Naar inhoud springen

Evangelie naar Johannes: verschil tussen versies

39 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Het '''evangelie naar Johannes''' (ook genoemd 'evangelie van Johannes', 'evangelie volgens Johannes', 'Johannesevangelie') is het vierde boek in het [http://www...')
 
Regel 151:
 
Er zijn gronden om het geschrift te dateren '''ná de verwoesting''' van Jeruzalem (70 n.C.) in de laatste decennia van de 1e eeuw:
 
#1. overgeleverd getuigenis (uit de 2e eeuw: Polycarpus, die Johannes gekend heeft; [http://www.christipedia.nl/Artikelen/I/Irene%C3%BCs Ireneüs]) dat Johannes het evangelie in zijn ouderdom te Efeze geschreven heeft. Volgens Clemens van Alexandrië (late tweede eeuw) is het evangelie naar Johannes het oudste van de evangelieën. Volgens de christelijke overlevering is dit geschrift het laatst geschreven bijbelboek.
# het beschouwend karakter van dit evangelie past bij Johannes' ouderdom<sup>[http://www.christipedia.nl/Artikelen/J/Johannes_(evangelie_naar)#voetnoot_1 <nowiki>[1]</nowiki>]</sup>.
 
#2. het beschouwend karakter van dit evangelie past bij Johannes' ouderdom<sup>[http://www.christipedia.nl/Artikelen/J/Johannes_(evangelie_naar)#voetnoot_1 <nowiki>[1]</nowiki>]</sup>.
 
Er zijn echter sterke argumenten voor een datering '''vóór de verwoesting''' van Jeruzalem.
#1. Zo schrijft Johannes dat er in Jeruzalem aan de Schaapspoort een vijver is (tegenwoordige tijd), bijgenaamd Bethesda, waarin toenmaals een menigte zieken lag (verleden tijd). Dit wijst erop dat de vijver nog bestond toen Johannes deze woorden schreef.  <blockquote>''Joh 5:1 Daarna was er een feest van de Joden, en Jezus ging op naar Jeruzalem. Joh 5:2 Nu is er in Jeruzalem aan de Schaapspoort een vijver, die in het Hebreeuws bijgenaamd wordt Bethesda, met vijf zuilengangen. Joh 5:3 Daarin lag een menigte zieken, blinden, kreupelen, verdorden, die wachtten op de beroering van het water. (TELOS)''</blockquote>2. Een tweede argument voor een vroege datering is dat er nergens in het evangelie melding wordt gemaakt van de verwoesting van Jeruzalem en de tempel (70 n.C.). Het ligt niet voor de hand dat Johannes deze verwoesting van het godsdienstig centrum der joden onvermeld zou laten.
# Een tweede argument voor een vroege datering is dat er nergens in het evangelie melding wordt gemaakt van de verwoesting van Jeruzalem en de tempel (70 n.C.). Het ligt niet voor de hand dat Johannes deze verwoesting van het godsdienstig centrum der joden onvermeld zou laten.
Volgens sommigen is het evangelie geschreven in de jaren '60 van de 1e eeuw<sup>[http://www.christipedia.nl/Artikelen/J/Johannes_(evangelie_naar)#voetnoot_4 <nowiki>[4]</nowiki>]</sup>.
 
Regel 167 ⟶ 169:
== Wondertekenen van de Heiland ==
Het evangelie naar Johannes vermeldt zeven wondertekenen door de Heer Jezus vóór zijn kruisdood verricht. (Sommigen tellen de wonderbare visvangst mee en komen tot acht wonderen.) Ze tonen de grootheid en heerlijkheid van de Heer Jezus en Zijn vader. Alle voorzien ze in een behoefte of nood van een of meer mensen. Twee van de zeven wonderen - de spijziging van een menigte en het lopen over de zee met het stillen van de storm (Joh. 6) - zijn ook in andere evangeliën opgetekend; vijf uitsluitend door Johannes. We willen de aandacht op deze zeven wonderen vestigen<sup>[http://www.christipedia.nl/Artikelen/J/Johannes_(evangelie_naar)#voetnoot_9 <nowiki>[9]</nowiki>]</sup>, in de volgorde waarin Johannes ze heeft opgeschreven.
# <u>De verandering van water in wijn</u>: de Heer Jezus is de bron van vreugde. In Joh. 2:1-11 wordt het eerste wonder genoemd, dat gebeurde bij de bruiloft te Kana. De Heer Jezus voorkwam dat de feestvreugde verstoord werd doordat wijn ontbrak. Hij veranderde water in wijn. Wijn is in de Schrift een beeld van vreugde. Hier zien we onze Heer als de bron van vreugde. Uit gezang 75:2:  ''"Jezus, bron van hemelvreugde,die ons hart eens smaken zal,wat ons ooit op aard verheugde,U verheugt ons bovenal".''
# Genezing van de zoon van een hoveling: de Heer Jezus als bron van troost Het tweede wonder vinden we in Joh. 4:46-54. Daar is sprake van een radeloze, bedroefde vader, die een doodzieke zoon heeft en bij de Heer komt met het verzoek zijn zoon gezond te maken. Deze vader is hier aan het juiste adres. Daarin is hij een voorbeeld voor ons, als wij met ziekte te kampen hebben. De Heer spreekt een woord en op hetzelfde moment is de zoon bevrijd van de koorts en is het levensgevaar geweken. Voor de vader en de zijnen is de Heer hier een bron van troost.
# Genezing van een 38-jarige zieke in Bethesda: de Heer Jezus als bron van kracht Het derde wonder heeft in Jeruzalem plaats (Joh. 5:1-8), waar een krachteloze man al 38 jaren wacht op iemand, die hem op het juiste moment kan helpen. Deze man is in zekere zin een beeld van ieder natuurlijk mens. Ook wij waren immers krachteloos (Rom. 5:6), en we konden onszelf niet uit deze hopeloze toestand bevrijden. Maar de Heer gaf ons kracht om op te staan en te wandelen tot zijn eer. Hij is de bron van kracht, zoals ook uit dit wonder blijkt.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.