lwx7OYtc&t=4m46s Modesty in Dress with Colleen Hammond Pt. 5]. Youtube.com: The Fatima Center, 28 okt. 2015. Vanaf 4 min 46 sec. getuigt Colleen Hammond van de maatschappelijke druk om te scheiden van haar man, die haar carrière buitenshuis in de weg zou staan. </ref>.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.