Ahikam

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 11 jul 2022 om 17:02 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Ahikam''' of ''Achikam,'' de zoon van Safan de schrijver, voorkwam dat Jeremia ten dode werd overgegeven in het hand van het volk (Jer. 26:24). '''Naam.''' De Hebreeuwse maan is אחיקם, ''Achiyqam'', en betekent 'mijn broeder is gerezen'<ref>''Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen.'' Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige ''Online Bible Hebrew-En...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Ahikam of Achikam, de zoon van Safan de schrijver, voorkwam dat Jeremia ten dode werd overgegeven in het hand van het volk (Jer. 26:24).

Naam. De Hebreeuwse maan is אחיקם, Achiyqam, en betekent 'mijn broeder is gerezen'[1]. De naam komt 20x voor in het Oude Testament. Het strongnummer is H296.

Ahikam maakte deel uit van het gezantschap, dat door de koning Josia naar de profetes Hulda gezonden werd, om haar te raadplegen over het wetboek, dat Hilkia gevonden had.

Ahikam is de vader van de landvoogd Gedalia.

Sommigen echter onderscheiden echter drie verschillende mannen[2] in plaats van één:

  1. de man, de zoon van Safan, die naar Hulda werd gezonden;
  2. de man die Jeremia beschermde;
  3. de vader van Gedalia.

Bronnen

P.J. Gouda Quint, Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Ahikam' is onder wijziging verwerkt op 11 juli 2022.

Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen. Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon van Larry Pierce.

Voetnoten

  1. Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen. Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon van Larry Pierce.
  2. Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen. Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon van Larry Pierce.