Verenigde Arabische Emiraten

Uit Christipedia

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn verenigde emiraten op het Arabische schiereiland.

Ligging van de VAE

Emiraten. De vereniging omvat zeven emiraten, namelijk Abu Dhabi (hoofdemiraat, veruit het grootst in oppervlak), Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ook Qatar en Bahrein in de Unie opgenomen zouden worden, maar men is er niet in geslaagd om hierover een overeenkomst te sluiten, zodat Qatar en Bahrein, thans buurlanden, apart en onafhankelijk gebleven zijn.

De zeven emiraten

Grootte. De oppervlakte van het land is 2x zo groot als die van Nederland en 1,7x zo groot als die van België.

Bevolking. De omvang van de bevolking is bijna 10 miljoen zielen (schatting 2020[1]), waarvan bijna 90 procent[2] uit het buitenland afkomstig is.

Landstaal. De officiële landstaal is Arabisch

Hoofdstad. De hoofdstad is Abu Dhabi.

Regeringsvorm. De regeringsvorm is een federatie van emiraten.

Religie. Islam 76%, hindoeïsme 15%, christendom 9%[3]. In het land zijn overblijfselen van een christelijke kerk gevonden. Het christendom was er eerder dan de islam.

Joden. Geschat wordt (anno 2020) dat het aantal joden in de VAE variëert enkele honderden tot 1500. Er zijn drie verschillende gemeenten, waarvan twee orthodoxe.[4]

Tolerantie. In de afgelopen jaren (gezegd in 2020) hebben de VAE zich betoond als een land dat alle religies verwelkomt. De president riep 2019 uit tot "Het Jaar van Tolerantie" in de VAE. In dit verband werd de bouw aan van een enorm interreligieus gebouwencomplex in Abu Dhabi aangekondigd, dat de naam 'Abrahamitisch Gezinshuis' zal dragen en ook een synagoge zal bevatten.[4]

Modernisering. Sinds de jaren negentig van de twintigste eeuw worden de verschillende emiraten in bijzonder hoog tempo gemoderniseerd.

Bodemschat olie. De VAE zijn rijk aan olie, maar tussen de verschillende emiraten is deze olie ongelijk verspreid. Abu Dhabi is verreweg het grootst in oppervlakte en bezit ook verreweg de meeste olie.

Buitenlandse betrekkingen. De Verenigde Arabische Emiraten zijn lid van de Arabische Liga. Met de staat Israël is in 2020 een 'normaliseringsakkoord' gesloten. De VAE en Israël zijn beide bezorgd over de invloed van Iran in het Midden-Oosten. Vóór het akkoord werken de twee landen al langer samen op het gebied van inlichtingen en defensie[2].

Geschiedenis

Ca. 1830. Dubai en Abu Dhabi overgenomen door de Bani Yas-stam uit de Liwa-oase. De overname wordt geleid door de Al Maktoem-familie. Deze familie regeert (anno 2020) nog steeds over de emiraten

1892. Zeven emiraten tekenen een verdrag met het Verenigd Koninkrijk, waarbij zij aangeven geen relaties met anderen dan de Britse overheid aan te gaan.

1971. De Britse troepen vertrekken uit de Perzische Golf. Op 2 december 1971 worden de Verenigde Arabische Emiraten, 'verdragsstaten', zes in getal, onafhankelijk.

1972. Ras al-Khaimah treedt als zevende emiraat toe.

2020. De VAE lanceren voor het eerst een ruimtesonde naar Mars.

In aug. besluiten de VAE en Israël, onder leiding van de Verenigde Staten, hun onderlinge betrekkingen volledig te normaliseren en te gaan samenwerken. De landen spreken van een historische overeenkomst. De drie landen hebben het akkoord de Abraham-akkoorden genoemd. Abraham geldt voor zowel joden als moslims als aartsvader. Onderdeel van de overeenkomst is dat Israël de voorgenomen annexatie van een deel van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever opschort. De VAE is de eerste Golfstaat die diplomatieke banden aanknoopt met Israël, en het derde Arabische land na Egypte en Jordanië. De meeste Arabische landen houden tot dan toe vol dat er pas vrede gesloten kan worden met Israël als dat land de 'bezetting' beëindigt.[5] De Palestijnen, Iran en Turkije reageerden furieus op normaliseringsakkoord.

Meer informatie

Verenigde Arabische Emiraten, nl.wikipedia.org.

Bron

Verenigde Arabische Emiraten, nl.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 19 aug. 2020.

Voetnoten