Naar inhoud springen

Coronavirus: verschil tussen versies

1 byte verwijderd ,  4 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 94:
'''COVID-19.''' Patiënten hebben longklachten, zijn kortademig en hebben koorts. De meeste patiënten krijgen een longontsteking. Een kwart van de patiënten krijgt te maken met ernstige klachten, soms met dodelijke afloop. Er was in februari 2020 nog geen medicijn. Daarom konden artsen alleen de symptomen (koorts, benauwdheid) bestrijden. Het sterftecijfer wordt (maart 2020) geschat op ongeveer 3,4 procent<ref>Bron: https://www.businessinsider.nl/coronavirus-compared-to-flu-mortality-rates-2020-3/</ref><ref name=":0">In feb. 2020 nog geschat op ongeveer 2 procent.</ref>.
 
Patiënten van 80 jaar en ouder, die de ziekte covidCovid-19 hebben, hebben een kans van 14,8% om te sterven door de gevolgen van deze ziekte; bij griep ligt het percentage op slechts 0,83% bij zieke 65-plussers<ref name=":0" />. Dat verschil komt althans ten dele doordat ons immuunsysteem ervaring met het griepvirus heeft en de afweer is verbeterd. Een Israëlische biochemicus, die het virus onderzoekt, sprak in maart 2020 de verwachting uit dat er geen vele miljoenen zullen sterven<ref name=":1" />.
 
Covid-19 is <u>veel dodelijker dan gewone seizoensgriep</u>. Van de mensen die de griep (influenza) krijgen overlijdt 0,1% aan de gevolgen, dat is 1 op de 1000 patiënten. Modelberekeningen schatten een gemiddeld aantal sterfgevallen door influenza van bijna 2.000 per jaar in de periode 1999-2010<ref>Bron: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/influenza/cijfers-context/sterfte#node-sterfte-als-gevolg-van-influenza</ref>.
Regel 114:
De landen verschillen in de aanpak die verspreiding van het virus moet afremmen. Dit komt vooral door onbekendheid met het virus.
 
'''Speculaties.''' Het opduiken van het coronavirus geeft aanleiding tot speculaties, bijvoorbeeld dat het nieuwe coronavirus het resultaat is van een kunstmatige wijziging van SARS Coronavirus-1 ten behoeve van een biologisch wapen en dat de mutant onbedoeld is ontglipt in de maatschappij<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=mXIM9j-2ezA Coronavirus news]. Youtube.com: Prophecy in the News, 28 feb. 2020. Vraaggesprek van Dan Goodwin met Charles Hiltibidal over het coronavirus. Duur: 11 min. 40 sec.</ref>. Het is voor sommigen aanleiding om zelfs te denken aan een complot<ref>Sterk staaltje van complotdenken door een Russische bioloog in verband met het [[coronavirus]] is te vinden op: [https://brabosh.com/2020/03/07/pqpct-sn8/ Russische biologist: coronavirus is biologisch wapen van ‘wereldregering’ om 90% mensen uit te roeien], Brabosh.com, 7 maart 2020. </ref>.
 
== Christelijke zienswijze en houding ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.