Naar inhoud springen

Coronavirus: verschil tussen versies

663 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 5:
 
'''Soorten.''' Er zijn verschillende soorten (varianten) van het virus. De bekendste zijn de levensbedreigende SARS-virus, het MERS-virus en het SARS-CoV-2-virus. SARS en MERS eisten samen minder dan 1000 doden<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=mIKDlZIDftI De wereld en de race tegen het coronavirus,] Youtube.com: NOS op 3, 31 jan. 2020. Informatieve video over het coronavirus. </ref>. SARS-CoV-2 eiste veel meer slachtoffers.
 
'''Ziektes.''' De coronavirussen zijn ziekteverwekkers voor zoogdieren, vogels en mensen. Ze kunnen infectieziektes aan de longen en luchtwegen veroorzaken.
 
== SARS-CoV-2 ==
Eind 2019 werd in de Chinese stad Wuhan het coronavirus ''SARS-CoV-2'' ontdekt'',''is een coronavirus dat de besmettelijke luchtwegaandoening COVID-19 bij mensen veroorzaakt. Het werd aanvankelijk Wuhan-virus genoemd of 2019-nCoV; ''2019'' ziet op het jaar waarin het is ontdekt.
 
Het virus werd eind 2019 in de Chinese stad Wuhan ontdekt. Aanvankelijk werd het genoemd het ''Wuhan-virus'' of ''2019-nCoV''; ''2019'' ziet op het jaar waarin het is ontdekt.
[[Bestand:2019-nCoV-CDC-23313.png|miniatuur|400x400px|Een model van SARS-CoV-2]]
Toen het virus zich snel verspreidde naar andere landen, riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 30 januari een internationale noodsituatie uit.
 
'''COVID-19.''' Patiënten met het virus SARS-CoV-2 hebben longklachten, zijn kortademig en hebben koorts. De meeste patiënten krijgen een longontsteking. Een kwart van de patiënten krijgt te maken met ernstige klachten, soms met dodelijke afloop. Er was in februari 2020 nog geen medicijn. Daarom konden artsen alleen de symptomen (koorts, benauwdheid) bestrijden. Het sterftecijfer wordt (feb. 2020) geschat op ongeveer 2 procent.
'''Ziektes.''' De coronavirussen zijn ziekteverwekkers voor zoogdieren, vogels en mensen. Ze kunnen infectieziektes aan de longen en luchtwegen veroorzaken.
 
Patiënten met het virus SARS-CoV-2 hebben longklachten, zijn kortademig en hebben koorts. De meeste patiënten krijgen een longontsteking. Een kwart van de patiënten krijgt te maken met ernstige klachten, soms met dodelijke afloop. Er was in februari 2020 nog geen medicijn. Daarom konden artsen alleen de symptomen (koorts, benauwdheid) bestrijden. Het sterftecijfer wordt (feb. 2020) geschat op ongeveer 2 procent.
 
'''Risicogroepen.''' Mensen met een verminderde weerstand, jonge kinderen of ouderen hebben de grootste kans op ernstige klachten.
Regel 22 ⟶ 24:
 
'''Voorzorg.''' Uit voorzorg, ter voorkoming van besmetting, wordt aanbevolen regelmatig je handen wassen, te niezen in de binnenkant van je elleboog in plaats van op je hand, en papieren zakdoekjes te gebruiken om je neus te snuiten. Medisch personeel dient mondkapjes te dragen.
 
== Christelijke zienswijze ==
Het aardrijk is vervloekt nadat onze oerouders, die bestemd waren om over de aarde te heersen, in de zonde vielen. Door de eeuwen heen is de mens bezocht door bacteriën en virussen die zijn gezondheid en levenskracht ondermijnen. In de laatste tijden vóór het vrederijk zullen Gods strafgerichten over de aarde komen, ook in de vorm van pestachtige ziekten en zweren. De tijd van de zegels, bazuinen en schalen (zie [[Openbaring van Johannes]]) is echter (feb. 2020) nog niet aangebroken. De gemeente van Christus zal voor de grootste ellende worden behoed (zie [[Opname van de gemeente|Opname van de Gemeente]]).
 
== Meer informatie ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.