Aardbeving

Uit Christipedia

Een aardbeving is een beving of schokkende beweging van de aardkorst, die meestal bij breuklijnen in de aardkorst plaatsgrijpt. Het punt op het aardoppervlak loodrecht boven de oorsprong van de aardbeving heet epicentrum. Het punt in de aardkorst waar een aardbeving plaatsvindt, de oorsprong van de aardbeving, wordt het hypocentrum genoemd. Ligt het epicentrum in zee, dan spreekt men (oneigenlijk) ook wel van een zeebeving. Een onderzeese aardbeving kan een vloedgolf veroorzaken die de kuststrook overspoelt (tsunami).

Noord-Italie opgeschrikt door aardbeving

Het noorden van Italie is woensdagochtend opgeschrikt door een aardbeving. In Milaan liepen veel mensen ongerust de straat op. In gebouwen vielen allerlei voorwerpen, maar er zijn geen berichten over doden of gewonden, aldus Italiaanse media. Seismologen spraken van een 'significante' aardbeving met een kracht van 4,9 op de schaal van Richter. De aardschokken zijn gevoeld in de regio's Lombardije, Emilia-Romagna, Veneto en Piemonte. Grote delen van Italie zijn seismisch actief gebied. Bij de aardbeving in L'Aquila in 2009 vielen meer dan driehonderd doden. In december 1908 vielen in Sicilie en Calabrie circa 100.000 doden door verwoestende aardschokken.

Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 25 jan. 2012

Tsunamiwaarschuwing na aardbeving Alaska Een aardbeving heeft een afgelegen keten van eilanden bij de Amerikaanse staat Alaska getroffen. De beving had een kracht van ongeveer 7,1 op de schaal van Richter. Dat heeft de Amerikaanse geologische dienst USGS laten weten. Na de beving hebben de autoriteiten gewaarschuwd voor een lokale tsunami. Bewoners van kuststreken moeten hoger gelegen gebied opzoeken. Wijdverspreide vloedgolven worden niet verwacht. Het epicentrum lag op een diepte van ongeveer 35 kilometer ter hoogte van de Fox Islands, een dunbevolkte eilandengroep tussen het vasteland van Alaska en Rusland.

Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 2 sept. 2011

Seismologen houden zich bezig met onderzoek naar de oorsprong en de voortplanting van door aardbevingen opgewekte golven in de aarde en de activiteit van breuken in de aardkorst. De trillingen die bij een aardbeving worden opgewekt worden aan het aardoppervlak waargenomen met behulp van seismometers. Een afbeelding van de waargenomen trillingen heet een seismogram.

De gevolgen van een aardbeving kunnen op grote afstand merkbaar zijn. Een tsunami verwerkt door een aardbeving kan verre kusten overspoelen. Als gevolg van de zware aardbeving op 11 maart 2011 in Japan ging de Nederlandse bodem 2 tot 3 centimeter op en neer.

Hier

De apostel Paulus kreeg in Filippi met een aardbeving te maken, toen hij en zijn metgezet Silas in de gevangenis zaten:

Hnd 16:25 Omstreeks middernacht echter baden Paulus en Silas en zongen Gods lof; en de gevangenen luisterden naar hen.

Hnd 16:26 En plotseling ontstond er een grote aardbeving, zodat de fundamenten van de kerker schudden; en onmiddellijk gingen alle deuren open en van allen gingen de boeien los. (TELOS)

Het USGS (United States Geological Survey's) National Earthquake Information Center houdt de aardbevingen bij die in de wereld plaatsgrijpen en presenteert de informatie onder meer in de vorm van grafieken en tabellen.  

Aardbeving in Port au prince, Haïti, 2010. Foto door Marco Dormino, Verenigde Naties 

Voorkomen

Weer aardbevingen in Tokio en Sumatra

De Japanse hoofdstad Tokio en het Indonesische eiland Sumatra zijn getroffen door krachtige aardbevingen, maar er zijn voor zover bekend geen slachtoffers of gevallen van schade. Er zijn geen waarschuwingen voor vloedgolven afgegeven. De beving in Tokio had een kracht van 6,1 op de schaal van Richter. Het epicentrum van die aardschok lag in de Japanse provincie Chiba, op een diepte van ongeveer zestig kilometer. De aardbeving enkele uren daarvoor op het Indonesische eiland Sumatra, met een kracht van 6,7, leidde tot paniek onder de bevolking. Duizenden mensen trokken uit angst voor vloedgolven naar hoger gelegen gebieden. Het epicentrum van die aardbeving lag 100 kilometer ten zuidwesten van de stad Padang, dertig kilometer onder het aardoppervlak. Sumatra is de afgelopen maanden tot twee keer toe getroffen door zeer zware aardbevingen. Op 26 december vielen in het noorden, in Atjeh, meer dan 120.000 doden door de tsunami's; twee weken geleden kwamen op het eiland Nias 640 mensen om bij een aardbeving.

