Naar inhoud springen

Hebreeënbrief/Onderwerpen: verschil tussen versies

4.801 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
{{Onderwerpen}}
 
== Hogepriester ==
 
=== Schriftplaatsen ===
De volgende Schriftplaatsen betreffen het (hoge)priesterschap.<blockquote>''2:17 Daarom moest Hij in alles aan zijn broeders gelijk worden, opdat Hij een barmhartig en trouw hogepriester zou zijn in de dingen die God betreffen, om voor de zonden van het volk verzoening te doen.''</blockquote><blockquote>''3:1 Daarom ... beschouwt de apostel en hogepriester van onze belijdenis,''</blockquote><blockquote>''4:14 Daar wij nu een grote hogepriester hebben, die de hemelen is doorgegaan, Jezus, de Zoon van God, ....''</blockquote><blockquote>''5:1 Want iedere hogepriester die uit mensen wordt genomen, wordt voor mensen aangesteld in de dingen die God betreffen, opdat hij zowel gaven als slachtoffers voor de zonden offert.'' </blockquote><blockquote>''5:2 Hij kan toegeeflijk zijn jegens de onwetenden en dwalenden, omdat hij ook zelf met zwakheid omvangen is;'' ''5:3 en wegens deze zwakheid moet hij, evenals voor het volk, ook voor zichzelf offeren voor de zonden. 5:4 En iemand neemt niet voor zichzelf de eer, maar wordt door God geroepen, evenals ook Aaron.'' ''5:5 Zo heeft ook Christus niet Zichzelf verheerlijkt om hogepriester te worden, maar Hij die tot Hem gesproken heeft: ‘U bent mijn Zoon, Ik heb U heden verwekt’. 5:6 Zoals Hij ook op een andere plaats zegt: ‘U bent priester tot in eeuwigheid naar de orde van Melchizedek’.'' </blockquote><blockquote>''6:20 waar Jezus als voorloper voor ons is ingegaan, naar de orde van Melchizedek hogepriester geworden tot in eeuwigheid.''</blockquote><blockquote>''7:26 Want zo’n hogepriester paste ons ook: heilig, onschuldig, onbesmet, gescheiden van de zondaars en hoger dan de hemelen geworden;''</blockquote><blockquote>''8:3 Want iedere hogepriester wordt aangesteld om zowel gaven als slachtoffers te offeren; daarom was het nodig dat ook Deze iets had om te offeren.''</blockquote><blockquote>''9:11 Maar Christus, gekomen als hogepriester van de komende goederen, door de grotere en volmaaktere tabernakel, niet met handen gemaakt (dat is niet van deze schepping),''</blockquote><blockquote>''9:24 Want Christus is niet ingegaan in het met handen gemaakte heiligdom, een tegenbeeld van het ware, maar in de hemel zelf, om nu te verschijnen voor het aangezicht van God voor ons;''</blockquote><blockquote>''10:21 en wij een grote priester over het huis van God hebben,''</blockquote>
 
=== De hogepriester en zijn dienst ===
'''Een mens'''. Een hogepriester is een mens. Hij wordt uit de mensen genomen, omdat hij ten behoeve van mensen moet dienen (Hebr. 5:1).
 
'''Ambt'''. Is een ambt, een functie waarin men wordt aangesteld (Hebr. 5:1; 8:3). Hij wordt "voor mensen aangesteld in de dingen die God betreffen" (5:1). Men wordt daartoe door God geroepen (5:4). Het is een heerlijk ambt (5:5).
 
'''Dienst'''. Tot welke werk wordt hij aangesteld? Hij dient de mensen in de dingen die God betreffen (Hebr. 5:1). Hij offert gaven en slachtoffers voor de zonden (Hebr. 5:1; 8:3). Gaven: dankbaarheid voor Gods goedheid en weldaden. Slachtoffers: bloedige offers, ter verzoening
 
=== Jezus als hogepriester ===
'''Roeping, aanstelling'''. Hij is door God geroepen en aangesteld tot hogepriester (5:5-6).
 
'''Naar de orde van Melchizedek'''. Hij is hogepriester naar de orde van Melchizedek (5:6)
 
'''Offer.''' Hij heeft "een slachtoffer voor de zonden geofferd" (10:12). Hij offerde Zichzelf, Zijn offer was zijn eigen leven (8:3). "Door zichzelf heeft Hij de reiniging van de zonden tot stand gebracht" (1:3)
 
Op grond van dat offer is hij de hemelse tabernakel ingegaan (6:20; 9:11) en gaan zitten aan de rechterhand van God (8:1).
 
'''Dienst'''. "Voor de zonden van het volk verzoening te doen" (2:17). Hij is een bedienaar van het hemelse heiligdom en van de ware tabernakel (8:2). Hij is hogepriester van de komende goederen (9:11).
 
'''Grootheid.''' Jezus is de grote hogepriester. Hij is groter dan zijn voorgangers, die uit de stam van Levi zijn. Waarin bestaat de grootheid van zijn hogepriesterschap?
* ''Hij is hoog verheven.'' (1) Hij is "de hemelen doorgegaan" (4:14), ja, "hoger dan de hemelen geworden" (7:26); (2) Hij is gaan zitten aan de rechterhand van de Majesteit in de hemelen (Hebr. 8)
* ''Hemels heiligdom''. Hij is een bedienaar van het hemels heiligdom en van de ware tabernakel in de hemel, die de Heer heeft opgericht, niet een mens (Hebr. 8:2). De aardse tabernakel was slechts een zinnebeeld en schaduw van de hemelse tabernakel (Hebr. 8:5).
* ''Middelaar van een beter verbond.'' Hij is de middelaar van een beter verbond (Hebr. 8:6)
* ''Volmaakt''. Hij is niet met zwakheid omvangen, maar volmaakt: "heilig, onschuldig, onbesmet, gescheiden van de zondaars"
* ''Eeuwig ambt.'' Zijn ambt is eeuwig, Hij is hogepriester tot in eeuwigheid (6:20)
 
== Priesterschap ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.