Naar inhoud springen

1 Korinthiërs 15: verschil tussen versies

4.295 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
Regel 22:
== 1 Kor. 15:29 ==
1Co 15:29 Wat zullen anders zij doen die voor de doden worden gedoopt, als doden helemaal niet opgewekt worden? Waarom worden zij dan voor hen gedoopt? (TELOS)
Van dit vers zijn verschillende uitleggingen gegeven<ref name=":0">Gerard Kramer, 'Voor de doden gedoopt', in: [http://www.oudesporen.nl/Blad/Rechtstreeks2006.pdf Rechtstreeks, jaargang 3, nr. 2 februari 2006] (pdf-document op OudeSporen.nl). De schrijver is classicus en heeft meegewerkt aan de TELOS-vertaling van het Nieuwe Testament. </ref>. Een aannemelijkeopsomming verklaringvan schijntverschillende dezeverklaringen tegeeft zijn:ook nieuwe''John gelovigenGill's werdenExpositor'', doorcommentaar hunbij 1 doopCor. tot de gemeente gevoegd en namen zo de plaats van de overleden heiligen15:29. in</ref name=":0" />. Deze handelwijze zou zinloos zijn als er in de toekomst geen doden worden opgewekt.
 
1. Een verklaring zegt<ref>''Groot Nieuws Bijbel'', aantekening bij 1 Cor. 15:29. Vergelijk de aantekening in de Willibrordvertaling (1995):"Zinspeling op een ons onbekend gebruik van de Korintische christenen. Paulus spreekt zich niet uit over de waarde ervan, maar benut het voor een argumentum ad hominem." </ref> dat het een gewoonte bij de Korinthiërs was waarover ons verder niets bekend is. Paulus laat zich niet uit over de vraag of deze gewoonte toelaatbaar is of niet, maar gebruikt de gewoonte hier alleen als een gelegenheidsargument tegen hen die te Korinthe die zeggen dat er geen opstanding van doden is. 
 
2. Een andere verklaring zegt dat er gelovigen waren die zich lieten dopen in de plaats van gelovigen die ongedoopt gestorven waren. Sommigen<ref name=":1">Dr. ir. J. de Graaf e.a. (red.), ''Tekst voor Tekst; de Heilige Schrift kort verklaard en toegelicht'' (Boekencentrum, 1987), commentaar bij 1 Cor. 15:29. </ref> die deze verklaring geven vereenzelvigen die dopelingen met de "sommigen" die zeggen dat er geen opstanding van doden is (1 Cor. 15:12). Als zij, de loochenaars van de opstanding der doden, menen wat ze zeggen, waarom laten zij zich dan dopen ten behoeve van ongedoopt gestorvenen? Deze gewoonte berust op de gedachte dat de doop op magische wijze deel geeft aan het eeuwige leven. Paulus keurt deze gewoonte niet, hij noemt haar, om een innerlijke tegenstrijdigheid bij de ‘sommigen’ aan te tonen.<ref name=":1" />
 
3. Een andere verklaring<ref>Aantekening van de Leidse Vertaling. </ref> zegt dat het gebruik om een heidens gebruikt ging waarbij een levende zich in plaats van een overledene, te zijnen bate, opnieuw liet dopen. Dit gebruik heeft zeer waarschijnlijk zijn oorsprong in enige Griekse „mysteriën", waarin zich iemand liet inwijden opdat een dode hiernamaals de daaraan verbonden voorrechten zou verkrijgen. Indien Paulus het had afgekeurd, zou hij het niet als gelegenheidsargument kunnen gebruiken. Hiertegen kan men inbrengen dat Paulus een dergelijk gebruik eerder zou afkeuren dan als argument gebruiken.
 
4. Een andere verklaring zegt dat gelovigen werden gedoopt op belijdenis van hun geloof. Tot dit geloof behoort de overtuiging dat de doden zullen worden opgewekt. Op deze belijdenis werd gedoopt. Dit is de doop voor de doden. Een tegenwerping tegen deze verklaring is dat Paulus het oog op ''sommige'' gelovigen schijnt te hebben. Hij zegt niet "wat zullen wij allen doen die voor de doden zijn gedoopt", maar "wat zullen <u>zij</u> doen die door de doden worden gedoopt".
 
5. Een andere verklaring duidt 'dopen' in een figuurlijke zin, die ook in deze verzen voorkomt:
 
''Mr 10:38 Jezus echter zei tot hen: U weet niet wat u vraagt. Kunt u de drinkbeker drinken die Ik drink, of met de doop worden gedoopt waarmee Ik word gedoopt? (TELOS)''
 
''Mr 10:39 Zij nu zeiden tot Hem: Wij kunnen het. Jezus nu zei tot hen: De drinkbeker die Ik drink, zult u drinken, en met de doop waarmee Ik word gedoopt, zult u worden gedoopt; (TELOS)''
 
''Lu 12:50 Ik moet echter met een doop worden gedoopt, en hoe benauwt het Mij, totdat het is volbracht. (TELOS)''
 
Dopen betekent hier: ondergedompeld worden in verdrukking, benauwdheid, eventueel tot de dood toe. De verkondiging van het evangelie en de opstanding uit de doden bracht de apostelen in gevaar. Petrus en Johannes werden in de gevangenis gestopt, de apostel Paulus werd in Athene bespot. Een tegenwerping tegen deze verklaring is dat Paulus een nieuw argument toevoegt dat, volgens die verklaring, hetzelfde moet zijn. "Waarom zijn ook wij ieder uur in gevaar?" (vers 30). "Zij" en "ook wij", het schijnt om verschillende activiteiten te gaan, gedoopt worden voor de doden en dat wat de apostelen deden.
 
6. Een meer aannemelijke verklaring schijnt deze te zijn: nieuwe gelovigen werden door hun doop tot de gemeente gevoegd en namen zo de plaats van de overleden heiligen in<ref name=":0" />. Deze handelwijze zou zinloos zijn als er in de toekomst geen doden worden opgewekt. Een tegenwerping tegen deze verklaring is dat zij als argument voor de opstanding van de doden niet voor de hand ligt<ref>''John Gill's Expositor'', in het commentaar bij 1 Cor. 15:29 zegt: "Others imagine, that he intends such as were baptized, and added to the church, and so filled up the places of them that were dead; but the reason from hence proving the resurrection of the dead is not very obvious."  </ref>.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.