Naar inhoud springen

Coronavirus: verschil tussen versies

1.010 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 92:
SARS Coronavirus-2 is niet uit het niets te voorschijn gekomen: het is voor 80% gelijk aan SARS Coronavirus-1<ref name=":1" />.
 
'''COVID-19Ziekteverschijnselen.''' Patiënten hebben longklachten, zijn kortademig en hebben koorts. De meeste patiënten krijgen een longontsteking. EenZo'n kwart20 procent van de patiënten krijgt teheftige maken met ernstige klachtensymptomen, soms met dodelijke afloop. Er was in februari 2020 nog geen medicijn. Daarom konden artsen alleen, de symptomenoverigen (koorts,hebben benauwdheid)mildere bestrijden. Het sterftecijfer wordt (maart 2020) geschat op ongeveerziekteverschijnselen<ref name=":3,4 procent<ref">Bron: [https://www.businessinsidernos.nl/coronavirusartikel/2328266-comparedherstellende-tocoronapatienten-flugeschrokken-mortalitydat-rateshet-2020me-zo-kapot-kon-3/</ref><refmaken.html Herstellende name="coronapatiënten:0">In feb.geschrokken 2020dat noghet geschatme op ongeveerkapot 2kon procentmaken]. NOS.nl, 25 maart 2020.</ref>.
 
Heftige symptomen kreeg een 58-jarige Nederlandse man: "Ik werd echt megaziek en kon niet meer slapen van de hoofdpijn. Mijn spieren vielen weg, ik had geen trek meer en kon niet meer naar het toilet of onder de douche. Ik ben ervan geschrokken dat het me helemaal kapot kon maken."<ref name=":3" /> En een 58-jarige Nederlandse vrouw getuigt: ""We waren zo vreselijk misselijk, konden niets eten en werden steeds slapper. Daardoor konden we ook geen medicijnen innemen"<ref name=":3" />.
Patiënten van 80 jaar en ouder, die de ziekte Covid-19 hebben, hebben een kans van 14,8% om te sterven door de gevolgen van deze ziekte; bij griep ligt het percentage op slechts 0,83% bij zieke 65-plussers<ref name=":0" />. Dat verschil komt althans ten dele doordat ons immuunsysteem ervaring met het griepvirus heeft en de afweer is verbeterd. Een Israëlische biochemicus, die het virus onderzoekt, sprak in maart 2020 de verwachting uit dat er geen vele miljoenen zullen sterven<ref name=":1" />.
 
'''Behandeling'''. Ons ingeboren afweersysteem kent het virus niet en stelt zich tegen een dergelijke indringer te weer door antistoffen aan te maken. Verreweg de meeste patiënten herstellen dan ook. Er is bij dit virus echter nog onzekerheid over de immuniteit en de duur ervan en eventuele langetermijngevolgen van de ziekte (stand 25 maart 2020)<ref name=":3" />.
 
Er zijn (maart 2020) geen vaccins of medicijnen tegen SARS-Cov-2 resp. COVID-19 bekend. Daarom kunnen artsen alleen de symptomen (koorts, benauwdheid) bestrijden.
 
'''Herstel.''' Het kan soms weken duren voordat een patiënt hersteld is. Iemand die 24 uur geen klachten meer heeft, wordt als genezen beschouwd.<ref name=":3" />
 
'''Sterfte.''' Het sterftecijfer wordt (maart 2020) geschat op ongeveer 3,4 procent<ref>Bron: https://www.businessinsider.nl/coronavirus-compared-to-flu-mortality-rates-2020-3/</ref><ref name=":0">In feb. 2020 nog geschat op ongeveer 2 procent.</ref>. Patiënten van 80 jaar en ouder, die de ziekte Covid-19 hebben, hebben echter een kans van 14,8% om te sterven door de gevolgen van deze ziekte; bij griep ligt het percentage op slechts 0,83% bij zieke 65-plussers<ref name=":0" />. Dat verschil komt althans ten dele doordat ons immuunsysteem ervaring met het griepvirus heeft en de afweer is verbeterd. Een Israëlische biochemicus, die het virus onderzoekt, sprak in maart 2020 de verwachting uit dat er geen vele miljoenen zullen sterven<ref name=":1" />.
 
Covid-19 is <u>veel dodelijker dan gewone seizoensgriep</u>. Van de mensen die de griep (influenza) krijgen overlijdt 0,1% aan de gevolgen, dat is 1 op de 1000 patiënten. Modelberekeningen schatten een gemiddeld aantal sterfgevallen door influenza In Nederland van bijna 2.000 per jaar in de periode 1999-2010<ref>Bron: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/influenza/cijfers-context/sterfte#node-sterfte-als-gevolg-van-influenza</ref>.
 
'''Risicogroepen.''' Kwetsbare groepen zijn in 't bijzonder mensen met een verminderde weerstand, mensen met een ander (onderliggend) gezondheidsprobleem en ouderen. Zij hebben de grootste kans op ernstige klachten.
 
'''Verspreiding.''' Het virus is zeer besmettelijk en verspreidt zich via dieren en mensen. Dieren kunnen dragers (‘gastheren’)  van het virus zijn, maar ze worden er niet ziek van. Op vleermuizen zitten veel coronavirussen. Buiten een lichaam van een dier of mens kan het virus niet goed overleven.
Regel 104 ⟶ 112:
Een infectieziekte door het coronavirus doet de patiënt niezen en hoesten, waardoor het virus op andere mensen overgedragen kan worden. De overdracht gaat dus voornamelijk via vochtdruppeltjes in de lucht; in de tweede plaats door aanraking. Wie met zijn besmette hand in zijn ogen wrijft, kan ook via de ogen het virus binnenkrijgen.
 
Iemand kan besmet worden zonder ''ziek'' te worden. Als ('asymptomatische') mensen niet ziek zijn, is de kans op verspreiding zeer gering. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde (12 feb. 2020) dat er geen bewijzen zijn dat asymptomatische mensen, die het virus dragen zonder ziekteverschijnselen, besmettelijk zijn en bedragen aan de verspreiding van het virus<ref>Twitterbericht, https://twitter.com/rivm/status/1227565722680877057</ref>.
 
'''Bestrijding.''' Ons ingeboren afweersysteem kent het virus niet en stelt zich daartegen te weer. Verreweg de meeste patiënten herstellen. Als iemand het coronavirus heeft gehad, herkent het afweersysteem het virus bij de volgende besmetting en zal het meteen reageren, zodat iemand (hopelijk) niet opnieuw ziek wordt.
 
Er zijn (maart 2020) geen vaccins of medicijnen tegen SARS-Cov-2 resp. COVID-19 bekend.
 
'''Voorzorg.''' Uit voorzorg, ter voorkoming van besmetting, wordt (in Nederland) aanbevolen anderhalve meter afstand tot een medemens te houden, regelmatig je handen wassen, te hoesten en te niezen in de binnenkant van je elleboog in plaats van op je hand of in de lucht, en papieren zakdoekjes te gebruiken om je neus te snuiten. Medisch personeel dient mondkapjes te dragen.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.