Naar inhoud springen

Hermon: verschil tussen versies

56 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De berg '''Hermon''' (Hebr. chermon) is een hoge berg (2814 meter boven de zeespiegel) in het grensgebied tussen [[Israël (land)|Israël]], [[Libanon]] en [[Syrië]]. Deut. 3: 9; Jos 11:3, 17; Ps. 89:13; 133:3. De berg is een hoofdtop van de bergketen [[Anti-Libanon]].
 
De bergnaam betekent "uitstekende spits" (naar het Arabisch)<ref>S.J. van Ronkel, ''Woordenboek der eigennamen, naar hunne eerste spelling en oorspronkelijke uitspraak met eene korte beschrijving de personen, landen en plaatsen, in het Oude Testament voorkomende, en voor het grootste gedeelte ook etymologisch behandeld.'' (Groningen: M. Smit, 1835) s.v. Hermon. Hieruit is op 26 dec. 2014 tekst genomen en verwerkt. Van Ronkel was destijds hoofdonderwijzer aan een Joodse school en beëdigd vertaler.</ref> of "een heiligdom"<ref>Aldus ''Hebreeuws-Nederlands Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.</ref> en komt 13x in het Oude Testament voor. 
Regel 7:
Andere namen voor de berg zijn [[Siyon]] (= 'verheven'), Sirjon en Senir. <blockquote>''De 3:9 de Sidoniërs noemen de Hermon Sirjon en de Amorieten noemen hem Senir (HSV)''</blockquote><blockquote>''De 4:48 ... tot aan de berg Siyon, dat is de Hermon, (HSV)''</blockquote>Daar de Hermonberg een soort van voorgebergte vormde, en een beschutting voor het land was, noemden de Sidoniërs hem Sirjon, en de [[Amorieten]] Senír, welke beide woorden 'pantser' betekenen (1 Sam. 17: 5; 1 Kon. 22: 34.)
 
In Hoogl. 4: 8 en 1 Kron. 5: 23 wordt eenigzinsenigszins onderscheid gemaakt tusschentussen Senir en Hermon. 
[[Bestand:Hermon sneeuw.jpg|geen|miniatuur|1022x1022px|De berg Hermon]]
 
Regel 15:
De berg maakt het hoogste gedeelte van de Anti-Libanon uit. De Hermon is niet de gehele Libanon, maar alleen het gedeelte, dat ten Noorden en Oosten van de bronnen der Jordaan ligt. 
 
De top ervan was het geheelegehele jaar door met '''sneeuw''' bedekt, waarom de ChaldeërsChaldeeërs en Arabieren hem ook 'sneeuwberg' noemden. Men haalde in de zomer de sneeuw in korven van daar ter verkoeling en verfrissing van andere dranken , Spr. 25:13. 
 
Een der spitsen van de Hermon heet Baäl-Hermon, waarschijnlijk omdat daarop de dienst van Baäl plaats vond.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.