Bron: Radio Nederland Wereldomroep 11 april 2005

De zwaarste geregistreerde aardbevingen in de geschiedenis zijn: 

1960: Chili (kracht van 9,5 op de schaal van Richter) 1964: Alaska: Prince William Sound (9,2)  2004: Indonesië: Sumatra (9,1)  1952: Rusland: Kamchatka (9,0) 2011: Japan (9.0)

Japan verduurt ongeveer 20 procent van de krachtigste aardschokken ter wereld.

Het lijkt erop dat het aantal grote aardbevingen (6 of hoger op de schaal van Richter) beduidend toeneemt. In de jaren negentig waren er 37% meer aardbevingen met een kracht van 6 of hoger dan in de jaren tachtig. In 1995 was er een piek: 203 bevingen met een kracht van 6.0 of hoger, in 2009 was dat aantal 158. In het eerste decennium (2000-2009) van deze eeuw waren er 46% meer grote aardbevingen dan in de jaren tachtig. Deze stijging kan een fluctuatie zijn in een langere periode, maar ook een voorbode zijn van de geboorteweeën van de eindtijd.

Seismische monitor van de wereld: http://www.iris.edu/seismon/ Seismische monitor van Europa: http://www.iris.edu/seismon/zoom/?view=eveday&lon=4&lat=47

Nederland

Aardbevingen worden in Nederland geregistreerd en bestudeerd door de afdeling Seismologie van het Koninklijk Nederlands Metereologisch Instituut (KNMI). Het KNMI heeft een netwerk van seismometers in Nederland.

Het KNMI heeft, verspreid over het hele land, een veertigtal seismische stations ingericht. Om verstoringen door trillingen uit de omgeving tegen te gaan, zijn de seismometers in Noord-Nederland op enige diepte onder het aardoppervlak geplaatst. Zo is er minder storing door trillingen uit de omgeving.

De aardbeving bij Roermond in 1992 is de krachtigste ooit geregistreerd in Nederland (stand 2010). Het gebied rond Roermond, Sittard, Aken, Keulen en Bree (Belgisch Limburg) is een actief tectonisch systeem. Door de Nederlandse provincie Limburg lopen twee grote breuken en een aantal kleinere breuken. De grote breuken dragen de namen Peelrandbreuk en Feldbissbreuk. Het gebied tussen deze twee breuken, de Roerdalslenk, zakt langzaam ten opzichte van de gebieden erbuiten. De verzakking veroorzaakt soms aardbevingen. De aardbeving bij Roermond in 1992 vond plaats langs de Peelrandbreuk. In Zuid-Limburg lopen ook nog een aantal kleinere breuken, waarvan sommige actief zijn, zoals de Kunradebreuk bij Voerendaal / Heerlen / Kunrade. De grootste aardbeving die tot nu toe (anno 2010) langs de Kunradebreuk heeft plaatsgevonden had een kracht van 3,9 op de schaal van Richter.

In het noorden van Nederland vinden gemiddeld twintig tot dertig kleine aardbevingen per jaar plaats (stand 2010). De oorzaak van de bevingen wordt doorgaans wordt toegeschreven aan gaswinning. De meeste bevingen zijn zo licht dat ze niet worden gevoeld.

Sappemeer voelt aardschok

Sappemeer in Groningen is maandagochtend opgeschrikt door een aardschok van 2,1 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag enkele kilometers ten zuiden van het Groningse dorp. Enkele bewoners die de schok hadden gevoeld, lichtten het KNMI in. Volgens een woordvoerder van het KNMI kan een beving van 2,1 op de schaal van Richter in een straal van enkele kilometers worden waargenomen.

Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 28 maart 2011

In 2012 was in de Nederlandse provincie Groningen een aardschok met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. De schok werd gevoeld van Delfzijl tot de stad Groningen.