Naar inhoud springen

Coronavirus: verschil tussen versies

176 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 121:
'''Onze natuurlijke afweer.''' God heeft ons toegerust om te leven op een aardbodem die onder de vloek ligt. De mens heeft een geweldig vernuftig afweersysteem, door God ons gegeven. Het is niet feilloos, het kan zich zelfs zeer vergissen, maar het zal zich vaak wapenen tegen ziekmakende indringers en deze met nieuwe antistoffen bestrijden. Dat gebeurt ook met het Coronavirus - zij het ook dat sommige patiënten de ziekte COVID-19 niet overleven.
 
'''Onze overheid.''' De [[overheid]] is een instelling van God, ons ten goede. Zij wordt in haar bestuur bijgestaan door deskundigen en raadgevers. Daarom is het verstandig de aanwijzingen van onze overheid in acht te nemen. "Gehoorzaamheyt Godts en der owerheyt weert der menschen ongeluck" (=staat "Gehoorzaamheidte aanlezen Godop ende aantrapgevel devan overheidhet weertstadhuis ongelukte vanVeere de mensen"(Zeeland): gehoorzaamheid staataan teGod lezenen opaan de trapgeveloverheid vanweert hetongeluk stadhuisvan tede Veere (Zeeland)mensen.
 
'''Wees verstandig.''' Gerustheid in Hem zijn sluit niet uit dat we ons aanpassen aan de omstandigheden en maatregelen nemen. GeloofGeloofsvertrouwen moet samengaan met verstandig en wijs handelen.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=zUxk8-Uosx8&t=154s The Coronavirus, the Bible, and the End Times], Youtube.com: ASKDrBrown, 14 maart 2020. Engels gesproken.</ref> Dat houdt, zoals gezegd, zeker ook in achtgeven op de raad en richtlijnen van de overheid.
 
'''Onze kwetsbaarheid.''' Ondanks onze vermogens, wetenschappelijke kennis, medische techniek, zijn en blijven wij broze schepselen. We hebben luchtafweergeschut om raketten uit de lucht te halen. En we kunnen met één bom een stad van de vijand geheel vernietigen. Maar we zijn soms niet opgewassen tegen de kleinste wezentjes als virussen en bacteriën. Ze zijn als niets, maar hun legersaanval kunnen wij soms niet overwinnen. We kunnen een slag winnen, maar ze komen steeds weer terug, in een andere gedaante.
 
<blockquote>''1Co 1:28  en het zwakke van de wereld heeft God uitverkoren om het sterke te beschamen, en het onaanzienlijke van de wereld en het verachte heeft God uitverkoren, en wat niets is, om wat iets is te niet te doen,'' (Telos)</blockquote>
Regel 131:
De effecten van het coronavirus zouden ons klein moeten maken. Ze zouden ons tot [[Ootmoed, ootmoedig|ootmoed]] voor Gods aangezicht moeten leiden.
 
'''Profetisch voorzegd.''' De wereld zou, vóórdat de Heer terugkomt, niet vrij zijn van epidemieën. Vanaf het begin heeft de Heer het einde verkondigd, opdat Zijn woord betrouwbaar zou blijken en wij op Hem en Gods Woord zouden vertrouwen en zouden volharden in ons geloof. Wanneer wij voorzegde dingen zien ''gebeuren'', weten wij, of worden wij bevestigd in ons weten, dat wij God kunnen vertrouwen. God is alwetend en almachtig.
'''Eindtijdse strafgerichten.''' In de laatste tijden vóór het vrederijk zullen Gods strafgerichten over de aarde komen, ook in de vorm van pestachtige ziekten (Luk. 21:11) en zweren (Opb. 16:2, 11), vergelijkbaar met de pestepidemie [https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Dood Zwarte Dood] (1346-1351) en de [https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griep Spaanse griep] (1918-1919). Dus epidemische ziekten die dodelijke slachtoffers maken. Jezus Christus voorzegde: <blockquote>''Lu 21:11  en er zullen grote aardbevingen, en nu hier, dan daar pestziekten en hongersnoden zijn, en ook vreselijke dingen en grote tekenen van de hemel. (NBG51)'' </blockquote>De Nieuwe Bijbelvertaling (2004) heeft 'epidemieën'. Bedoeld worden gevaarlijke ziekten die zich snel verbreiden.
 
