Naar inhoud springen

Coronavirus: verschil tussen versies

1.990 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 92:
SARS Coronavirus-2 is niet uit het niets te voorschijn gekomen: het is voor 80% gelijk aan SARS Coronavirus-1<ref name=":1" />.
 
'''Werking.''' Bij een besmetting hecht het virus zich aan de luchtwegwand, Hier ontstaat vervolgens een ontstekingsreactie, waarbij allerlei cellen proberen het virus uit te schakelen: het natuurlijke afweersysteem van de besmette probeert het virus te verdrijven. Lukt dit niet, dan kan het virus zich vermenigvuldigen en in de longblaasjes terechtkomen. In de longen zal het afweersysteem weer proberen het virus uit te schakelen. Lukt dit niet, dan komen er steeds meer ontstekingen bij en raken meer longblaasjes gevuld met ontstekingsvocht. Er ontstaat een ernstige longontsteking. Deze leidt tot zuurstoftekort en ademnood.<ref name=":4">[https://www.nu.nl/coronavirus/6040125/longfonds-corona-bezorgt-deel-van-patienten-blijvende-longschade.html Longfonds: Corona bezorgt deel van patiënten blijvende longschade]. Nu.nl, nieuwsbericht van 25 maart 2020.</ref>
'''Ziekteverschijnselen.''' Patiënten hebben longklachten, zijn kortademig en hebben koorts. De meeste patiënten krijgen een longontsteking. Zo'n 20 procent van de patiënten krijgt heftige symptomen, soms met dodelijke afloop, de overigen hebben mildere ziekteverschijnselen<ref name=":3">[https://nos.nl/artikel/2328266-herstellende-coronapatienten-geschrokken-dat-het-me-zo-kapot-kon-maken.html Herstellende coronapatiënten: geschrokken dat het me zó kapot kon maken]. NOS.nl, 25 maart 2020.</ref>.
 
'''Ziekteverschijnselen.''' Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten<ref name=":4" />. Patiënten hebben longklachten, zijn kortademig en hebben koorts. De klachten verschillen, volgens een longarts, niet van een normale griep<ref name=":4" />. De meeste patiënten krijgen een longontsteking. Zo'n 20 procent van de patiënten krijgt heftige symptomen, soms met dodelijke afloop, de overigen hebben mildere ziekteverschijnselen<ref name=":3">[https://nos.nl/artikel/2328266-herstellende-coronapatienten-geschrokken-dat-het-me-zo-kapot-kon-maken.html Herstellende coronapatiënten: geschrokken dat het me zó kapot kon maken]. NOS.nl, 25 maart 2020.</ref>.
 
Heftige symptomen kreeg een 58-jarige Nederlandse man: "Ik werd echt megaziek en kon niet meer slapen van de hoofdpijn. Mijn spieren vielen weg, ik had geen trek meer en kon niet meer naar het toilet of onder de douche. Ik ben ervan geschrokken dat het me helemaal kapot kon maken."<ref name=":3" /> En een 58-jarige Nederlandse vrouw getuigt: ""We waren zo vreselijk misselijk, konden niets eten en werden steeds slapper. Daardoor konden we ook geen medicijnen innemen"<ref name=":3" />.
 
'''Behandeling'''. Ons ingeboren afweersysteem kent het virus niet en steltis daartegen niet goed bewapend. De ziekteverschijnselen kunnen daardoor heviger zijn dan bij de jaarlijkse griep. Het afweersysteem zich tegen eende dergelijkenieuwe indringer te weer door antistoffen aan te maken. Verreweg de meeste patiënten herstellen dan ook. Er is bij dit virus echter nog onzekerheid over de immuniteit en de duur ervan en eventuele langetermijngevolgen van de ziekte (stand 25 maart 2020)<ref name=":3" />.
 
Er zijn (maart 2020) geen vaccins of medicijnen tegen SARS-Cov-2 resp. COVID-19 bekend. Daarom kunnen artsen alleen de symptomen (koorts, benauwdheid) bestrijden.
Regel 102 ⟶ 104:
'''Herstel.''' Het kan soms weken duren voordat een patiënt hersteld is. Iemand die 24 uur geen klachten meer heeft, wordt als genezen beschouwd.<ref name=":3" />
 
