Naar inhoud springen

Openbaring 8: verschil tussen versies

1.510 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 27:
 
'''Derde deel ... verbrandde'''. Dit is een 'wereldbrand'. De oorsprong van deze brand is het altaarvuur uit de hemel. De tweede (= natuurlijke) oorzaak kan een plasmawolk zijn<ref name=":0" />. Het derde deel van de aard is volgens een uitlegger<ref name=":0" /> mogelijk Noord- en Zuid-Amerika en nog een ander stuk van de aarde. Beide continenten beslaan 28% van de aarde (het droge). Een andere grond voor deze gedachte is dat de naties uit deze twee continenten ongenoemd blijven in de beschrijvingen van de eindtijd<ref name=":0" />.
 
Op de derde dag van de schepping bracht de aarde het groene gras en de planten voort.
 
''Ge 1:11  En God zeide: Dat de aarde uitschiete grasscheutjes, kruid zaadzaaiende, vruchtbaar geboomte, dragende vrucht naar zijn aard, welks zaad daarin zij op de aarde! En het was alzo.  Ge 1:12  En de aarde bracht voort grasscheutjes, kruid zaadzaaiende naar zijn aard, en vruchtdragend geboomte, welks zaad daarin was, naar zijn aard. En God zag, dat het goed was. (SV)''
 
=== Opb. 8:8-9. Tweede bazuin: derde deel van de zee getroffen. ===
Regel 33 ⟶ 37:
Ook bij de tweede bazuin lijkt het onheil van boven te komen. Het altaarvuur was van boven uit de hemel neergeworpen op aarde.
 
'''Iets als een grote berg.''' Een grote vulkaan in de oceaan, die uit de oceaanbodem oprijst en als een lavaspuwende berg in de zee neerstort?<ref name=":0" /> Puin uit het heelal? Inslag van een meteoriet? Dit laatste is minder waarschijnlijk dan een vulkaanuitbarsting. Een inslag van een kolossale meteoriet zou een geweldige tsunami veroorzaken die het leven op het droge voor een groot deel zou vernietigen. Het is evenwel het leven in (schepselen) en op de ''zee'' (schepen) dat wordt getroffen.
'''Iets als een grote berg.''' Puin uit het heelal? Inslag van een meteoriet?
 
'''Brandend van vuur.''' Ook bij de eerste bazuin was er vuur, brand. De oorsprong is het altaarvuur neergeworpen uit de hemel. Een hemellichaam uit de ruimte dat de aardse dampkring in vliegt raakt door de wrijving in brand.
Regel 46 ⟶ 50:
 
'''Stierf.''' Als het milieu van de zee dermate wordt aangetast, moet dat de dood van veel zeedieren tot gevolg hebben.
 
Op de vijfde dag, na het ontstaan van vegetatie op het droge (op de derde dag), worden de zeedieren geschapen. Nadat bij de eerste bazuin de vegetatie deels is vernietigd, wordt nu het leven in de zee getroffen.
 
'''Derde deel van de schepen verging.''' Wellicht door de vloedgolven verwekt door de 'grote berg' die in de zee terechtkwam. Een tsunami treft ook schepen in havens.
Regel 53 ⟶ 59:
=== Opb. 8:10-11. Derde bazuin: derde deel van de wateren bitter. ===
Opb 8:10 En de derde engel bazuinde, en er viel uit de hemel een grote ster, brandend als een fakkel, en zij viel op het derde deel van de rivieren en op de bronnen van de wateren. Opb 8:11 En de naam van de ster wordt Alsem genoemd. En het derde deel van de wateren werd alsem, en velen van de mensen stierven door de wateren, omdat zij bitter waren gemaakt. (TELOS)
'''Uit de hemel'''. Weer iets uit de hemel. Het begon met het altaarvuur dat uit de hemel werd neergeworpen. Bij de eerste bazuin werd hagel en vuur vermengd met bloed neergeworpen. Bij de tweede bazuin werd 'iets als een grote berg' neergeworpen, hoewel dit ''uit'' de hemel hoeft te zijn.
 
'''Een grote ster.''' Derhalve een hemellichaam dat licht geeft. Het ding is groot, gelijk het 'iets als een grote berg' bij de tweede bazuin.
Regel 59 ⟶ 65:
Vergelijk: <blockquote>''Mt 24:29 Terstond nu na de verdrukking van die dagen zal de zon verduisterd worden en de maan zal haar schijnsel niet geven, en de sterren zullen van de hemel vallen en de krachten van de hemelen zullen wankelen. (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Mr 13:25 en de sterren zullen uit de hemel vallen en de krachten die in de hemelen zijn, zullen wankelen. (TELOS)''</blockquote>Is de ster Alsem een planetoïde die in de eindtijd op de aarde zal inslaan? Op 27 januari 2012 scheerde een kleine planetoïde, 2012 BX34 genoemd, met een middellijn van ca. 10 meter, 'rakelings' langs de aarde, op een afstand van minder dan 60.000 kilometer - een zesde van de afstand tussen aarde en maan<ref>[http://www.nu.nl/wetenschap/2726501/kleine-steenklomp-vliegt-rakelings-langs-aarde.html Kleine steenklomp vliegt rakelings langs aarde], nieuwbericht op Nu.nl, 28 januari 2012.</ref>. Moet men bij de ster Alsem aan een dergelijk hemellichaam, zij het met grotere omvang, denken?
 
'''Brandend als een fakkel.''' Ook hier is er weer vuur. De ster kan een invallend hemellichaam zijn dat door de wrijving in de dampkring gaat branden. Het verschijnsel lijkt op een brandende fakkel.
 
'''Derde deel.''' Ook bij de eerste bazuin en de tweede bazuin wordt een derde deel getroffen. 3e deel aarde --> 3e deel bomen. 3e deel zee --> 3e deel zeedieren, 3e deel schepen.
 
'''Rivieren, bronnen van de wateren, wateren.''' Ook nu wordt het natuurlijke milieu getroffen. Mogelijk door de brokstukken van de planetoïde die giftige stoffen bevatten.
 
'''Alsem'''. [[Alsem]] is een bittere en schadelijke plant die op woeste plaatsen groeit. De naam 'alsem' wordt ook gebruikt voor het bittere aftreksel van de alsemknoppen. Het neergestorte hemellichaam maakt de wateren bitter.
 
'''Stierven.''' Ook bij de derde bazuin zijn er dodelijke gevolgen. 1e bazuin: bloed. 2e bazuin: derde deel van de zeedieren sterft.
 
Op de zesde dag werd de mens geschapen, na de vegetatie (3e dag) en de zeedieren (5e dag). Bij de eerste bazuin is de vegetatie getroffen, bij de tweede bazuin de zeedieren, bij derde bazuin wordt de mens een levensvoorwaarde (water) getroffen.
 
=== Opb. 8:12. Vierde bazuin: derde deel van de hemellichten verduisterd. ===
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.