Mordechai

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 25 mei 2019 om 10:09 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Mórdechaï''' of ''Mordekai'' of ''Mordochaï'' is in de Bijbel de naam van twee verschillende mannen. De bekendste van hen is Mordechai, de neef en pleegvader...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Mórdechaï of Mordekai of Mordochaï is in de Bijbel de naam van twee verschillende mannen. De bekendste van hen is Mordechai, de neef en pleegvader van koningin Esther.

De geëerde Mordechai (te paard) door Haman door de stad geleid.

Naam. De Hebreeuwse naam is מרדכי, Mordekay. De eigennaam is van vreemde herkomst, komt 60x voor in de Bijbel en betekent "kleine man" of "aanbidder van Mars"[1] Het Strongnummer is 04782. De Engelse naam in de King James vertaling is Mordecai. De naam verwijst in de Bijbel naar de volgende manspersonen:

1. een Jood, die onder de regering van Ahasveros, omstreeks het jaar 480 vóór Chr., in Perzië leefde, pleegvader en oom van de wees Hadassa ofwel Esther. Hij was een zoon van Jaïr van de stam van Benjamin. Bij de Perzen maakte hij zich verdienstelijk door het ontdekken van een samenzwering tegen het leven van de koning, bij zijn volksgenoten door het verijdelen van Hamans toeleg tot vernietiging van het volk der Joden. Het Poerimfeest, ook Mordechaï's dag geheten, werd ter herinnering aan de laatste gebeurtenis door hem ingesteld.

Alles wat bekend is van zijn geschiedenis is vervat in het boek Esther. Hoewel hij een gevangene was, had hij de vrijheid om aan de poort van het paleis te zitten. Toen Haman werd bevorderd, weigerde Mordechai voor Haman de Agagiet te buigen en daarmee het bevel van de koning te weerstaan. De reden wordt niet vermeld, maar was ongetwijfeld omdat Haman een Amalekiet was, op welks volk de vloek van God rustte. Saul kreeg de opdracht om Amalek volledig te vernietigen, zelfs tot de ezels toe. (Ex. 17:14, 16; Deut. 25:19; 1 Sam. 15: 3.) Mordechai bracht door zijn burgerlijke ongehoorzaamheid zijn leven in gevaar vanwege de voorname positie van Haman; maar, hoewel gewaarschuwd, volhardde hij in zijn weigering.

Dit leidde ertoe dat Haman in zijn gekrenkte trots de vernietiging, niet alleen van Mordechaï, maar van de Joden in het algemeen voornam. God waakte echter over Zijn volk en toen het juiste ogenblik aanbrak, gaf Hij uitkomst. Hij zorgde ervoor dat de koning Ahasveros niet kon slapen. Deze besloot dat de kronieken voorgelezen moesten worden, wat de dienst van Mordechaï, het bekendmaken van de samenzwering, in herinnering bracht, die daarvoor echter niet beloond was. Daarop vereerde Ahasveros de Jood door hem, gezeten op het paard van de koning, door Haman te laten leiden door de stad en hem bekend te maken als iemand die de koning graag vereerde.

Spoedig volgde de val van Haman, terwijl Mordechai werd verhoogd. Aldus eerde God het geloof van een man van Zijn volk, hoewel de Joden in gevangenschap waren. Het complot tegen de Joden werd vernietigd en zij werden de overwinnaars. Zo zal het gaan in een toekomstige dag, in 'de dag van Jacobs benauwdheid' wanneer Gods vastgestelde tijd is aangebroken om het bedreigde volk van Israël te redden. Mordechai werd bevorderd tot een hoge ereplaats en werkte voor het welzijn van zijn volk.

2. een hoofd der ballingen, met Zerubbabel uit Babel wedergekeerd;

550 — 500 v.C. < Israël 500 — 400 v.C.[2] > 400 — 300 v.C.
Nehemia (persoon)ArthahsastaAhasverosDarius I

Bronnen

P.J. Gouda Quint, Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Mordechaï' is op 25 mei 2019 onder wijziging verwerkt.

A New and Concise Bible Dictionary (George Morris, 1899) s.v. Mordecai. Tekst hiervan is vertaald en onder wijziging verwerkt op 25 mei 2019.

Voetnoten

  1. Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen. Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon van Larry Pierce.
  2. De jaartallen zijn deels ontleend aan Bijbels ontstaansmodel; tijdbalk Masoreten (Stichting De Oude Wereld, 2009).