Naar inhoud springen

Antiochus IV Epifanes: verschil tussen versies

24 bytes toegevoegd ,  4 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
[[Bestand:Antiochus IV Epiphanes - Altes Museum - Berlin - Germany 2017.jpg|miniatuur|Beeld van het hoofd van Antiochus IV]]
'''Antiochus IV Epifanes''', of korter, ''Antiochus IV'' of ''Antiochus Epifanes,'' (ca. 215-164 v.Chr.) was van 175 – 164 v.Chr. koning van het Grieks-Syrische rijk, het rijk van de hellenistische [[Seleucidische rijk|Seleuciden]].  In [[Daniël (profeet)|Daniëls]] gezicht van de ram en de geitebok (Dan. 8; ca. 550 v.C.) wordt hij voorgesteld als een kleine hoorn die zich groot maakt, Gods volk verdrukt, de tempel ontheiligt en de geopenbaarde waarheid neerwerpt. Onder de Seulicidische vorst brak de Makkabese opstand uit, daar hij zich bij de [[joden]] gehaat had gemaakt door in te grijpen in hun godsdienstig leven en te eisen dat zij aan de god Baäl Hasjamaïm (het Syrische equivalent van de Griekse oppergod Zeus), zouden offeren.
'''Naam.''' Spreek de naam uit met klemtoon op ''ti'' in An<u>ti</u>ochus en op ''pi'' in E<u>pi</u>fanes. Zijn eigenlijke naam was ''Mitrades''. Zijn bijnaam ''Epifanes'', ook gespeld ''Epiphanes'' - in het Grieks ἐπιφανής , ''epiphanès -'' betekent ''verschenen [God].'' De titel was door hemzelf aangenomen en liet hij op zijn munten zetten.[[Bestand:Antiochos IV Epiphanes.jpg|miniatuur|607x607px800x800px|Munt met op de voorkant het hoofd van Antiochus Epifanes en op de achterkant de Griekse hoofdgod Zeus gezeten op de troon. Grieks opschrift: "ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΝΤΙΟΧΟΥ ΘΕΟΥ ΕΠΙΦΑΝΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ", d.w.z. "Koning Antiochus, de verschijnende god, de overwinnaar."|geen]]'''Afkomst.''' Hij was de zoon van koning Antiochus III de Grote, en de broer van Seleucus IV Philopator. Zijn moeder was Laodice III.
 
'''Karakter.''' Antiochus IV was excentriek, onbetrouwbaar en wreed, een tiran.
Regel 62:
De engel Gabriël maakte bekend dat het gezicht "zal zijn tot de tijd van het einde" (Dan. 8:17). Het gezicht van Daniël zal pas geheel vervuld worden in de tijd van het einde, vlak voor de komst van de Messias, de Verlosser van Israël. 
 
'''Het Beest.''' Antiochus IV Epifanes is dan ook een voorafbeelding van het [[Beest uit de zee|Beest]]. De Syrische vorst is met zijn zichzelf vergodende, dweepzieke hoogmoed, en zijn vijandschap tegen God en godsdienst, een zeer eigenaardig voorbeeld van "de Wetteloze" of "de Mens der zonde" (2 Thess. 2).
 
'''Afval.''' En evenals Antiochus, die een afgodendienst wilde invoeren, in een tijd dat vele Joden hun godsdienst verwaarloosden, staat ook de Mens der zonde in verband met afval.<blockquote>''2Th 2:3 Laat niemand u op enigerlei wijze bedriegen, want die komt niet als niet eerst de afval gekomen is en de mens van de zonde geopenbaard is, de zoon van het verderf, 2Th 2:4 die zich verzet en zich verheft tegen al wat God heet of een voorwerp van verering is, zodat hij in de tempel van God gaat zitten en zichzelf vertoont dat hij God is.'' (TELOS)</blockquote>'''Vervolging.''' Het Beest zal de heiligen, in het visioen door sterren voorgesteld, vervolgen. 
 
In die éne trek, dat Antiochus Epifanes als voorafbeelding van de eindtijdse vijand van Gods volk verschijnt, ligt voor de heiligen de meest volkomen onderwijzing over deze Wetteloze, en de nadrukkelijke waarschuwing met het oog op de grootheid van het te wachten gevaar en de listigheid van de vijand. Van de andere kant is daar grote troost, dat de vijand het snel over hem losbrekende oordeel niet zal ontgaan. De Heer van het heilige volk, Jezus Christus, de Vorst der vorsten, zal de Mens van de zonde verteren door de adem van Zijn mond en tenietdoen door Zijn verschijning.<blockquote>''2Th 2:8 En dan zal de wetteloze geopenbaard worden, die de Heer Jezus zal verteren door de adem van zijn mond en te niet doen door de verschijning van zijn komst;'' (TELOS)</blockquote>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.