Brunei

Uit Christipedia

Brunei, officieel geheten de Staat Brunei Darussalam (Maleis: Negara Brunei Darussalam), is een land in Zuidoost-Azië. “Brunei Darussalam” betekent: “Brunei, huis van vrede”. Het aantal ingezetenen is 395.000 (stand 2011). De oppervlakte is ongeveer éénzevende van Nederland, ofwel éénvijfde van België. De hoofdstad is Bandar Seri Begawan.

Ligging van Brunei

De titel van het volkslied is “Allah, bescherm de sultan.”

In 1984 werd het land onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De regeringsvorm is een absolute monarchie, een constitutioneel sultanaat. Er zijn geen politieke partijen. De sultan van Brunei is één van de rijkste mensen ter wereld (2011).

De islam is de staatsgodsdienst, met de sultan aan het hoofd. Het boeddhisme wordt voornamelijk onder Chinezen gevonden.

Christenheid. Van de bevolking is 10% christelijk (ca. 39.500 christenen in 2011). Inheemse christenen zijn geisoleerd. Gemeenten van Jezus Christus mogen geen contact hebben met de Bruneiers. Bij overtreding wordt de kerk gesloten en de voorganger gevangengezet. Evangelisatie onder Bruneiers is verboden. Migranten en buitenlandse werkers mogen hun christelijk geloof wel uitoefenen. Op de ranglijst Christenvervolging van de organisatie Open Doors staat Brunei op nummer 29 (in 2011, ook in 2010).