Naar inhoud springen

Coronavirus: verschil tussen versies

562 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 8:
'''Ziektes.''' De coronavirussen zijn ziekteverwekkers voor zoogdieren, vogels en mensen. Ze kunnen infectieziektes aan de longen en luchtwegen veroorzaken. Ze veroorzaken bij mensen gewoonlijk milde verkoudheid<ref name=":1" />. Het is niet het belangrijkste virus dat verkoudheid veroorzaakt; het belangrijkste is een ander virus, het rhinovirus (van ''rhino'' = neus)<ref name=":1" />.
 
'''Dodelijke afloop.''' In het algemeen zijn coronavirussen niet dodelijk. Toch kunnen ze 'ontsporen' en een gevaar voor de volksgezondheid gaan vormen<ref>Peter Borger, [https://logos.nl/overheden-waren-te-laks-rond-corona/ Overheden waren te laks rond corona]. Logos.nl, 23 maart. Eerder verschenen in: Reformatorisch Dagblad 49 (308): 18-19.</ref>. Dit gebeurde met de stam SARS-CoV, dat in 2002 opdook en een ernstig ademhalingssyndroom (SARS) verwekte dat een hoogte sterftecijfer had. SARS bleek niet zo besmettelijk als gevreesd en binnen enkele maanden was het virus verdwenen. De ziekten SARS, veroorzaakt door het SARS Coronavirus-1, en MERS, veroorzaakt door het MERS Coronavirus, eisten samen minder dan 1000 doden<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=mIKDlZIDftI De wereld en de race tegen het coronavirus,] Youtube.com: NOS op 3, 31 jan. 2020. Informatieve video over het coronavirus. </ref>. COVID-19, verwekt door SARS Coronavirus-2, eisteeist veel meer slachtoffers. Ter vergelijking:
{| class="wikitable"
!Virus
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.