Zoar

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 2 mrt 2018 om 13:19 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Zoar''' (Hebr. ''Tsoar) ''was een klein stadje aan de zuidoostelijke uithoek van de Dode Zee. Zij behoorde met Sodom en Gomorra tot de steden in de vallei Sid...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Zoar (Hebr. Tsoar) was een klein stadje aan de zuidoostelijke uithoek van de Dode Zee. Zij behoorde met Sodom en Gomorra tot de steden in de vallei Siddim die om hun slechtheid vernietigd zouden worden. Zoar bleef echter gespaard omwille van Lot, die er een veilig heenkomen zocht. Zoar wordt genoemd in Gen. 13: 10; 14: 2, 8; 19: 22, 30; Jes. 15:5; Jer. 48: 34.

Ligging van Zoar ten zuidoosten van de huidige Dode Zee.

Zoar heette vroeger Béla (= ‘verderf’[1]), en ontving de naam ‘Zoar’ door Lot, die haar om haar kleinheid tot zijn wijkplaats koos. De naam ‘Zoar’ betekent ‘kleinheid’[2], ‘onbeduidend’ of ‘onbelangrijk’[3], van het werkwoord 'zaór, ‘gering zijn, weinig worden’, vgl. Gen. 19:20,22.

Zoar lag in een paradijselijk oord, in de waterrijke en vruchtbare Jordaanvallei, zoals blijkt uit Gen. 13:10, de eerste Schriftplaats die van Zoar melding maakt:

Ge 13:10  En Lot sloeg de ogen op en zag dat heel de Jordaanvlakte rijk aan water was; voordat de HEERE Sodom en Gomorra te gronde gericht had, was zij in de richting van Zoar als de hof van de HEERE, als het land Egypte. (SV)

Bron

S.J. van Ronkel, Woordenboek der eigennamen (Groningen: M. Smit, 1835) s.v. Zoär. Hieruit is op 13 jan. 2013 tekst genomen en verwerkt. Van Ronkel was destijds hoofdonderwijzer aan een Joodse school en beëedigd vertaler.

Voetnoten

  1. Aldus Karl August Dächsel; F P L C van Lingen; H van Griethuijsen, Antz. et al, Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Gen. 13:10.
  2. S.J. van Ronkel, Woordenboek der eigennamen (Groningen: M. Smit, 1835) s.v. Zoär.
  3. Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen. Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon van Larry Pierce.