Naar inhoud springen

Pretribulationisme: verschil tussen versies

86 bytes toegevoegd ,  3 maanden geleden
k
Regel 131:
Sommige christenen vinden dat het pretribulationisme niet duidelijk genoeg is uitgedrukt in de Bijbel. In plaats daarvan berust de leer volgens hen op een niet-samenhangend geheel van Bijbelverzen. Critici zijn ook van mening dat wanneer de leer van de opname vóór de grote verdrukking zo belangrijk zou zijn, Jezus daar meer en duidelijker aandacht aan zou hebben besteed.
 
Concurrerende opvattingen, die het pretribulationisme weerspreken en ontkennen dat de gemeente vóór de oordelen van Openbaring 6 e.v. wordt opgenomen, zijn [[midtribulationisme]], [[pre-wrath]] en [[posttribulationisme]]. Deze opvattingen zijn (anno 2023) in opmars.
==Pretribulationisme in literatuur en films==
Vooral in de VS wordt er veel aandacht besteed door o.a. Hal Lindsey en andere chiliasten, in films, boeken, websites en discussieforums, aan de naderende wegneming van de 'ware' gelovigen. De pocket-serie ''De laatste bazuin'' (uit het Engels vertaald en in die taal getiteld "Left Behind" hetgeen 'achtergelaten' betekent) van de Amerikaanse schrijvers Tim LaHaye en Jerry B. Jenkins is een dertiendelig geromantiseerd verhaal over de eindtijd, die begint met de Opname. De titels zijn: Verlaten, Tegenstand, Nicolae, Oogst, Apollyon, Moord, Bezeten, Merkteken, Ontheiligd, Standvastig, Armageddon, Wederkomst en het Koninkrijk komt. De serie is ook verfilmd onder de titel ''Left Behind'', waarvan inmiddels drie delen zijn verschenen: Left Behind: The Movie (2000), Left Behind II: Tribulation Force (2002) en Left Behind: World at War (2005).
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.