Naar inhoud springen

Brief van Judas: verschil tussen versies

329 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met '== Schrijver, adressering en datering == Schrijver van deze brief is "Judas, een dienstknecht van Jezus Christus en een broer van Jakobus." (zie Matt. 13:55 en Marc...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
== Schrijver, adressering en datering ==
Schrijver van deze brief is "Judas, een dienstknecht van Jezus Christus en een broer van Jakobus." (zie Matt. 13:55 en Marc. 6:3.)<blockquote>''Jds 1:1 Judas, slaaf van Jezus Christus en broer van Jakobus, aan de geroepenen die in God de Vader geliefd en in Jezus Christus bewaard zijn (TELOS)''</blockquote>Het gaat hier dus om een jongere broer van Jezus. Net als Jakobus was hij niet één van de twaalf apostelen, maar een gewone discipel. De manier waarop hij in vs. 17 over de apostelen schrijft bevestigt deze veronderstelling.
 
Judas , zo blijkt uit zijn brief was een zeer rechtlijnig man, vurig van geest en vol profetisch enthousiasme. Toch klopt achter zijn keiharde benadering een warm en liefhebbend hart, let op de 3x voorkomende term "geliefden" (3, 17+, 20.).
 
Uit de christelijke traditie is weinig bekend over Judas, wel over zijn kleinzoons, die rond het jaar 100 leiders waren van christengemeenten in het land Israël.
Waarschijnlijk is deze brief geschreven rond 69 daar hij refereert aan de 2e Petrusbrief, die na 66 na Chr. is geschreven.
 
== Geadresseerden ==
Judas richt zijn brief "aan de geroepenen die in God de Vader geliefd en in Jezus Christus bewaard zijn" (vers 1). Uit de brief is ook niet op te maken waar Judas de brief heeft geschreven. De brief is kennelijk niet geschreven aan een bijzondere gemeente of persoon. Daarom wordt zij een "algemene zendbrief" genoemd.
 
== Datering ==
De Judasbrief is niet geschreven aan een specifieke gemeente of persoon, maar "''aan de geroepenen die in God de vader geliefd..... zijn.''" Daarom wordt de brief een "algemene zendbrief" genoemd. Uit de brief is ook niet op te maken waar Judas de brief heeft geschreven.
Waarschijnlijk is deze brief geschreven rond 69, daar hij refereert aan de 2etweede Petrusbriefbrief van Petrus, die na 66 na Chr. is geschreven.
 
== Doel van de brief ==
Hoewel hij in vs. 3 aangeeft dat hij wilwilde schrijven over dehet gemeenschappelijke reddingheil, wordtacht hij blijkbaarhet door de Geest ertoe aangezet zijn thema te veranderen enbeter een dringend pleidooi te houden om temiddente midden van verdrukking en dwaalleer te volharden in het geloof zoals dat door de apostelen aan hen was overgeleverd.
 
In heftige bewoordingen stelt hij het gedrag en de aard van de dwaalleraars aan de kaak.
 
De brief van Judas is een van de meest ernstige gedeelten uit de Bijbel. Aan de hand van de geschiedenis over gevallen engelen en afvallige mensen, zoals Kaïn, de inwoners van Sodom, het opstandige Israël, de geldgierige Bileam, de opstandige Korach, trekt hij deze lijn door naar zijn tijd en zegt dezede personengoddeloze schijnchristenen het oordeel aan.
 
== Opvallende zaken ==
Judas is het enige bijbelboek dat spreekt over de strijd om het lichaam van Mozes (9) en de profetie van Henoch. (14+15.) Judas heeft blijkbaar gebruik gemaakt van geschriften uit de joodse traditie.
 
Uit de christelijke traditie is weinig bekend over Judas, wel over zijn kleinzoons, die rond het jaar 100 leiders waren van christengemeenten in het land Israël.
 
== De boodschap ==
Regel 33 ⟶ 32:
 
vs. 24-25      Slot.
 
== Opvallende zaken ==
Judas is het enige bijbelboek dat spreekt over de strijd om het lichaam van Mozes (vers 9) en de profetie van Henoch. (vss. 14+-15.) Judas heeft blijkbaar gebruik gemaakt van geschriften uit de joodse traditie. De profetie van Henoch is ontleend aan het [[Henoch (apocriefen)|apocriefe boek 1 Henoch]].
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.