Naar inhoud springen

Huwelijk: verschil tussen versies

2.703 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 45:
Wat zegt de Bijbel over gemengde huwelijken, waarbij de ene mens een gelovige is en de andere niet?
 
De wet van het Oude Testament verbood de Israëlieten dergelijke levensverbintenissen (Deuteronomium 7:3-4). Het schokte de schriftgeleerde en priester Ezra, toen hem werd meegedeeld dat veel terugkeerde Israëlieten heidense vrouwen ten huwelijk hadden genomen. Hij herinnert het verbod op gemengde huwelijken: <blockquote>''Ezr 9:12 ... u mag uw dochters niet aan hun zonen geven, en hun dochters mag u niet [ten huwelijk] nemen voor uw zonen; ... (HSV)''</blockquote>De reden hiervoor was dat de Israëlieten van God zouden worden afgetrokken als zij zouden trouwen met heidenen of met mensen die afgoden aanbaden en gruwelijke gebruiken hadden.
 
Een soortgelijk principe wordt in het Nieuwe Testament uiteengezet,: <blockquote>''1Co 7:39 Een vrouw is verbonden zolang haar man leeft; maar opals eenhaar zeerman verschillendontslapen niveauis, is zij vrij om te trouwen met wie zij wil, <u>mits in de Heer</u>. 1Co 7:40  Maar zij is gelukkiger als zij zo blijft, naar mijn mening; en ik denk ook de Geest van God te hebben.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''2 Kor. 6:14  Loop <u>niet in een en hetzelfde span met ongelovigen</u>. Wat is de verwantschap tussen gerechtigheid en wetteloosheid? Wat heeft licht met duisternis te maken?'' </blockquote>Net zoals de Israëlieten (mensen die in de ene ware God geloofden) bevolen werd om niet met ongelovigen te trouwen, zo wordt ook Christenenchristenen (mensen die in de ene ware God geloven) bevolen om niet met ongelovigen te trouwen.
 
Iemand zou naar zijn of haar geloof, karakter en wandel (gedrag) moeten worden beoordeeld. De standaard voor een Christelijkechristelijke man of vrouw voor het kiezen van een partner zou altijd moeten bestaan uit het ontdekken of de persoon waarin ze geïnteresseerd zijn ook een Christenchristen is (2 KorintiërsKorinthiërs 6:14), iemand die door geloof in Jezus Christus wedergeboren is (Johannes 3:3-5). Geloof in Christus is het hoofdcriterium voor het kiezen van een echtgenoot of echtgenote.
 
== Kiezen ==
 
=== Wel of niet trouwen ===
Wie trouwt, verplicht zich tot aandacht en zorg voor zijn of haar huwelijkspartner. Die aandacht en zorg kosten tijd. Er blijft minder tijd over voor andere dingen. Een gelovige die in staat is om ongehuwd te blijven, kan meer tijd besteden aan de dingen van de Heer.
 
Iemand die ongehuwd is, maar zich seksueel niet kan onthouden, doet er goed aan te trouwen. <blockquote>''1Co 7:8  Maar tot de ongetrouwden en de weduwen zeg ik: Het is goed voor hen, als zij blijven zoals ook ik. 1Co 7:9  Maar als zij zich niet kunnen onthouden, laten zij trouwen; want het is beter te trouwen dan van begeerte te branden.'' (Telos)</blockquote>
 
=== Keuze van een huwelijkspartner ===
In sommige culturen wordt een huwelijkspartner voorgesteld of zelfs gekozen door de ouders, in andere culturen wordt het aan het (volwassen) kind overgelaten. Abraham droeg zijn dienstknecht [[Eliëzer]] op een vrouw voor [[Izak]] te verwerven in Haran. Daarin zocht de dienstknecht Gods leiding.
 
Een christenjongere doet er verstandig aan om:
 
* Gehoorzaam aan God woord geen ongelijk juk aan te gaan (zie hierboven);
* Gods te bidden om een vrouw of man en Zijn leiding te zoeken in de keuze van een huwelijkspartner. Immers is deze keuze er een met gevolgen voor het leven.
* De mening of raad van zijn of haar ouders te vernemen en te overwegen.
 
==== Raad van ouders ====
Ouders hebben het beste met hun kind voor. Zij wensen het kind geluk toe. Zij kennen hun kind het beste en weten wat goed is voor hem of haar. Zij hebben levenservaring en kennis die het kind niet heeft. In de Bijbel wordt kinderen vermaand te luisteren naar hun ouders (zie [[Kind]]).
 
Waarom raden ouders dit af, raden dat aan? Het is goed als ouders aangeven wat de onderbouwing van hun advies is, zodat hun kind tot dezelfde mening kan komen.
 
Een volwassen kind zal de raad en haar gronden overwegen. Zijn hun gronden oké? Zijn ze zelfzuchtig? Zien ze een gevaar in zijn toekomstige huwelijkspartner? Zo ja, welk gevaar, waarom een gevaar?
 
De raad van ouders of familie is echter betrekkelijk. In de eerste plaats gaat gehoorzaamheid aan God vóór die aan ouders. Bovendien, de raad van ouders is niet onfeilbaar. Ze kunnen het mis hebben. Een moeder kan zich zo verzetten tegen een huwelijk van haar kind, dat zij niet op de bruiloft komt, terwijl de jaren daarna bewijzen dat het een goed huwelijk is geworden.
 
== Seksuele zonden ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.