Naar inhoud springen

Maarten Luther: verschil tussen versies

722 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Maarten Luther''' (1483 - 1546) is een van de bekendste kerkhervormers uit de geschiedenis. Luther zag in dat Christus zijn zonden van hem had genomen en hij...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
'''Maarten Luther''' (1483 - 1546) is een van de bekendste kerkhervormers uit de geschiedenis.
[[Bestand:Lucas Cranach (I) workshop - Martin Luther (Uffizi).jpg|miniatuur|353x353px]]
 
Luther zag in dat Christus zijn zonden van hem had genomen en hij door het geloof Christus’ gerechtigheid ontving. Bij de ontdekking van die wonderlijke ruil – mijn zonden voor Zijn gerechtigheid - ging voor Luther naar eigen zeggen de poort van het paradijs open.
 
 
Uiteindelijk ontstond een nieuwe beweging ''buiten'' de Rooms-katholieke kerk, de Kerk der Reformatie of Gereformeerde Kerk. 
 
== Muziek ==
Bij Luther speelt muziek een grote rol. Al heel vroeg werd hij door muziek getroost, schrijft hij. Als student verdreef hij zijn depressies met muziek. Zodra hij in Wittenberg is laat hij componisten komen om zijn melodieën op vierstemmige muziek te zetten. Hij zou enkele tientallen kerkliederen hebben geschreven. Zijn bekende lied 'Ein feste Burg' ('Een vaste burcht') is daarvan misschien wel het bekendst geworden. 
 
== Bron ==
Gerrit-Jan KleinJan, [http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/4454367/2017/01/27/Zonder-Luther-geen-Bach.dhtml Zonder Luther geen Bach], artikel op Trouw.nl, 27 jan. 2017.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.