Cataclysme: verschil tussen versies

Uit Christipedia
Toegevoegde inhoud Verwijderde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 8: Regel 8:


* de [[Zondvloed]]
* de [[Zondvloed]]
* de ondergang van de [https://en.wikipedia.org/wiki/Marine_archaeology_in_the_Gulf_of_Cambay stad in de golf van Cambay] voor de kust India.<ref name=":0">[https://www.youtube.com/watch?v=ubl0kSeCZW4 10 Bizarre Onderwater Steden!] Youtube.com: De10Leukste, 12 juli 2018. Duur: 6 min 23 sec. </ref> Het schijnt een van de oudste steden ter wereld te zijn. De ruïnes bevinden zich 131 meter onder het zeeoppervlak in de baai van hedendaagse Dwarka, een van de zeven oudste steden in India<ref>http://www.mythenenmysteries.nl/mysteries/onderwatersteden/</ref>. Er zijn menselijke skeletten gevonden die gedateerd worden op 9500 jaar oud. De betekenis van de vondst op de zeebodem is echter omstreden.
* de vernietiging van [[Sodom]] en [[Gomorra]]
*de ondergang van [https://en.wikipedia.org/wiki/Atlit_Yam Atlit Yam], een dorp voor de kust van Kanaän, te hoogte van de Karmel, waarschijnlijk ten gevolge van een enorme vloedgolf (tsunami), die werd veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting, volgens de gangbare koolstofdateringsmethode ca. 8500 jaar geleden.<ref name=":0" />
* de vernietiging van Pompeï
*de ondergang van de Griekse stad [https://nl.wikipedia.org/wiki/Pavlopetri Pavlopetri], die in de zee gezonken is. De stad zou meer 5000 jaar oud zijn.<ref>Zie https://www.nu.nl/wetenschap/2107919/verzonken-stad-blijkt-oudste-wereld.html</ref>
* de Toengoeska-explosie
*de vernietiging van [[Sodom]] en [[Gomorra]]
*de vernietiging van Pompeï
*de ondergang van de stad [https://nl.wikipedia.org/wiki/Port_Royal_(Jamaica) Port Royal] (Jamaica), die in 1692 door een aardbeving in de zee zonk. Het was een van de grootste steden van America.<ref name=":0" />
* de [https://nl.wikipedia.org/wiki/Toengoeska-explosie Toengoeska-explosie] in 1908 in Siberië, mogelijk als gevolg van de ontploffing van een meteoriet (gezien als een 'vuurbal') op ca. 8 kilometer boven het aardoppervlak.
* de Aardbeving in de Indische Oceaan van 2004
* de Aardbeving in de Indische Oceaan van 2004


Regel 19: Regel 23:
== Bron ==
== Bron ==
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Cataclysme_(geologie) Cataclysme (geologie)], nl.wikipedia.org. Tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 3 maart 2020.
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Cataclysme_(geologie) Cataclysme (geologie)], nl.wikipedia.org. Tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 3 maart 2020.

== Voetnoot ==
<br />

Versie van 3 mrt 2020 11:44

Een cataclysme is in de geologie de naam van een plotselinge rampzalige vernietiging of verstoring op de aarde of op een hemellichaam.

Het woord komt het Latijnse cataclysmus, en dit uit het Oudgriekse κατακλυσμός, kataklusmós, van het werkwoord κατακλύζειν, kataklúzein = "overstromen", van κατά, katá = "omlaag" en κλύζειν, klúzein = "(weg)spoelen".

De Grieken gebruikten het woord κατακλυσμός (kataklusmós) voor de Zondvloed en soms ook voor andere rampen die zijn beschreven in de Bijbel, zoals de vernietiging van Sodom en Gomorra en de 10e plaag van Egypte.

Voorbeelden van een cataclysme in de aardgeschiedenis zijn:

  • de Zondvloed
  • de ondergang van de stad in de golf van Cambay voor de kust India.[1] Het schijnt een van de oudste steden ter wereld te zijn. De ruïnes bevinden zich 131 meter onder het zeeoppervlak in de baai van hedendaagse Dwarka, een van de zeven oudste steden in India[2]. Er zijn menselijke skeletten gevonden die gedateerd worden op 9500 jaar oud. De betekenis van de vondst op de zeebodem is echter omstreden.
  • de ondergang van Atlit Yam, een dorp voor de kust van Kanaän, te hoogte van de Karmel, waarschijnlijk ten gevolge van een enorme vloedgolf (tsunami), die werd veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting, volgens de gangbare koolstofdateringsmethode ca. 8500 jaar geleden.[1]
  • de ondergang van de Griekse stad Pavlopetri, die in de zee gezonken is. De stad zou meer 5000 jaar oud zijn.[3]
  • de vernietiging van Sodom en Gomorra
  • de vernietiging van Pompeï
  • de ondergang van de stad Port Royal (Jamaica), die in 1692 door een aardbeving in de zee zonk. Het was een van de grootste steden van America.[1]
  • de Toengoeska-explosie in 1908 in Siberië, mogelijk als gevolg van de ontploffing van een meteoriet (gezien als een 'vuurbal') op ca. 8 kilometer boven het aardoppervlak.
  • de Aardbeving in de Indische Oceaan van 2004

Voorbeeld van een cataclysme op een hemellichaam is de inslag van de komeet Shoemaker-Levy 9 op de planeet Jupiter in 1994.

Dergelijke rampen zullen ook in de toekomst plaatsgrijpen, en zeker tijdens de strafgerichten die God over het aardrijk brengt.

Bron

Cataclysme (geologie), nl.wikipedia.org. Tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 3 maart 2020.

Voetnoot