Naar inhoud springen

Wind: verschil tussen versies

1.922 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Wind''' is een (horizontale) luchtstroom in de dampkring, veroorzaakt door luchtdrukverschil, waarbij de luchtdeeltjes in onze atmosfeer verplaatst worden. Dit gebeurt voortdurend op de aarde.
 
Achter de wind zitten "heel veel, vaak moeilijke, natuurkundige processen"<ref>[https://www.buienradar.nl/nederland/weerbericht/blog/zware-storm-op-komst-667523 (Zware) storm op komst], informatief artikel op Buienradar.nl, 7 feb. 2020.</ref>.
 
'''Ontstaan van wind.''' Wind wordt veroorzaakt door hoge- en lagedrukgebieden boven het aardoppervlak. Bij een lagedrukgebied stijgt de lucht, luchtdeeltjes gaan omhoog, waardoor een "tekort" aan luchtdeeltjes ontstaat. Bij een hogedrukgebied op het aardoppervlak daalt de lucht, er verzamelen heel veel luchtdeeltjes. Door het verschil in druk, het verschil tussen tekort en overschot van luchtdeeltjes, ontstaat er een stroom van luchtdeeltjes van het hogedrukgebied naar het lagedrukgebied. [[Bestand:Ivan Konstantinovich Aivazovsky - Gathering Storm, 1899.jpg|miniatuur|392x392px|Schilderij ''Gathering Storm'', Ivan Konstantinovich Aivazovsky, 1899]]
 
'''Windkracht.''' Hoe groter het verschil tussen de hoge- en lagedrukgebieden, hoe harder het waait. De ''gemiddelde'' snelheid (of 'kracht') van de wind wordt aangeduid volgens de Schaal van Beaufort.
Regel 39:
| 12
|}
Waait de wind bijvoorbeeld gemiddeld 55 km/uur, met pieken tot 100 km/uur, dan is er sprake van harde wind, er is geen storm. [[Bestand:Ivan Konstantinovich Aivazovsky - Gathering Storm, 1899.jpg|miniatuur|392x392px|Schilderij ''Gathering Storm'', Ivan Konstantinovich Aivazovsky, 1899]]
 
'''Storm.''' Een storm is een zeer hevige wind. Stormen is hard waaien.<ref>VanDale.nl, s.v. [https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/Storm Storm], geraadpleegd 8 feb. 2020.</ref> Het Nederlandse ''Koninklijk Metereologisch Instituut'' (KNMI) noemt een zeer harde wind ''storm'' indien op een KNMI-weerstation gemiddeld over een periode van een uur windkracht 9 gemeten worden. Pas dan is bij het weerkundig instituut sprake van een echte storm. Voor een ''zware'' storm is geldt windkracht 10, voor een ''zeer zware'' storm is windkracht 11, en voor een orkaan (wind met orkaankracht) windkracht 12. In 2012 trok een orkaan over de oostkust van de Verenigde Staten, die een spoor van verwoesting achter zich liet:
''Verwoestende storm Sandy verlaat New York''
Superstorm Sandy heeft de oostkust van de Verenigde Staten in een spoor van verwoesting achter zich gelaten. Door de orkaan kwamen minstens 26 mensen om het leven, zitten zo'n acht miljoen mensen zonder elektriciteit, het openbaar vervoer lag plat en de Amerikaanse financiële markten waren voor de tweede dag op rij gesloten. (...) Meer dan een miljoen mensen in een dozijn staten kregen het bevel te evacueren. Sandy, een van de grootste stormen die de oostkust ooit raakten, liet een spoor van vernieling achter zich. Huizen stonden onder water, bomen vielen om en hoogspanningsleidingen knapten. Aan bijna de gehele oostkust kwam het openbare leven tot stilstand door Sandy. (...) Vooral de stad New York kreeg het hard te verduren. Het water werd dermate opgezwiept door de beukende wind dat zeven metrotunnels en zes busgarages onder water werden gezet en straten blank kwamen te staan. (...)
Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht van 30 okt. 2012
'''Windstoten''', zijn rukwinden met snelheden tot en met 75 km/uur. ''Zware'' windstoten zijn rukwinden die snelheden halen van meer dan 75 km/uur en minder dan 100 km/uur. ''Zeer zware'' windstoten gaan nog sneller.
 
'''Wervelwind''' in Ezech. 13: 11, 13. Mark. 4: 37. Luk. 8: 23 heeft in de grondtekst hetzelfde woord dat Luther anders met „weer” vertaalt (Jes. 17: 13), maar is in de Hebreeuwse grondtekst een stofwolk, door de storm opgejaagd en voortgezweept, evenzo Ps. 83: 14 en Jes. 41 : 16.
Regel 50 ⟶ 58:
 
<blockquote>''Mr 4:37  En er ontstond een hevige stormwind en de golven sloegen in het schip, zodat het schip al vol liep. (Telos)''</blockquote>
 
'''Rukwind.''' De rukwind is een hevige wervelwind.
 
==Beeld en werktuig==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.