Naar inhoud springen

Naamchristen: verschil tussen versies

2 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''naamchristen''' (Eng. ''nominal christian'') is een christen alleen in naam. Hij noemt zich christen, maar gelooft niet echt. De term "naamchristen" komt...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Een '''naamchristen''' (Eng. ''nominal christian'') is een christen alleen in naam. Hij noemt zich christen, maar gelooft niet echt. De term "naamchristen" komt niet in de Bijbel voor. Een naamchristen kan wel of niet lid zijn van een kerk, wel of niet aan religieuze activiteiten deelnemen, vaak of zelden naar de kerk gaan.
 
Te onderscheiden van naamchristenen zijn '''<nowiki/>'culturele christenen'''<nowiki/>' of 'cultuurchristenen'. Zij geven toe dat ze niet echt christenen zijn, niet geloven, maar wel in een christelijke omgeving zijn opgegroeid, erdoor gevormd zijn en waarde hechten aan zekere tradities. De vooraanstaande Britse atheist Richard Dawkins noemt zichzelf een 'cultureel christen'.<blockquote>'',,Ik ben een cultureel christen, op dezelfde manier zoals veel van mijn vrienden zichzelf ’culturele joden’, of ’culturele moslims’ noemen.’’''<ref name=":0">Nieuwsartikel [http://www.kerknieuws.nl/nieuws.asp?oId=12208&lStrAction=archief Atheist Dawkins noemt zich ’cultureel christen’], op kerknieuws.nl dd. 15 dec. 2007.</ref></blockquote>Hij bedoelt daarmee dat hij is opgegroeid in een christelijke omgeving en hierdoor is gevormd, zonder zelf in Jezus Christus te geloven. Dawkins zou christelijke tradities als kerst niet willen afschaffen. ,,''Net als iedereen houd ik ervan om kerstliederen te zingen.''"<ref name=":0" />
 
Hij bedoelt daarmee dat hij is opgegroeid in een christelijke omgeving en hierdoor is gevormd, zonder zelf in Jezus Christus te geloven. Dawkins zou christelijke tradities als kerst niet willen afschaffen. ,,''Net als iedereen houd ik ervan om kerstliederen te zingen.''"<ref name=":0" />
 
Een cultureel christen is ook de Britse astronoom Martin Rees. Hij bezoekt de kerk en geniet van de muziek en liturgie. "Mijn cultuur is de Kerk van Engeland."<ref>In een intervieuw in het radioprogramma 'Opium op 4', NPO radio 4, 28 mei 2015. </ref> Van hem zijn ook de woorden:<blockquote>''"This is certainly why I myself have no religions belief. Despite my unbelief, I continue to be nourished by the music and liturgy of the Church in which I was brought up. . . . I am a ‘tribal Christian’, happy to attend evensong each week (especially as I am privileged to attend Trinity College, Cambridge, with a superb musical tradition)."''<ref>Aangehaald in: R. Albert Mohler, [http://www.christianpost.com/news/scientific-extremism-on-display-and-the-prize-goes-to--49827/ Scientific Extremism on Display – And the Prize Goes to ...], artikel op ChristianPost.com dd. 14 april 2011.</ref></blockquote>Een cultureel christen is ook Anders Behring Breivik, die 32-jarige Noorse man die in 2011 twee terreuraanslagen pleegde die aan 77 mensen het leven kostte. In zijn manifest zegt hij:<blockquote>''“Als je een persoonlijke relatie met Jezus Christis en God hebt, dan ben je een godsdienstig christen. Ikzelf en velen als ik hebben niet noodzakelijk een persoonlijke verhouding met Jezus Christus en God. We geloven echter in het christendom als een culturele, sociale, identiteit en zedelijk platform. Dit maakt ons christelijk.”''<ref>Deze woorden staan op blz. 1307 van zijn manifest.</ref></blockquote>In Nederland noemt de gereformeerd opgevoede schrijver Nicolaas Matsier zich een 'cultureel christen' (anno 2015)<sup>[http://www.christipedia.nl/Artikelen/N/Naamchristen#voetnoot_1 <nowiki>[1]</nowiki>]</sup>.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.