Kredietcrisis

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 12 jun 2020 om 09:13
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De kredietcrisis of Bankencrisis is de crisis op de financiële markten die in de zomer van 2007 ontstond, in het najaar van 2008 een hoogtepunt bereikte en in de loop van 2011 afliep[1].

In 2008 ontstond in de Verenigde Staten een kredietcrisis (of 'schuldencrisis'), die uitmondde in een wereldwijde financiële en economische crisis. De schuldencrisis brak in september 2008 uit na de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers. Op 15 september 2008 was de 160 jaar oude, gerespecteerde en gevreesde Amerikaanse zakenbank plotseling failliet, bezweken onder een schuldenlast van meer dan 600 miljard dollar. De val van Lehman was de voorbode van een financiele en economische crisis. 

Eén aanleidende oorzaak was dat de buffers van de banken, om financiele tegenvallers op te vangen, te klein waren. Al sinds 2007 waren er groeiende spanningen, vooral rond de handel en risico's van hypotheken. Enkele banken waren al aan het wankelen. De grondoorzaak van de malaise was de roekeloosheid van banken en consumenten. Geld was in 2008 makkelijk te lenen. Stijgende beurzen en huizenprijzen financierden onze welvaart. Banken verzonnen de meest fantastische financiële producten en geldmakers. Welvaart werd gekocht met schulden. Huizen werden gekocht en verkocht als belegging. 

Twee weken na de val van Lehman Brothers viel de Belgische Fortis Bank om, dat de Nederlandse bank ABN Amro had overgenomen. De Nederlandse staat greep in en nationaliseerde voor meer dan 30 miljard euro beide banken en de bijbehorende verzekeraar. Ook drie andere grote Nederlandse banken klopten daarna voor miljarden bij de staat aan om steun. De kredietcrisis werd zo een bankencrisis.

De bankencrisis werd een schuldencrisis en een eurocrisis, doordat overheden en centrale banken miljarden in het financiële systeem pompten om het overeind te houden. De wereldeconomie belandde in een recessie doordat het geld niet meer rolde. Ontwikkelingslanden lijden het meest onder de gevolgen van de economische crisis. 

De economische crisis kwam bovenop de bestaande wereldproblemen (zoals de opwarming van de aarde). De economische crisis krijgt van de regeringsleiders echter de meeste aandacht. Zij drijft mede aan tot de vorming van "een nieuwe wereldorde". De Britse premier Gordon Brown bijvoorbeeld verklaarde in 2009 dat de financiële crisis moet worden gezien als 'de moeilijke geboorteweeën van een nieuwe wereldorde'. (Zie Wereldregering)

Meer informatie

Kreditcrisis, nl.wikipedia.org.

Bron

André Meinema, Lehman: De eerste dominosteen, NOS.nl, 15 sept. 2013.

Voetnoot

  1. Kreditcrisis, nl.wikipedia.org.