'''Eindtijdse strafgerichten.''' In de laatste tijden vóór het vrederijk zullen Gods strafgerichten over de aarde komen, ook in de vorm van pestachtige ziekten (Luk. 21:11) en zweren (Opb. 16:2, 11), vergelijkbaar met de pestepidemie [https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Dood Zwarte Dood] (1346-1351) en de [https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griep Spaanse griep] (1918-1919). Dus epidemische ziekten die vele dodelijke slachtoffers maken. Jezus Christus voorzegde: <blockquote>''Lu 21:11  en er zullen grote aardbevingen, en nu hier, dan daar <u>pestziekten</u> en hongersnoden zijn, en ook vreselijke dingen en grote tekenen van de hemel. (NBG51)'' </blockquote>De Nieuwe Bijbelvertaling (2004) heeft 'epidemieën'. Bedoeld worden gevaarlijke ziekten die zich snel verbreiden. Epidemische ziekten behoren tot Gods oude arsenaal van strafgerichten (zie [[Pest (ziekte)|Pestilentie]]).
Epidemische ziekten behoren tot Gods oude arsenaal van strafgerichten (zie [[Pest (ziekte)|Pestilentie]]).
 
De tijd van de zegels, bazuinen en schalen (zie [[Openbaring van Johannes]]), waarin zulke ziekten voorkomen, is (feb. 2020) nog niet aangebroken.
 
Of de pandemie van COVID-19 een bijzonder strafgericht van God is, weten wij niet. De pandemie herinnert ons wel aan de toekomstige strafgerichten, die gevaarlijke epidemieën insluiten. Ze behoort mogelijk tot de pijnlijke weeën waarvan de Heer Jezus gesproken heeft (Matth. 24), weeën die aan de geboorte van het Vrederijk voorafgaan.
 
'''Profetisch voorzegd.''' De wereld zou, vóórdat de Heer terugkomt, niet vrij zijn van epidemieën. Vanaf het begin heeft de Heer het einde verkondigd, opdat Zijn woord betrouwbaar zou blijken en wij op Hem en Gods Woord zouden vertrouwen en zouden volharden in ons geloof. Wanneer wij voorzegde dingen zien ''gebeuren'', weten wij, of worden wij bevestigd in ons weten, dat wij God kunnen vertrouwen. God is alwetend en almachtig.
 
'''Weeën.''' De ellendige dingen zullen, vóórdat de Heer Jezus weerkomt in de wereld, in hevigheid en aantal toenemen, gelijk de weeën van een zwangere vrouw. Een of meer pandemieën kunnen daarvan deel uitmaken. De weeën zijn smartelijk, maar ook een voorbode van iets nieuws. voor een zwangere vrouw zijn ze het teken dat de geboorte aankondigt, de ontvangst van een nieuw kind. Op de moeite en pijn van de weeën volgt de geboorte van en de blijdschap over nieuw leven. Op de weeën van de eindtijd volgt een nieuwe wereld, het Vrederijk van Christus.
Regel 161 ⟶ 159:
'''Schuilplaats.''' In Nederland wordt burgers die minder weerstand hebben (ouderen en mensen met een zwakke gezondheid) aangeraden thuis te blijven, om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. Jesaja spreekt van een tijd (die thans nog niet is aangebroken) waarin Gods volk wordt aangespoord binnenshuis te schuilen. <blockquote>''Jes 26:20  Ga henen, mijn volk! ga in uw binnenste kamers, en sluit uw deuren na u toe; verberg u als een klein ogenblik, totdat de gramschap overga. Jes 26:21  Want ziet, de HEERE zal uit Zijn plaats uitgaan, om de ongerechtigheid van de inwoners der aarde over hen te bezoeken; en de aarde zal haar bloed ontdekken, en zal haar doodgeslagenen niet langer bedekt houden.  Jes 27:1  Te dien dage zal de HEERE met Zijn hard, en groot, en sterk zwaard bezoeken den Leviathan, de langwemelende slang, ja, den Leviathan, de kromme slomme slang; en Hij zal den draak, die in de zee is, doden.'' (SV) </blockquote>Als christenen weten wij dat God en zijn woonplaats onze hoogste schuilplaats is. Hij zal ons, bij de [[Opname van de gemeente|opneming van de gemeente]], plaatsen in een hoog vertrek, in Zijn eeuwig huis.
 
<blockquote>''Spr 18:10  De Naam des HEEREN is een Sterke Toren; de rechtvaardige zal daarhenen lopen, en in een Hoog Vertrek gesteld worden. (SV)'' </blockquote>In afwachting daarvan kan het nodig zijn om hier op aarde tijdelijk (veel) binnen te blijven, terwijl wij zien op Hem die voor ons liefheeftzorgt.
 
Psalm 91 spreekt van een zeer dodelijke pestziekte die als een strafgericht over de goddelozen komt. De rechtvaardige, die God tot toevlucht heeft, zal niet aangetast worden.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.