Naar inhoud springen

Kerkgeschiedenis: verschil tussen versies

164 bytes toegevoegd ,  2 maanden geleden
k
 
Regel 54:
2. 1648 - 18e eeuw: De kerk in de tijd van het Piëtisme en de Aufklärung (Verlichting).
3. einde 18e eeuw - heden
'''Indelingsgronden.''' Eenstemmigheid heerst onder de verschillende schrijvers van handboeken over de kerkgeschiedenis ten opzichte van deze verdelingen niet. Ieder toch heeft „z'n eigen kijk op de zaken", een gevolg van opleiding en voortgezette studie. De kerkgeschiedenis kan op verschillende gronden worden ingedeeld. De oudste indeling is misschien die in Openbaring 2 en 3, die volgens sommige uitleggers een vooraf geopenbaarde kerkgeschiedenis in hoofdtrekken biedt: het begint met de kerk die met "ongeveer twaalf mannen" start (Efeze, Hand. 19:7), haar eerste liefde verlaat (Efeze)en eindigt met de lauwe zelfvoldane kerk van de eindtijd (Laodicea). Na Laodicea wordt de hemel geopend en klimt Johannes daarheen op, voorafbeelding van de opname van de Gemeente.
[[Bestand:The Book of Revelation; a study of the last prophetic book of Holy Scripture (1919) (14780708231).jpg|geen|miniatuur|1200x1200px|Profetische indeling van de kerkgeschiedenis volgens Clarence Larkin: de zeven gemeenten van Opb. 2 en 3 komen overeen met perioden van de kerkgeschiedenis.]]
Behalve die 'profetische' indeling is de oudste indeling die in ''boeken, ''zoals men die vindt bij Eusebius en Theodoretus. Deze indeling is zeer uitwendig, want niet elk boek (Eusebius heeft er tien en Theodoretus vijf) bevat een nieuwe zaak.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.