'''Sterfte.''' Het sterftecijfer wordt (maart 2020) geschat op ongeveer 3,4 procent<ref>Bron: https://www.businessinsider.nl/coronavirus-compared-to-flu-mortality-rates-2020-3/</ref><ref name=":0">In feb. 2020 nog geschat op ongeveer 2 procent.</ref>. Patiënten van 80 jaar en ouder, die de ziekte Covid-19 hebben, hebben echter een kans van 14,8% om te sterven door de gevolgen van deze ziekte; bij griep ligt het percentage op slechts 0,83% bij zieke 65-plussers<ref name=":0" />. Dat verschil komt althans ten dele doordat ons immuunsysteem ervaring met het griepvirus heeft en de afweer is verbeterd. EenBijna Israëlischealle biochemicus,sterfgevallen diebetreffen hetouderen virusen onderzoekt,andere sprakkwetsbare inpersonen, maartzoals 2020hart-, delong- verwachtingof uit dat er geen vele miljoenen zullen stervendiabetespatiënten<ref name=":14" />.
 
Een Israëlische biochemicus, die het virus onderzoekt, sprak in maart 2020 de verwachting uit dat er geen vele miljoenen zullen sterven<ref name=":1" />.
 
Covid-19 is <u>veel dodelijker dan gewone seizoensgriep</u>. Van de mensen die de griep (influenza) krijgen overlijdt 0,1% aan de gevolgen, dat is 1 op de 1000 patiënten. Modelberekeningen schatten een gemiddeld aantal sterfgevallen door influenza In Nederland van bijna 2.000 per jaar in de periode 1999-2010<ref>Bron: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/influenza/cijfers-context/sterfte#node-sterfte-als-gevolg-van-influenza</ref>.
 
'''Langetermijngevolgen.''' De langetermijngevolgen van de ziekte zijn nog onduidelijk (stand 25 maart 2020)<ref name=":3" />. Wel meldde het Nederlandse ''Longfonds'' meldde op 25 maart 2020 dat een deel van de patiënten blijvende longschade overhoudt<ref name=":4" />, als gevolg van ontstekingen die hebben geleid tot littekenweefsel op de longen.
'''Risicogroepen.''' Kwetsbare groepen zijn in 't bijzonder mensen met een verminderde weerstand, mensen met een ander (onderliggend) gezondheidsprobleem en ouderen. Zij hebben de grootste kans op ernstige klachten.
 
'''Risicogroepen.''' Kwetsbare groepen zijn in 't bijzonder mensen met een verminderde weerstand, mensen met een ander (onderliggend) gezondheidsprobleem (zoals hart-, long- en diabetespatiënten) en ouderen. Zij hebben de grootste kans op ernstige klachten en op overlijden.
 
'''Verspreiding.''' Het virus is zeer besmettelijk en verspreidt zich via dieren en mensen. Dieren kunnen dragers (‘gastheren’)  van het virus zijn, maar ze worden er niet ziek van. Op vleermuizen zitten veel coronavirussen. Buiten een lichaam van een dier of mens kan het virus niet goed overleven.
 
Een infectieziekte door het coronavirus doet de patiënt niezen en hoesten, waardoor het virus op andere mensen overgedragen kan worden. De overdracht gaat dus voornamelijk via vochtdruppeltjes in de lucht: nies- en hoestdruppeltjes; in de tweede plaats door aanraking. De kans dat men besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. En deze kans wordt kleiner als men vaak zijn handen wast.<ref name=":4" /> Wie met zijn besmette hand in zijn ogen wrijft, kan ook via de ogen het virus binnenkrijgen. Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen<ref name=":4" />.
 
Iemand kan besmet worden zonder ''ziek'' te worden. Als mensen niet ziek zijn, is de kans op verspreiding zeer gering. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde (12 feb. 2020) dat er geen bewijzen zijn dat asymptomatische mensen, die het virus dragen zonder ziekteverschijnselen, besmettelijk zijn en bedragen aan de verspreiding van het virus<ref>Twitterbericht, https://twitter.com/rivm/status/1227565722680877057</ref>.
 
'''Voorzorg.''' Uit voorzorg, ter voorkoming van besmetting, in elk geval ter verkleining van de kans daarop, wordt (in Nederland) aanbevolen anderhalve meter afstand tot een medemens te houden, regelmatig je handen wassen, te hoesten en te niezen in de binnenkant van je elleboog in plaats van op je hand of in de lucht, en papieren zakdoekjes te gebruiken om je neus te snuiten. Medisch personeel dient mondkapjes te dragen.
 
De landen verschillen in de aanpak die verspreiding van het virus moet afremmen. Dit komt vooral door onbekendheid met het virus.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.