Naar inhoud springen

Begrafenis: verschil tussen versies

586 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 5:
<blockquote>''2Kr 32:33 Jechizkia ging bij zijn vaderen te ruste; men begroef hem op de helling, waar de graven der zonen van David liggen, en geheel Juda en de inwoners van Jeruzalem bewezen hem eer bij zijn dood... (NBG51)''</blockquote>
 
De [[Heer Jezus]] werd begraven in het rotsgraf van de rijke [[Jozef van Arimathea]]. <blockquote>''Mt 27:59 En Jozef nam het lichaam, wikkelde het in een rein stuk linnen Mt 27:60 en legde het in zijn nieuwe graf, dat hij in de rots had uitgehouwen; en na een grote steen voor de ingang van het graf gewenteld te hebben ging hij weg. (TELOS)''</blockquote>Onbegraven te blijven was iets dat de Israëliet, evenals de ouden in het algemeen, een grote schrik inboezemde en hem een vreselijke straf scheen. Zie 1 Kon. 13: 22, Jer. 7: 38 en vele andere plaatsen.
De [[Heer Jezus]] werd begraven in het rotsgraf van de rijke [[Jozef van Arimathea]].
 
Onbegraven te blijven was iets dat de Israëliet, evenals de ouden in het algemeen, een grote schrik inboezemde en hem een vreselijke straf scheen. Zie 1 Kon. 13: 22, Jer. 7: 38 en vele andere plaatsen.
 
De doden ter aarde te bestellen achtte men een liefdewerk, dat de kinderen aan hun ouderen hadden te volbrengen, vrienden en bloedverwanten aan hun betrekkingen (Gen. 25: 9<ref>Vergelijk ook de apocriefen 1 Makk. 2:70 en Tob. 14: 16</ref>).
 
De wijze, waarop, de lijken tot de begrafenis werden bereid, kent men alleen uit later tijden Zij werden gewassen (Hand. 9:37), in doeken gewikkeld en met specerijen en tegen het naderend bederf voorzien (Matth. 27: 59; Joh. 11: 44 en 21:39). Het inbalsemen van Jakobs lijk naar de wijze van de Egyptenaren, was iets ongewoons. Jozef wikkelde het lijk van Jezus in een 'rein stuk linnen'. <blockquote>''Mt 27:59 En Jozef nam het lichaam, wikkelde het in <u>een rein stuk linnen</u> (TELOS)''</blockquote>'''Dag van de begrafenis.''' De Joden hadden de gewoonte hun doden te begraven op de dag dat ze gestorven waren. De lijken werden buiten het dorp of de stad begraven.
 
'''Dag van de begrafenis.''' De Joden[[Heer haddenJezus]] dewerd gewoonte hun doden te begravengegraven op de dag dat zehij gestorven warenwas. DeZijn lijkenlichaam werdenwerd buiten hetde dorpstad of[[Jeruzalem]] dein stadeen begravenrotsgraf gelegd.
 
'''Uitvaart en rouwbedrijf.''' Bij de uitvaart bezigde men een baar, die door bloedverwanten en vrienden gevolgd werd (2 Sam. 3: 31; Luk. 7: 14). Men maakte treurmuziek en zong klaagliederen (Matth. 9: 23; 2 Sam. III: 31 en elders), en hield na de begrafenis een rouwmaaltijd (Jer. 16: 5, 7).
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.