Naar inhoud springen

Jemen: verschil tussen versies

14 bytes verwijderd ,  6 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 25:
2015: Sinds maart woedt er een burgeroorlog. Sjiitische Houthi's verjagen de regering van president Al-Hadi en beheersen het noorden van het land. Saoedi-Arabië mengt zich in de strijd met luchtaanvallen. Aan het offensief nemen andere Arabische landen deel. Deze coalitie steunt de verdreven regering. De zuidelijke havenstad Aden is weer in handen van groeperingen die aan de kant van de regering staan.
 
2017: De burgeroorlog gaat door. De gevechten gaan tussen een Arabische coalitie, geleid door Saudi-Arabië, en de Houthi-rebellen. HetOp conflictde isachtergrond uitgebreidspeelt metmee een machtsstrijd tussen het soennitische Saudi-Arabië en het sjiitische Iran,. datIran staat aan de kant van de Houthi's staat en hen steunt.
 
Er is door Saoedi-Arabië een lucht-, zee- en landblokkade ingesteld. Bijgevolg kunnen hulporganisaties nauwelijks hun werk doen. Door de strijd is er een tekort aan voedsel, water, brandstof en medische hulp. Ook heersen er ziektes. In 2017 is er een massale uitbraak van cholera, de grootste in de moderne geschiedenis tot nog toe, waardoor ongeveer een miljoen mensen zijn getroffen en er meer dan twintigduizend doden vallen. De Verenigde Naties beschouwen de situatie in Jemen als de grootste humanitaire crisis ter wereld, die bovendien kan leiden tot de grootste hongersnood van de afgelopen decennia.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.