Naar inhoud springen

Jemen: verschil tussen versies

1.468 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 23:
2011: In januari en vervolgens gaan duizenden mensen de straat op om te betogen tegen de slechte economische situatie (hoge werkeloosheid), de wijdverbreide corruptie, het gebrek aan vrijheid en de politieke onderdrukking. De volksopstand en de zware druk van de omringende landen nopen president Ali Abdullah Saleh, na meer dan drie decennia geregeerd te hebben, op te stappen. In november tekent Saleh een akkoord waarin hij de macht afstaat. Er komt een tijdelijke regering van nationale eenheid onder leiding van oppositieleider Mohammed Basindwa. Het nieuwe kabinet bestaat voor de helft uit leden van de partij van Saleh en voor de andere helft uit leden van de oppositie. Het tussenkabinet moet 3 maanden aanblijven. Daarna moeten verkiezingen gehouden worden en wordt huidig vicepresident Hadi formeel president.
 
2015: Sinds maart woedt er een burgeroorlog. Sjiitische Houthi's verjagen de regering van president Al-Hadi en beheersen het noorden van het land. Saoedi-Arabië mengt zich in de strijd met luchtaanvallen. Aan het offensief nemen andere Arabische landen deel. Deze coalitie steunt de verdreven regering. De zuidelijke havenstad Aden is weer in handen van groeperingen die aan de kant van de regering staan.
2013: Een burgeroorlog breekt uit.
 
2017: De burgeroorlog gaat door. De gevechten gaan tussen een Arabische coalitie, geleid door Saudi-Arabië, en de Houthi-rebellen. Het conflict is uitgebreid met een machtsstrijd tussen het soennitische Saudi-Arabië en het sjiitische Iran, dat aan de kant van de Houthi's staat en hen steunt.
2015: Saoedi-Arabië mengt zich in de strijd met luchtaanvallen. Aan het offensief nemen andere Arabische landen deel.
 
Er is door Saoedi-Arabië een lucht-, zee- en landblokkade ingesteld. Bijgevolg kunnen hulporganisaties nauwelijks hun werk doen. Door de strijd is er een tekort aan voedsel, water, brandstof en medische hulp. Ook heersen er ziektes. In 2017 is er een massale uitbraak van cholera, de grootste in de moderne geschiedenis tot nog toe, waardoor ongeveer een miljoen mensen zijn getroffen en er meer dan twintigduizend doden vallen. De Verenigde Naties beschouwen de situatie in Jemen als de grootste humanitaire crisis ter wereld, die bovendien kan leiden tot de grootste hongersnood van de afgelopen decennia.
== Bron ==
 
Eind 2017 heeft de strijd zelf inmiddels het leven gekost aan ruim tienduizend mensen.
 
== BronBronnen ==
Microsoft Encarta Winkler Prins Encyclopedie 2007, s.v. Jemen. 1993-2006 Microsoft Corporation/Het Spectrum.
 
''Jemen: 'Er kan een grondoorlog komen met wraak en tegenwraak''', nieuwsbericht op NOS.nl dd. 4 dec. 2017. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2205971-jemen-er-kan-een-grondoorlog-komen-met-wraak-en-tegenwraak.html
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.