Naar inhoud springen

Jemen: verschil tussen versies

104 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 8:
'''Internetlandcode.''' De internetlandcode (TLD) is ''ye'', Jemenitische website’s eindigen op ''.ye''.
 
'''Religie.''' Bijna iedereen is moslim, de meesten soennitisch. Minder dan 1% van de Jemenieten is geen moslim. Hiertoe behoren christenen, joden, hindoes en atheïsten. Buitenlanders hebben officieel godsdienstvrijheid (2010).
 
'''Christenen.''' Het aantal christenen wordt geschat om 6000<ref>Aantal genoemd door [http://www.opendoors.nl/vervolgdechristenen/ranglijst-christenvervolging/landenoverzicht/jemen/ Open Doors] in 2011. </ref>. Jemen stond in 2009 en 2010 op de zevende plaats van de ranglijst christenvervolging van de organisatie ''Open Doors''. Christenen met een moslimachtergrond hebben vaak te maken met grote druk vanuit familie en overheden. Soms zijn zij doelwit van moslimextremisten.
Regel 23:
2011: In januari en vervolgens gaan duizenden mensen de straat op om te betogen tegen de slechte economische situatie (hoge werkeloosheid), de wijdverbreide corruptie, het gebrek aan vrijheid en de politieke onderdrukking. De volksopstand en de zware druk van de omringende landen nopen president Ali Abdullah Saleh, na meer dan drie decennia geregeerd te hebben, op te stappen. In november tekent Saleh een akkoord waarin hij de macht afstaat. Er komt een tijdelijke regering van nationale eenheid onder leiding van oppositieleider Mohammed Basindwa. Het nieuwe kabinet bestaat voor de helft uit leden van de partij van Saleh en voor de andere helft uit leden van de oppositie. Het tussenkabinet moet 3 maanden aanblijven. Daarna moeten verkiezingen gehouden worden en wordt huidig vicepresident Hadi formeel president.
 
2015: Sinds maart woedt er een burgeroorlog. De Sjiitische Houthi's eisen zelfbestuur in het noorden van het overwegend soennitische Jemen. Zij verjagen de regering van president Al-Hadi en beheersen het noorden van het land. Saoedi-Arabië mengt zich in de strijd met luchtaanvallen. Aan het offensief nemen andere Arabische landen deel. Deze coalitie steunt de verdreven regering. De zuidelijke havenstad Aden is weer in handen van groeperingen die aan de kant van de regering staan.
 
2017: De burgeroorlog gaat door. De gevechten gaan tussen een Arabische coalitie, geleid door Saudi-Arabië, en de Houthi-rebellen. Op de achtergrond speelt mee een machtsstrijd tussen het soennitische Saudi-Arabië en het sjiitische Iran. Iran staat aan de kant van de Houthi's.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.