Naar inhoud springen

Losprijs: verschil tussen versies

25 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Losprijs''' of ''losgeld'' of ''rantsoen'' (Eng. ''ransom'') is de prijs die betaald wordt om iemand vrij te kopen.
 
Het Griekse woord in het [[Nieuwe Testament]] is het zelfstandig naamwoord λυτρον, lutron. Het betekent<ref name=":0">''Grieks-Nederlands Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. </ref>:
# de prijs voor vrijkopen, losgeld, zoengeld: - betaald voor het vrijlaten van slaven, gevangenen - betaald voor het vrijkopen van het leven
# fig. het offer gebracht om iemand te bevrijden
Het zelfstandig naamwoord ‘lutron’ is afgeleid van het Griekse werkwoord λυω, luo, dat de volgende betekenissen<ref name=":0" /> heeft: (1) iemand (of iets) losmaken die vastgebonden is, (2) iemand vrijlaten die gebonden is, d.w.z. ontbinden, bevrijden van banden, vrij laten, (3) losmaken, ontbinden, alles wat maar gebonden of opeengepakt is.
 
Het woord ‘lutron’ komt 2x in het Nieuwe Testament voor:<blockquote>''Mt 20:28 zoals de Zoon des mensen niet is gekomen om gediend te worden, maar om te dienen en zijn leven te geven tot een <u>losprijs</u> voor velen.'' (TELOS)</blockquote><blockquote>''Mr 10:45 Want ook de Zoon des mensen is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen en zijn leven te geven tot een <u>losprijs</u> voor velen.'' (TELOS)</blockquote>De Statenvertaling heeft ‘rantsoen’. De Herziene Statenvertaling vertaalt ‘losprijs’.
Regel 11:
 
{| class="wikitable" style="border:1; float:right; width: 25%; margin-left: 20px;"
| style="padding: 15px;"|<poem>Heiland, niets kon U verhind'ren
Heiland, niets kon U verhind'ren
om die weg van smart te gaan.
En de losprijs voor Gods kind'ren
hebt U op het kruis voldaan.
 
(Uit: ''Geestelijke Liederen'', lied 179, 3e couplet)</poem>
</poem>
|}
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.