Naar inhoud springen

Pentateuch: verschil tussen versies

5 bytes verwijderd ,  5 jaar geleden
k
tekstuele fouten verbeterd
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Pentateuch''' ("vijfdelig") is een benaming voor het vijfdelige boek van Mozes, de eerste vijf bijbelboeken: GenesisExodusLeviticus, ...')
 
k (tekstuele fouten verbeterd)
 
Regel 4:
 
De Pentateuch wordt aan Mozes '''toegeschreven''':
* door andere delen van het O.T., waar als het boek van Mozes als zodanig wordt aangehaald;
* door de Heer en zijn apostelen (Matth. 19:8; Joh. 7:19; Hand. 3:22), die het woord van Mozes als zodanig aanhalen;
* door de buitenbijbelse Joodse overlevering;
* door de buitenbijbelse heidense overlevering.
Overal waar de Pentateuch in de geschiedenis van het [[Oude Testament]] wordt vermeld, is er sprake van als van '''één boek''', en als van een oorspronkelijk boek '''van Mozes''', onder de volgende benamingen: "de "Wet van Mozes" (Ezra 7:6); "het Boek der Wet van Mozes" (Neh. 8:2); "het Boek van Mozes" (Ezra 6:18); "het Wetboek des Heeren, door de hand van Mozes" (2 Kron. 34:14), "het Boek van het Verbond" (2 Kron. 34: 30); "het Wetboek des Heeren" (2 Kron. 17:9). Deze benaming wordt gebezigd van de dagen van JozafatJosafat (915 v. C.) af, tot de tijd van Jezus, de zoon van Sirach (ongeveer 250-200 v. C). Er kan weinig twijfel bestaan of het zo genoemde boek moet inderdaad hetzelfde zijn als onze Pentateuch, en geen ander dan het door Mozes aan de zijde van de ark geplaatste "Boek der Wet" (Deut. 31:26). 
 
Een deel van de Pentateuch '''stamt '''van vóór Mozes en een ander deel is na Mozes toegevoegd. Er zijn schriftelijke oorkonden in opgenomen, die lang vóór Mozes bestonden, bijv. Gen. 5 :1vv. Uit de tijd na Mozes is niet alleen het bericht van zijn dood, Deut. 34, maar zijn ook aanwijzingen als Gen. 14:14 (de plaatsnaam Dan), Gen. 36:31b, Ex. 16:35, Num. 21:14,15 e.a.
Regel 45:
Over het geheel genomen, pleiten verreweg de meeste getuigenissen voor de leer, dat de gehele Pentateuch (enige minder belangrijke zinsneden daargelaten) van de hand van Mozes is.  
 
'''Genesis''' behoortwordt tot de oudste boeken van de mensheid gerekend. Het moet echter beschouwd worden in verhandverband met de vier daaropvolgende boeken, waarvan het een wezenlijk deel uitmaakt. Het boek is van Mozes.
 
Sommige schriftverklaarders beweren, dat twee geheel onderscheiden verhalen samengeweven zijn: het ene, het oudste, waarin de Godheid steeds aangeduid wordt door de algemene benaming Elohim (God), terwijl zij Inin het andere met de meer mystieke naam van Jehova (de HEERE) wordt genoemd - de eerste naam stelt een algemene Goddelijke werking in de stoffelijke wereld voor; de laatste aanduiding een bovennatuurlijke, overheersende macht, welke alles in het aanzijn roept en bestuurt, en daarvoor aanbidding eist. Deze twee delen worden het ElohistlscbeElohistlsche en het JehovlstischeJehovistische genoemd; het eerste zou de natuurlijk en het laatste de geopenbaarde godsdienst leren. Er is echter in de gehele Pentateuch een eenheid, welke inderdaad gevoegelijk slechts aan één chrijverschrijver kan worden toegekend.
 
In het boek '''Exodus '''hebben sommige beoordeelaars ook het bestaan van twee onderscheiden ineengesmolten dokumenten (een Elohlstlsch en een Jehovistlsch) menen te ontdekken; maar zij vinden het veel moeilijker ze nauwkeurig af te schelden.
 
Het gehele hoekboek draagt duidelijk een Egyptisch karakter, zoals uit onderzoekingen is gebleken. In de taal is een ruime inmenging van EgyptlscheEgyptische woorden aan te duiden: bijv. de Tien Plagen, in drie groepen verdeeld, zijn gericht tegen de hoofdgodheden van het oude Egypte, n.l. het water, de hemellichamen en de aarde; evenzo in het Tweede Gebod.
 
Het is twijfelachtig of wij een tijdperk van 215 of van 430 jaar moeten rekenen voor het verblijf der Israëlieten te Egypte, daar de schriftuurplaatsen die er op doelen, tweeledig uitgelegd kunnen worden; uit de getalsterkte van het volk ten tijde van de uittocht, zou men voor het langste tijdperk moeten beslissen; terwijl het berlcht dat het vierde geslacht na de intocht uit Egypte toog, meer voor het kortste tijdperk pleit. 
 
In '''Leviticus '''en '''Numeri '''is men er niet in geslaagd twee onderscheidene ElohistlscbeElohistlsche en Jehovistische delen vast te stellen; algemeen neemt men aan, dat er in hoofdzaak slechts één verhaal is, ofscboonofschoon er misschien enlgeenige kleinere bijvoegsels in voorkomen. 
 
Het boek '''Deuteronomium''' is door Mozes in zijn ouderdom geschreven, daar de schrijver klaarblijkelijk het oog heeft op de naderende intocht van de Israëlieten in het beloofde land. Het schijnbare verschil in stijl (eerst verhalend en daarna vermanend) in het boek Deuteronomium, zowel als zekere schijnbare strijdigheden tussen dit en de voorgaande boeken, heeft sommlgensommigen doen twijfelen of Mozes er werkelijk de schrijver van was. De tegenstrijdigheden zijn echter niet onverzoenbaar, en de voorschrlflenvoorschriften, welke op een geregelde regeringsvorm, zelfs op een koninkrijk en op een blijvende nederzetting in steden doelen, kunnen zeer goed voor de toekomst gegeven zijn. Aan de andere kant bestaan er vele punten van overeenkomst tussen Deuteronomium en de overige boeken van de PentaleuchPentateuch (bijv. het gebruik van bijzondere Hebreeuwse woorden en taalkundige vormen, de veelvuldlgeveelvuldige toespelingen op de dienstbaarheid van de Joden in EgypleEgypte, op Egyptische wetten en gewoonten enz.), welke krachtig getuigen ten gunste van de mening, dat dit boek het werk van dezelfde schrijver is; waarbij nog gevoegd moet worden de rechtstreekse getuigenis van de schrijver zelflzelf in het boek, en de vele aanhalingen uit Deuteronomium als "de Wet van Mozes" in het Nieuwe Testament. 
 
== Messiaanse voorzeggingen ==
47

bewerkingen

Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.