Care4Life

Uit Christipedia

Care4Life is een assurantiekantoor en aanbieder van een christelijke zorgverzekering die in het najaar van 2022 op de zorgverzekeringsmarkt kwam, nadat de grootste christelijke zorgverzekeraar Pro Life bekend had gemaakt dat hij vanaf 1 januari 2023 ook de kosten van abortus, euthanasie, ivf en enkele andere omstreden behandelingen zal vergoeden, een beslissing die veel bij Pro Life verzekerden betreurden.

"Care4Life is vanaf  januari 2023 de énige overgebleven zorgverzekeraar die een zogenaamde principepolis aanbiedt. De principepolis “Bewust Verzekerd” sluit o.a. de abortuspil, euthanasie, geslachtsveranderende operaties en genetische onderzoeken uit," aldus Care4Life in december 2022[1].

Care4Life is een assurantiekantoor dat bestaat sinds 2017[2]. Sinds 2020 had Care4Life de licentie klaarliggen van de Nederlandse zorgautoriteit. Men besloot er voorlopig niets mee te doen, om niet te wedijveren met Pro Life Zorgverzekeringen[3].

Samenwerkingspartners. Het kantoor bemiddelt voor klanten bij een zorgverzekeraar, in dit geval Aevitae. Care4Life verstrekt het het polisblad. De uitvoering van de zorgverzekering wordt gedaan door Aevitae, hiertoe gevolmachtigd door Eucare. Namens Aevitae/EUCARE doet Caresq de onderhandelingen en inkoop van de zorg. Caresq is de zorginkooporganisatie die sinds 2019 de zorginkoop doet voor de ruim 200.000 verzekerden van Aevitae van risicodrager EUCARE[4].  

Zorgverzekering


Voor de begrippen 'concern', 'volmacht' en 'label', zie art. Zorgverzekering.
Zorg voor leven en Care4Life bieden een 'schone polis' aan.

Polissen. Care4Life biedt sinds het najaar van 2022 - toen Pro Life bekendmaakte te gaan stoppen met de schone polis - twee soorten basisverzekeringen naast elkaar aan: een schone ‘pro-life’ basisverzekering genaamd 'Bewust Verzekerd' en een gewone, reguliere basisverzekering. In de reguliere polis worden de omstreden behandelingen wel vergoed. In de gewone polis én in de schone polis wordt christelijke psychologische zorg vergoed.

De pro-life polis van Care4Life berust op een uitbreiding (‘label’) van een bestaande polis die Aevitae (spreek uit 'eevitee'), gevolmachtigde van het concern EUcare, al aanbood aan predikanten en inwoners van de regio Neder-Betuwe: de Bewust Verzekerdpolis.

Care4Life heeft aanvullende contracten en contracten met christelijke zorgverleners. "Denk hierbij bijvoorbeeld aan christelijke kraamzorg of psychotherapie. Als zorgverleners, letterlijk,  ‘dichtbij’ komen; in je huis als er sprake is van kraamzorg, of dichtbij je gevoelsleven, dan is het fijn als men op de hoogte is van uw normen en waarden, overtuigingen en leefwereld", aldus Care4Life[1].

In de Basisverzekering Bewust Verzekerd zijn de volgende vergoedingen uitgesloten (voor jaar 2023)[5].

 • Abortus provocatus en ander opzettelijk levensbeëindigend handelen.
 • In-vitrofertilisatie (IVF) waarbij geslachtscellen worden gebruikt die niet van de wettelijke partner zijn; en IVF waarbij sprake is van restembryo’s.
 • Kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID).
 • Anticonceptiva met een mogelijke abortieve werking (bijvoorbeeld koperhoudende spiraaltjes, morning-afterpil en abortuspil).
 • Geslachtsveranderende ingrepen bij vastgestelde transseksualiteit (inclusief vervolgbehandelingen).
 • Genetisch onderzoek waarbij het doden van een ongeboren vrucht aan de orde kan zijn.

Abortus wordt in de Bewust Verzekerdpolis niet vergoed, tenzij:

 1. een vrouw door haar zwangerschap in levensgevaar verkeert, wat zelden gebeurt.
 2. of een meeverzekerde dochter onder de 18 jaar abortus wil laten plegen terwijl de ouders de Bewust Verzekerdpolis hebben “Kinderen zijn voor de poliskeuze afhankelijk van de ouders en die hoeft niet per se overeen te komen met die van het kind. We bieden daarom een vergoeding,” aldus de financieel directeur van Care4Life[6].

Vergelijkbaar

Een vergelijkbare schone polis wordt onder de naam Zorg voor leven aangeboden door de assurantiekantoren Prima voor elkaar en Dominass, eveneens in samenwerking met Aevitae en Eucare.

Meer informatie

Officiële website: Care4Life.nl,

Bron

Ook nieuwe ‘pro-life’ zorgverzekering blijkt maar betrekkelijk, op: Stirezo.nl, 15 dec. 2022.

Voetnoten

 1. 1,0 1,1 Bron: e-mailbericht van Refoweb.nl dd. 29 dec. 2022.
 2. Uitgelicht! 30 november 2022 - Hans van Klaarbergen over de nieuwe zorgverzekeraar Care4Life. Youtube.com: Family7, 1 dec. 2022.
 3. Nieuwe christelijke zorgverzekeraar springt in gat en biedt wel 'schone' polis aan: "We hoorden hoeveel mensen schrokken", op CVandaag.nl, nieuwsbericht dd. 15 nov. 2022.
 4. Bron: https://caresq.nl/. Geraadpleegd op 6 jan. 2023.
 5. Bron: https://www.care4life.nl/veel-gestelde-vragen/. Geraadpleegd op 22 dec. 2022.
 6. Ook nieuwe ‘pro-life’ zorgverzekering blijkt maar betrekkelijk, op: Stirezo.nl, 15 dec. 2022.