Naar inhoud springen

Adventisme: verschil tussen versies

358 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Het '''Adventisme''' is een in de 19e eeuw ontstane protestants-christelijke stroming waarin de spoedige wederkomst van Christus centraal staat. De stroming omvat meer dan 200 bewegingen, waaronder de zevendagsadventisten en Jehovah's Getuigen.[[Bestand:William Miller.jpg|miniatuur|224x224px|William Miller]]'''Benaming.''' 'Adventisme' komt van 'advent', dat betekent '(aan)komst' en komt van het Latijnse ''adventus''. Daar de verwachte wederkomst van de Heer Jezus zijn tweede komst is, wordt een adventist in de Verenigde Staten ook vaak "Second Adventist" genoemd.
 
'''Benaming.''' 'Adventisme' komt van 'advent', dat betekent '(aan)komst' en komt van het Latijnse ''adventus''. Daar de verwachte wederkomst van de Heer Jezus zijn tweede komst is, wordt een adventist in de Verenigde Staten ook vaak "Second Adventist" genoemd.
 
De stroming van het adventisme ontstond tegen de achtergrond van een geestelijke ontwaken, de "Second Great Awakening", in de Verenigde Staten. Adventisten verwachten sterk de tweede komst (wederkomst) van de Heer Jezus.
 
[[Bestand:William Miller.jpg|miniatuur|364x364px|William Miller]]
De Amerikaan William Miller (1782-1849) predikte dat Christus tussen 21 maart 1843 en 21 maart 1844 zou komen. Miller was een boer in Low Hampton. Hij behoorde tot de Baptisten. Al zijn tijd besteedde hij aan het onderzoek van de Heilige Schrift, voornamelijk van het profetische woord. Door dat onderzoek kwam hij tot de overtuiging, dat de komst van de Heer zeer nabij moest zijn. Door allerhande berekeningen, die steeds gefaald hadden, kwam hij tot de overtuiging, dat Jezus zou wederkomen tussen 21 maart 1843 en 21 maart 1844. Deze overtuiging grondde hij op Daniël 8: 14. Eerst hield hij deze overtuiging voor zich, maar in 1831 begon hij haar openlijk te verkondigen. Hij bleef echter in de Baptisten-kerk. Als zijn vaste mening sprak hij uit, dat „eer Christus komen zou in heerlijkheid alle sektarische beginselen weggevaagd zouden worden.”
 
Hieronder een voorbeeld van een berekening die uitkomt op het jaar 1843. Het is een tijdrekenkundige kaart van de gezichten in de bijbelboeken Daniël en Openbaring. Deze kaart van een 'Milleriet' werd in 1843 uitgegeven door J.V. Himes.
[[Bestand:Millerite 1843 chart 2.jpg|gecentreerd|miniatuur|1327x1327px|Chronologische kaart van Daniël en Openbaring.]]
Honderden verwachtten met spanning de nacht van 21 Maart 1844, maar de nacht ging voorbij en er gebeurde niets. Toen schreef Miller een open brief, waarin hij bekende zich vergist te hebben. Hij verklaarde, dat hij zich voortaan niet meer met berekeningen wilde bezig houden.
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.