Ethiopië

Uit Christipedia

Ethiopië, formeel de Federale Democratische Republiek Ethiopië, is een staat in Afrika, die 112.759.000 inwoners[1] telt (2021). De hoofdstad is Addis Abeba. Het christendom is de voornaamste religie.

Koesj. In de Bijbel valt Ethiopië geografisch deels samen met het oude Koesj.

Religies.

Religies in Ethiopië (2007)

Christenheid. De christelijke bevolking telt 67.491.000 zielen[1] en maakt daarmee bijna 60% van de gehele bevolking uit. De christenen wonen vooral in het oosten van het land (zie kaart).

Provincies.

Provincies van Ethiopië

Verdrukking. Op de ranglijst Christenvervolging van Open Doors stond Ethiopië in 2021 op plaats 36. Christenen ondervinden verdrukking van de zijde van de Ethiopische-Orthodoxe Kerk, van de overheid en van moslims. Een tot de Heer Jezus bekeerde moslim zei: “Mijn islamitische familieleden bidden vijf keer per dag. Toen ik christen was, deed ik niet meer met hen mee. Ze zeiden dat ik hun geloof had verraden en dwongen me te vertrekken. Ze weigerden me eten en onderdak te geven en dreigden me zelfs te vermoorden.”[1]

Geschiedenis

1991. Het Tigrayan People's Liberation Front (TPLF) komt aan de macht in Ethiopië en regeert met ijzeren vuist.

1998-2000. De Eritrees-Ethiopische Oorlog.

2018. Abiy Ahmed wordt premier. Onder zijn regering neemt de invloed van de TPLF af, ze trekken zich terug in Tigray.

2019. Abiy Ahmed krijgt de nobelprijs voor de vrede, mede omdat hij vrede sluit met buurland Eritrea, waar al 20 jaren oorlog mee is.

2020. In september stelt Abiy Ahmed de landelijke verkiezingen uit wegens de coronacrisis. In Tigray echter laat de TPLF de verkiezingen wel doorgaan. In november valt het TPLF een grote legerbasis van het Ethiopische leger in Tigray aan. Er breekt een oorlog uit tussen de Ethiopische regering en het rebellenleger van het TPLF. Het Ethiopische leger begint een offensief en sluit Tigray af (geen toegang, geen telefoon, geen internet). Het leger wordt bijgestaan door het leger van buurland Eritrea en milities uit de buurdeelstaat Amhara.

2021. Eind juni nemen de milities van het TPLF de hoofdstad van Tigray, Mekelle, in. Ze rukken verder op, ook buiten de grenzen van Tigray. Ook in de naburige regio's Amhara en Afar wordt dan gevochten. Het conflict breidt zich dus uit. Het conflict is rampzalig voor de mensen: er heerst hongernood, 5,2 miljoen mensen hebben hulp nodig.[2]

Meer informatie

Over de verdrukking van christenen in Ethiopië, zie Ethiopië op OpenDoors.nl.

Bronnen

Rebellen veroveren Ethiopische stad op werelderfgoedlijst. NOS.nl, nieuwsbericht van 6 aug. 2021.

Deze oorlog mag je niet zien. Youtube.com: Nieuwsuur, 19 jun. 2021. Duur: 9 min. 52 sec. Verslag van Elles van Gelder, die Tigray bezoekt om te weten wat er gebeurt.

Zie ook

Koesj

Voetnoten

  1. 1,0 1,1 1,2 Ethiopië, OpenDoors.nl. Geraadpleegd 18 april 2021.
  2. Rebellen veroveren Ethiopische stad op werelderfgoedlijst. NOS.nl, nieuwsbericht van 6 aug. 2021.