Naar inhoud springen

Jehu: verschil tussen versies

423 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 7:
3. een der helden van David, uit het geslacht van [[Saul]];
 
4. een [[profeet]] van [[God]], de zoon van [[Hanani]]. Koning [[Baësa]] van Israël kondigde hij de gehele ondergang van zijn geslacht aan, welke profetie door [[Zimri]] vervuld werd. Vele jaren later was hij werkzaam onder de regering van de koning Josafat, die hij met vrijmoedigheid wegens zijn verbond met [[Achab]] berispte. Hij is de schrijver van een geschiedkundig werk, waarvan in het [[tweede boek der Kronieken]] melding wordt gemaakt; <blockquote>''2Kr 20:34 Het overige nu van de geschiedenis van Josafat, van het begin tot het einde, zie, dat is beschreven in de geschiedenis van <u>Jehu</u>, de zoon van Hanani, die opgenomen werd in het boek van de koningen van Israël. (HSV)''</blockquote>5. een koning over het tienstammenrijk Israël. Hij was de zoon van Josafat en deze was de zoon van Nimsi (2 Kon. 9:2). Jehu zelf wordt ook 'de zoon van Nimsi' genoemd (2 Kron. 22:7).
 
{{Stamboom Jehu}}
Regel 15:
{{Tijdbalk Israël 850-750 v.C.}}
 
VanwegeHij was door Jahweh, door de profeet Elisa tot koning gezalfd, trok'om hijhet huis van [[Achab]] uit te roeien' (2 Kron. 22:7). Hij trok van [[Ramoth|Ramoth in Gilead]], waar hij aan het hoofd van een vrij grote krijgsmacht stond, naar [[Jizreël]], om het hele geslacht van Achab uit te roeien. Na dit volbracht te hebben verwoestteToen hij dehet Baälstempeloordeel tetegen Samariahet enhuis lietvan alleAchab Baälspriestersuitvoerde, doden. Wel verkreegdoodde hij de goddelijke goedkeuring wegens zijn ijver voorook de afschaffingvorsten van de afgoderijJuda en zijn gehoorzaamheid aan de goddelijkezonen opdracht, maar zijn wreedheid ging te ver en was te streng. Bovendien liet hijvan de kalverendienstbroers tevan Dankoning enAhazia Bethel bestaan. Daar- de Syriërszoon hetvan geheleAchabs Overjordaansedochter gebied[[Athalia]] aan- zijndie rijkAhazia ontrukten,dienden zien(2 wijKron. dat ook de uitwendige bloei van zijn regering niet groot is geweest22:8). OnderDaarna zijndoodde opvolgerhij warenAhazia dezelf Syriërs(2 bijna meesters van het gehele landKron. Jehu stierf te Samaria22:9).
 
Na dit volbracht te hebben verwoestte hij de Baälstempel te Samaria en liet alle Baälspriesters doden. Wel verkreeg hij de goddelijke goedkeuring wegens zijn ijver voor de afschaffing van de afgoderij en zijn gehoorzaamheid aan de goddelijke opdracht, maar zijn wreedheid ging te ver en was te streng. Bovendien liet hij de kalverendienst te Dan en Bethel bestaan. Daar de Syriërs het gehele Overjordaanse gebied aan zijn rijk ontrukten, zien wij dat ook de uitwendige bloei van zijn regering niet groot is geweest. Onder zijn opvolger waren de Syriërs bijna meesters van het gehele land. Jehu stierf te Samaria.
'''Opvolging'''. Jehu werd opgevolgd door zijn zoon Joahaz. Slechts vier geslachten na hem (Joahaz t/m Zacharia) zouden op de troon zitten, overeenkomstig het woord van God (2 Kon. 15:12)<blockquote>''2 Koningen 15:12 Dit was het woord van de HEERE dat Hij tot Jehu gesproken had: Er zullen zonen van u tot het vierde geslacht op de troon van Israël zitten. En zo is het gebeurd. (HSV)''</blockquote>
 
'''Opvolging'''. Jehu werd opgevolgd door zijn zoon [[Joahaz]]. Slechts vier geslachten na hem (Joahaz t/m [[Zacharia]]) zouden op de troon zitten, overeenkomstig het woord van God (2 Kon. 15:12)<blockquote>''2 Koningen 15:12 Dit was het woord van de HEERE dat Hij tot Jehu gesproken had: Er zullen zonen van u tot het vierde geslacht op de troon van Israël zitten. En zo is het gebeurd. (HSV)''</blockquote>
 
== Bron ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.