Naar inhoud springen

Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK): verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 2:
 
Zij waren het eerste kerkgenootschap in Nederland dat officieel de [[Herziene Statenvertaling]] vrijgaf voor gebruik in de kerken.
 
'''Blad'''. ''De Wekker'' is het officiële landelijke blad van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Het blad verschijnt iedere twee weken.
 
'''Bewaar het Pand''' is de naam van (1) de christelijke gereformeerde stichting, (2) het blad van de stichting en (3) de behoudende stroming binnen de Christelijke gereformeerde Kerken. De stroming is geestverwant met de [[Hersteld Hervormde Kerk]].
 
'''Vrouw in het ambt.''' Binnen de CGK zijn '''vrouwelijke''' voorgangers niet toegestaan. In 1998 nam de synode het besluit om geen vrouw tot het ambt toe te laten, omdat "gezaghebbend leiding geven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt".
 
Bij veel '''jongerenJeugd.''' Bij veel jongeren in de CGK is een soort ,,gespletenheid” tussen leer en leven. Ze lezen wel de Bijbel, maar de helft begrijpt daar weinig van<ref name=":0">Artikel [http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=51898 5500 jongeren stapten uit Chr. Geref. Kerken], op FrieschDagblad.nl, 29 sept. 2010. </ref>. In de periode 1995 – 2009 hebben ruim 5500 jongeren de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) verlaten<ref name=":0" />. Dat komt neer op een gemiddelde van één jongere per dag.
 
'''Jeugdwerk.''' Het '''Landelijk Contact Jeugdwerk''' (LCJ) is een jongerenorganisatie binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken. Het LCJ richt zich, in afhankelijkheid van God, op alle kinderen en jongeren van de gemeente van 0 tot 27 jaar, om hen te dienen met Gods Woord. Het LCJ rust leidinggevenden toe door het aanbieden van zondagsschoolmateriaal, handreikingen voor de kinderclubs en jeugdverenigingen. Het LCJ organiseert allerlei activiteiten voor de verschillende doelgroepen.
 
'''Generale synode.''' De landelijke en breedste vergadering van het kerkverband heet '''generale synode'''. Deze komt om de drie jaar een aantal weken samen. Het dagelijks bestuur van de synode heet ''moderamen''. De generale synode van de CGK telt 52 afgevaardigden (anno 2011). Zij kiezen het dagelijks bestuur (moderamen). De afgevaardigden vertegenwoordigen de vier particuliere synodes (PS): die van het noorden, van het oosten, van het westen en van het zuiden. Elke PS vaardigt 13 kerkelijke ambtsdragers af: 6 predikanten, 6 ouderlingen en 1 diaken.
 
'''Theologische opleiding.''' De Christelijke Gereformeerde Kerken hebben een theologische '''opleiding''' aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA). (Emeritus) hoogleraren adviseren als 'preadviseurs' de generale synode.
 
== Geschiedenis ==
Regel 34 ⟶ 36:
Officiële site van het kerkgenootschap: [http://www.cgk.nl/ www.cgk.nl]
 
Website van dehet LCJcontactorgaan ''De Wekker'': http [https://www.lcjdewekker.nlcom/website/index www.dewekker.phpcom]
 
Website van de LCJ: [http://www.lcj.nl/website/index.php www.lcj.nl]
 
== Bronnen ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.