Naar inhoud springen

Pretribulationisme: verschil tussen versies

1.313 bytes toegevoegd ,  3 maanden geleden
k
 
Regel 80:
=== "Zij zullen geenszins ontkomen" ===
Paulus spreekt over de opname van de gemeente in 1 Th. 4:16v en daarna over een ramp die de wereld zal treffen. <blockquote>''1Th 5:2  Want u weet zelf nauwkeurig dat de dag van de Heer komt als een dief in de nacht. 1Th 5:3  Wanneer zij zullen zeggen: Vrede en veiligheid, dan zal een plotseling verderf over hen komen zoals de barensnood over een zwangere, en zij zullen geenszins ontkomen. 1Th 5:4  Maar u, broeders, bent niet in de duisternis, zodat die dag u als een dief zou overvallen; 1Th 5:5  want u bent allen zonen van het licht en zonen van de dag. Wij zijn niet van de nacht of van de duisternis.'' ''(TELOS)''</blockquote>Merk het verschil op tussen "zij", die door de ramp getroffen worden, en "wij", die niet overvallen worden door een plotseling verderf. Dit wijst erop dat wij, gelovigen in de bedeling van de genade, daarbuiten gehouden worden, dat wij weggenomen zijn. Het is waarschijnlijker dat wij weggenomen zijn, gelijk Lot en de zijnen, dan dat wij op aarde op een bepaalde plaats zijn ondergebracht, gelijk Noach in de ark of gelijk Israël in het land Gosen.
 
=== De eerste opstanding ===
Wie in Christus ontslapen zijn hebben deel aan de eerste opstanding (1 Thess. 4). Maar ook de onthoofden uit de Grote Verdrukking hebben daaraan deel. In Opb. 20 worden alleen zij genoemd, niet de gemeente. <blockquote>''Opb 20:4 En ik zag tronen, en zij gingen daarop zitten, en het oordeel werd hun gegeven; en ik zag de zielen van hen die om het getuigenis van Jezus en om het woord van God onthoofd waren, en die het beest of zijn beeld niet hadden aangebeden en niet het merkteken aan hun voorhoofd en aan hun hand ontvangen hadden; en zij werden levend en regeerden met Christus duizend jaren. Opb 20:5 De overigen van de doden werden niet levend voordat de duizend jaren voleindigd waren. Dit is de eerste opstanding. Opb 20:6 Gelukkig en heilig is hij die aan de eerste opstanding deel heeft; over dezen heeft de tweede dood geen macht, maar zij zullen priesters van God en van Christus zijn en met Hem de duizend jaren regeren. (Telos)''</blockquote>Van de onthoofden onderscheiden worden hen die op tronen zitten, de nieuwtestamentische heiligen, die eerder zijn opgenomen. <blockquote>''1Co 6:2 Of weet u niet, dat de heiligen de wereld zullen oordelen? En als door u de wereld wordt geoordeeld, bent u dan onwaardig voor de geringste rechtszaken? (Telos)''</blockquote>
 
=== Joodse zendelingen ===
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.