Leverschouw: verschil tussen versies

Uit Christipedia
Toegevoegde inhoud Verwijderde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
De '''leverschouw''' of het ''leverschouwen'' is het bezien en interpreteren van de eigenaardigheden[[lever]] van geslachte offerdieren, waarbij men let op de levereigenaardigheden van geslachtede offerdieren,lever. bijOp grond van de Babyloniërsverschillende zeerlijnen veelen toegepast,groeven waarbijdie men letdaarbij opvaststelde, leidde men de eigenaardighedenwil van de levergoden vanaf deen offerdierenvoorspelde men toekomstige dingen. LeverschouwHet is een vorm van waarzeggerij, bedoeld om te weten wat men heeft te doen heeft of watna er gaatte gebeurenlaten. Leverschouw werd bij de Babyloniërs zeer veel toegepast.<ref>Dr. ir. J. de Graaf e.a. (red.), ''Tekst voor Tekst; de Heilige Schrift kort verklaard en toegelicht'' (Boekencentrum, 1987), commentaar op Ezech. 21:21.
 
</ref>
[[Bestand:Piacenza_Bronzeleber.jpg|miniatuur|Model van een schapenlever, het levermodel van Piacenza, viscerale zijde. Circa 100 v.C. Replica.]]
Een geval van leverschouw wordt in Ezech. 21 genoemd. De koning van Babel, Nebukadnezar, zal de lever bezien of te weten welke weg hij moet inslaan en daarmee welke stad, Jeruzalem of Rabba, hij het eerst moet innemen.
 
{{Bijbelcitaat|hoofdstuk=Ezechiël 21|vers_1=21}}In Anatolië en Mesopotamië (Akkad en Babylonië) is een groot aantal aardewerken modellen van lever gevonden. Ook in de Griekse en Romeinse wereld werden levers van offerdieren 'geraadpleegd'. De afbeelding toont een levermodel dat de Etrusken, een volk dat leefde op het Italiaanse schiereiland, gebruikten.
Een geval van leverschouw wordt in Ezech. 21 genoemd. De koning van Babel, Nebukadnezar, zal de lever bezien of te weten welke stad, Jeruzalem of Rabba, hij het eerst moet innemen.
 
== Meer informatie ==
{{Bijbelcitaat|hoofdstuk=Ezechiël 21|vers_1=21}}
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Haruspex_(ziener) Haruspex_(ziener)], op: nl.wikipedia.org.
 
== Bronnen ==
''Oosthoek's geillustreerde encyclopaedie'' (Utrecht: A. Oosthoek, 1916-1925) s.v. Leverschouw.
 
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Levermodel_van_Piacenza Levermodel van Piacenza], op: nl.wikipedia.org. Geraadpleegd op 30 nov. 2023.
 
== Voetnoot ==

Huidige versie van 30 nov 2023 om 18:16

De leverschouw of het leverschouwen is het bezien en interpreteren van de lever van geslachte offerdieren, waarbij men let op de eigenaardigheden van de lever. Op grond van de verschillende lijnen en groeven die men daarbij vaststelde, leidde men de wil van de goden af en voorspelde men toekomstige dingen. Het is een vorm van waarzeggerij, bedoeld om te weten wat men heeft te doen heeft of na te laten. Leverschouw werd bij de Babyloniërs zeer veel toegepast.[1]

Model van een schapenlever, het levermodel van Piacenza, viscerale zijde. Circa 100 v.C. Replica.

Een geval van leverschouw wordt in Ezech. 21 genoemd. De koning van Babel, Nebukadnezar, zal de lever bezien of te weten welke weg hij moet inslaan en daarmee welke stad, Jeruzalem of Rabba, hij het eerst moet innemen.

Ezechiël 21: 21 Want de koning van Babel zal aan de wegscheiding staan, aan de kop van de twee wegen, om waarzegging te gebruiken; hij zal pijlen schudden, hij zal de terafim vragen, hij zal de lever bezien.

In Anatolië en Mesopotamië (Akkad en Babylonië) is een groot aantal aardewerken modellen van lever gevonden. Ook in de Griekse en Romeinse wereld werden levers van offerdieren 'geraadpleegd'. De afbeelding toont een levermodel dat de Etrusken, een volk dat leefde op het Italiaanse schiereiland, gebruikten.

Meer informatie

Haruspex_(ziener), op: nl.wikipedia.org.

Bronnen

Oosthoek's geillustreerde encyclopaedie (Utrecht: A. Oosthoek, 1916-1925) s.v. Leverschouw.

Levermodel van Piacenza, op: nl.wikipedia.org. Geraadpleegd op 30 nov. 2023.

Voetnoot

  1. Dr. ir. J. de Graaf e.a. (red.), Tekst voor Tekst; de Heilige Schrift kort verklaard en toegelicht (Boekencentrum, 1987), commentaar op Ezech. 21:21.