Naar inhoud springen

Oordeel: verschil tussen versies

890 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 21:
 
== Oordeel aangaande gelovigen ==
Het oordeel van de Heer aangaande gelovigen is een beoordeling, engevolgd door lof, beloning of zonodig een [[tuchtiging]]. <blockquote>''1Co 4:4 Want ik ben van mij niets bewust, maar daardoor ben ik niet gerechtvaardigd; maar <u>Hij die mij beoordeelt</u>, is <u>de Heer</u>. 1Co 4:5 <u>Oordeelt</u> daarom niets voor de tijd, totdat de Heer komt, die ook wat in de duisternis verborgen is, aan het licht zal brengen en de raadslagen van de harten openbaar zal maken; en dan zal ieder zijn lof ontvangen van God. (TELOS)''</blockquote>Een voorbeeldenvoorbeeld in de vorm van straf, tuchtiging vinden wij in de eerste brief van [[Paulus]] aan de heiligen te [[Korinthe (stad)|Korinthe]]. Men gebruikte 's Heren avondmaal op onwaardige wijze. <blockquote>''1Co 11:21 want bij het eten neemt ieder vooraf zijn eigen avondmaal, en de een is hongerig en de ander dronken. (TELOS)''</blockquote>Dat onwaardig gebruik kon niet ongestraft blijven. De Heer moest de zijnen oordelen, dat is tuchtigen. <blockquote>''1Co 11:29 Want wie eet en drinkt, die eet en drinkt zichzelf een oordeel, als hij niet het lichaam van de Heer onderscheidt. 1Co 11:30 Daarom zijn er onder u vele zwakken en zieken en nogal velen zijn ontslapen. 1Co 11:31 Als wij echter onszelf <u>beoordeelden</u>, zouden wij niet <u>geoordeeld</u> worden; 1Co 11:32 maar als wij <u>geoordeeld</u> worden, dan worden wij door de Heer <u>getuchtigd</u>, opdat wij niet met de wereld veroordeeld worden. (TELOS)''</blockquote>Daarom is zelfbeoordeling (1 Cor. 11:31), zelfbeproeving (1 Cor. 11:28) onmisbaar. Doe ik goede dingen? Doe ik de goede dingen op een goede manier?
 
Er is dus verschil tussen het oordeel aangaande de gelovigen en dat aangaande de wereld. De gelovigen worden niet met de wereld veroordeeld. Ze zullen echter wel gesteld worden voor de rechterstoel van Christus.
 
'''Voor de rechterstoel van Christus.''' Wij allen zullen voor de rechterstoel van God, dat is van Christus gesteld worden. Dan wordt ons leven als kind van God beoordeeld.<blockquote>''Ro 14:10 Maar u, waarom oordeelt u uw broeder? Of ook u, waarom minacht u uw broeder? Want wij zullen allen voor de rechterstoel van God gesteld worden;'' (TELOS)</blockquote><blockquote>''2Co 5:10 Want wij allen moeten geopenbaard worden voor de rechterstoel van Christus, opdat ieder ontvangt wat in het lichaam is gedaan, naardat hij heeft bedreven, hetzij goed hetzij kwaad. (TELOS)''</blockquote><blockquote>''1Co 4:4 Want ik ben van mij niets bewust, maar daardoor ben ik niet gerechtvaardigd; maar <u>Hij die mij beoordeelt</u>, is <u>de Heer</u>. 1Co 4:5 <u>Oordeelt</u> daarom niets voor de tijd, totdat de Heer komt, die ook wat in de duisternis verborgen is, aan het licht zal brengen en de raadslagen van de harten openbaar zal maken; en dan zal ieder zijn lof ontvangen van God. (TELOS)''</blockquote>
 
== Dag van het oordeel ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.