Kir

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kir is de naam van een landstreek genoemd in de Bijbel. De ligging is onzeker, vermoedelijk in Tweestromenland.

Ligging van Susa

De Hebreeuwse naam is קיר, Qiyr. De naam betekent "wand". Zij komt 5x voor in het Oude Testament. Het Strongummer is 07024.

Uit Kir komen de Arameeërs vandaan. Het is ook de plaats waar Tiglat-Pileser III van Assyrië de Aramese gevangenen bracht nadat hij de stad Damascus had ingenomen en het koninkrijk Aram-Damascus had veroverd (2 Koningen 16: 9; Amos 1: 5; 9: 7). Jesaja 22: 6 noemt het samen met Elam, wat een verband tussen de twee doet vermoeden.

Jes 22:6  Want Elam heeft den pijlkoker genomen, de man is op den wagen, er zijn ruiters; en Kir ontbloot het schild. (SV)

Sefidrivermap.png

Ligging. De ligging van "Kir" is onzeker. De plaats of de landstreek ligt ligt ten oosten van de Eufraat of de Tigris. Opgegeven bepalingen van de plaats zijn:

  1. Susiana, de streek van Susa (zie kaart) in Elam.
  2. Een plaats in Carma, een oude stad aan de oevers van de Sefid-Rud rivier in het moderne Iran, die uitmondt in de Kaspische zee (zie kaart)
  3. Een gebied aan de Koera rivier, die uitmondt in de Kaspische zee (zie kaart).
  4. Een plaats nabij het Hit in het hedendaagse Irak. Hit ligt aan de oostelijke oever van de Eufraat.
    Rivier Koera (Eng. Kura)

Bronnen

Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen. Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon van Larry Pierce.

Land of Kir, en.wikipedia.org. Tekst hiervan is verwerkt op 19 mei 2020.