Naar inhoud springen

Astrologie: verschil tussen versies

526 bytes verwijderd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Astrologie''' of sterrenwichelarij is de studie van de stand der hemellichamen en hun verband met gebeurtenissen op [http://www.christipedia.nl/Artikelen/A/Aar...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Astrologie''' of sterrenwichelarij is de studie van de stand der hemellichamen en hun verband met gebeurtenissen op [http://www.christipedia.nl/Artikelen/A/Aarde [aarde]] en met het karakter en leven van mensen.
 
Het woord “astrologie” komt van de Griekse woorden “aster” (=ster) en “logos” (= woord, leer, kunde).
 
Astrologie moet niet verward worden met astronomie of sterrenkunde, dit is de [http://www.christipedia.nl/Artikelen/W/Wetenschap [wetenschap]] die zich bezighoudt met het bestuderen van de hemellichamen. Door de astronomie kunnen exacte voorzeggingen van zonsverduisteringen, enz. gedaan worden. Astrologie of sterrenwichelarij is valse wetenschap en heeft niets met wetenschap te doen, maar is een [http://www.christipedia.nl/Artikelen/B/Bijgeloof [bijgeloof]].
 
Astrologen gaan ervan uit dat er een verband bestaat tussen de stand en de bewegingen van de sterren (of algemeen de hemellichamen) en het lot van de wereld en van de mens individueel. Over dat verband denken astrologen verschillend:
Regel 14:
 
== Oorsprong en geschiedenis ==
De astrologie stamt uit het [http://www.christipedia.nl/Artikelen/M/Midden-Oosten [Midden-Oosten]], uit het gebied van Babylon ([http://www.christipedia.nl/Artikelen/C/Chaldea [Chaldea]]) in Lager Mesopotamië, en heeft zich van daaruit na de tijd van Alexander de Grote naar het westen verspreid.
 
In [http://www.christipedia.nl/Artikelen/E/Egypte [Egypte]] had ze al veel eerder vaste voet gekregen. Volgens verschillende egyptologen kan de plaatsing van de piramiden in verband gebracht worden met de stand van de sterren.
 
Nebukadnezar werd geadviseerd door onder meer sterrenkijkers. Daniel en zijn vrienden blijken veel wijzer dan al de tovenaars en sterrekijkers (‘bezweerders’, Herziene Statenvertaling):<blockquote>''Da 1:20 En [in] alle zaken van verstandige wijsheid, die de koning hun afvroeg, zo vond hij hen tienmaal boven al de tovenaars [en] sterrekijkers, die in zijn ganse koninkrijk waren. (SV)''</blockquote>In de Middeleeuwen kreeg de astrologie veel ingang in Islamitische landen en in de 13<sup>e</sup> en 14<sup>e</sup>  eeuw ingang in christelijke landen. De bloeiperiode was in de 15<sup>e</sup> en 16<sup>e</sup>eeuw voorbeeld: sterrenkundige Tycho Brahe; Thomas van Aquino, Johannes Kepler (serieus?), Filippus Melanchton met beroep op Gen 1: 14; Jer. 10: 2.
Regel 34:
De dierenriem of zodiak bevat 12 sterrenbeelden, 'de tekens van de Dierenriem': Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Schutter, Steenbok, Waterman, Vissen. Deze twaalf tekens van de dierenriem geven aan hoe de persoon is die onder dat gesternte is geboren. Men hoort mensen zeggen: 'Ik ben een maagd; ik een steenbok’. De indeling van de dierenriem is vast en onveranderlijk. Men acht het gesternte ook van belang voor de situatie van de mensheid als geheel.
 
Aanhangers van de [http://www.christipedia.nl/Artikelen/N/New_Age_beweging[New Age beweging|New Age]] stellen dat we geleefd hebben in het tijdperk van de 'vissen' en dat we overgaan in het tijdperk van de 'Waterman'. Dit heeft te maken met het zogenaamde Lentepunt: dat wordt bepaald door de stand van de zon op 21 maart. In de tijd van Hipparchus 2e v. Chr stond de zon toen in het teken van de in Ram, nu in dat van de Vissen en we zijn op weg naar de Waterman.
 
De zonnebaan heeft men ook in twaalf gedeelten verdeeld en die delen worden '''huizen''' genoemd. Dit is geen vaste indeling. Het eerste huis heette horoscoop. Dat gedeelte zag het uur. De 12 huizen heetten: Leven, rijkdom, broeders, ouders, kinderen, gezondheid, vrouw, dood, godsdienst, koninkrijk, weldaden (ook wel: vrienden), gevangenis (of: vijanden).
Regel 49:
 
== Bijbel ==
Hoe de astrologie te bezien in het licht van de [http://www.christipedia.nl/Artikelen/B/Bijbel [Bijbel]]? Belangrijk is wat de Bijbel over de [http://www.christipedia.nl/Artikelen/S/Schepping [schepping]], ook over de sterrenhemel zegt. Wat dat laatste betreft kunnen we stellen dat de Schrift heel wat over de sterren zegt, maar dan in heel andere zin dan de astrologie dat doet.
 
Astrologie houdt de vergoddelijking van het heelal in, maar volgens de Bijbel is de schepping het werk van God en dat tot zijn eer. Dat laatste geldt van Israël (Js.43: 7), maar ook van hele schepping (vgl. Op 4: 11).
 
a. [http://www.christipedia.nl/Artikelen/Z/Zon [Zon]], [http://www.christipedia.nl/Artikelen/M/Maan [maan]] en [http://www.christipedia.nl/Artikelen/S/[Ster |sterren]] als scheppingen verkondigen Gods eer: Ps 8: 4,5; 19: 1,5; 33:6 ; 148:3; 150:1. De sterren worden als vergelijkingsmateriaal gebruikt: Gen 15: 5; Deut. 28: 62 (zo zal uw zaad zijn), vgl. Job 22: 12 geweldig hoog, maar niet 'rein' (Jb 25:5); maar nooit wordt de sterrenhemel als een soort 'profetisch materiaal’ voorgesteld.
 
b. God gebruikt zon, maan en sterren maar dan als beelden (zie Gen 37: 9; Opb. 12: 1). Christus wordt aangekondigd als een ster (Num. 24: 17), voorgesteld als de Morgenster (Venus) en de Zon van de Gerechtigheid. Hij wordt aangewezen door een ster (Matth. 2: 2). Engelen worden als sterren voorgesteld (Job 38: 7; Richt 5: 20; Opb 9:1). Er wordt gesproken over het heir des hemels (Jes 34: 4; 40:26; zie ook Opb 1: 16; Dan 10: 5,18; 7: 13; 12: 3). Let ook op de beeldspraak in Ps 19: 1-7. Wij gebruiken zulke beeldspraak ook, bijvoorbeeld: Zij is het zonnetje in huis. Maar dat alles heeft niets met astrologie te maken.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.