Naar inhoud springen

Transgender: verschil tussen versies

3.218 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Een '''transgender,''' ''transgenderist'' of ''transgenderisttrans persoon'' is een man of vrouw die zich deels of helemaal voelt behorendbehoren tot het andere geslacht. Hij of zij voelt zich deels man en deels vrouw, of voelt zich als behorend tot het andere geslacht dan zijn of haar eigen lichamelijke (biologische) geslacht.
 
Een mannelijke transgender kan zeggen: "Ik voel mij meer vrouw dan man". Sommige transgenders schommelen in hun gevoelens tussen man- en vrouw zijn. De ene keer voelen zij zich meer man en de andere keer meer vrouw of hebben een wisselende gevoelsmatige mengeling van man- en vrouw-zijn. Zulke transgender personen worden 'genderfluïde' genoemd. Hun geslachtsgevoel is onbestendig. Ze hebben 'genderfluïditeit'.
'''Terminologie.''' ''Transvrouw'' duidt een man (!) aan die zich vrouwelijk voelt en zich als zodanig gedraagt. Een transvrouw is een vrouwachtige man, een 'verwijfde' man. 'Vrouw' in 'transvrouw' is misleidend, aangezien het een man betreft. ''Wijfman'' - een term die anno 2020 al her en der gebruikt wordt om een vrouwachtige man of 'transvrouw' aan te duiden - is passender, ondanks de negatieve bijklank van 'wijf'.
 
Een transgender kan zich lid van het andere geslacht voelen zonder dat zijn seksuele voorkeur veranderd is. Hij is bijvoorbeeld een man, voelt zich vrouw, maar is seksueel nog altijd gericht op omgang met een vrouw.
Een ''transman'' is een vrouw die zich mannelijk voelt en zich als zodanig gedraagt. Het is een manachtige vrouw. 'Man' in 'transman' is misleidend, aangezien het een vrouw betreft. ''Manwijf'' is passender, ofschoon de gangbare betekenis hiervan is 'sterke, ruwe vrouw'<ref>VanDale.nl, s.v. [https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/manwijf Manwijf]. </ref>, dus een vrouw met bepaalde typisch mannelijke trekken; en ofschoon 'wijf' tegenwoordig, anders dan vroeger, een negatieve klank<ref>VanDale.nl, s.v. [https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/wijf Wijf]. Het Engelse 'wife' heeft nog een neutrale betekenis.</ref> heeft. [[Bestand:DeviantHenry - FTM trans.jpeg|miniatuur|367x367px|Vrouw die als man wil leven ('transman'), met kledingstuk dat borsten plat drukt. ]]
 
'''Terminologie.''' ''Transvrouw'' of ''trans vrouw'' (in de tweede uitdrukking wordt 'trans' als bijvoeglijk naamwoord gebruikt) duidt een man (!) aan die zich vrouwelijk voelt en zich als zodanig gedraagt. Een transvrouw is een vrouwachtige man, een 'verwijfde' man. 'Vrouw' in 'transvrouw' is misleidend, aangezien het een man betreft. ''Wijfman'' - een term die anno 2020 al her en der gebruikt wordt om een vrouwachtige man of 'transvrouw' aan te duiden - is passender, ondanks de negatieve bijklank van 'wijf'.
 
Een ''transman'' of ''trans man'' (in de tweede uitdrukking wordt 'trans' als bijvoeglijk naamwoord gebruikt) is een vrouw die zich mannelijk voelt en zich als zodanig gedraagt. Het is een manachtige vrouw. 'Man' in 'transman' is misleidend, aangezien het een vrouw betreft. ''Manwijf'' is passender, ofschoon de gangbare betekenis hiervan is 'sterke, ruwe vrouw'<ref>VanDale.nl, s.v. [https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/manwijf Manwijf]. </ref>, dus een vrouw met bepaalde typisch mannelijke trekken; en ofschoon 'wijf' tegenwoordig, anders dan vroeger, een negatieve klank<ref>VanDale.nl, s.v. [https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/wijf Wijf]. Het Engelse 'wife' heeft nog een neutrale betekenis.</ref> heeft. [[Bestand:DeviantHenry - FTM trans.jpeg|miniatuur|367x367px|Vrouw die als man wil leven ('transman'), met kledingstuk dat borsten plat drukt. ]]
 
De term ''genderidentiteit'' verwijst naar iemands gevoel: hij of zijn voelt zich man of vrouw of geen van beiden. De term is misleidend, omdat het begrip onderstelt dat iemands identiteit bepaald wordt door zijn gevoel. Er is een verschil tussen wat iemand is en wat hij voelt. Iemand kan zich waardeloos voelen, maar dat maakt hem niet waardeloos. Een man kan zich een vrouw voelen, maar dat maakt hem niet tot een vrouw. Hij is geen vrouw doordat hij zich een vrouw voelt.
 
''Genderexpressie'' is het geslacht dat je uitwendig laat zien. ''Sekse'' is het feitelijke geslacht, dat bepaald wordt door de lichamelijke geslachtskenmerken (geslachtsorganen, chromosomen). Een transgender verlangt de expressie (uitdrukking) van de andere sekse. [[Bestand:DeviantHenry - FTM trans.jpeg|miniatuur|367x367px|Vrouw die als man wil leven ('transman'), met kledingstuk dat borsten plat drukt. ]]
'''Onechtheid.''' Een man of vrouw die zich ''uitgeeft'', voordoet als iemand van het andere geslacht is een onechte man of vrouw, een nepman of nepvrouw. Nep betekent: vervalst, nagemaakt, onecht<ref>VanDale.nl, s.v. Nep (bijvoeglijk naamwoord)</ref><ref>Ook een kunstplant is een nepplant, al wil het bedrijf Intratuin ons het tegendeel doen geloven. "Een kunstplant is zeker geen nep plant! Kunststof planten zijn zeer realistisch en maken je huis groen op de plekken waar echte planten niet goed kunnen groeien. (...) Niet van echt te onderscheiden en altijd mooi!" Bron: https://www.intratuin.nl/wonen/kunstbloemen-en-planten/kunstplanten, gelezen 19 feb. 2020. </ref>.
 
'''Voorkomen.''' In Nederland zijn in de loop der jaren verschillende opgaven van het aantal transgenders in Nederland gegeven: 48.000 (annojaar 20162012)<ref>Een [http://nos.nl/artikel/441533-transgenders-blijven-in-de-kast.html nieuwsbericht] van de NOS uit 2012 spreekt van een geschat aantal van 48.000</ref>, zo'n 50.000 transgenders (jaar 2016)<ref name=":0">[http://nos.nl/artikel/2123465-wet-aanpassen-om-transgenders-te-beschermen.html 'Wet aanpassen om transgenders te beschermen'], nieuwsbericht op NOS.nl, 6 aug. 2016. Een</ref>, minimaal 110.000 (jaar 2020), misschien wel 660.000<ref>Volgens het Sociaal-Cultureel Planbureau. Bron: [httphttps://noswww.ad.nl/artikelad-werkt/441533transgender-transgendersop-blijven-inwerk-de-kast.htmldirecteur-vond-mijn-nagellak-en-oogschaduw-niet-kunnen~a7db222a/ nieuwsbericht]Transgender vanop dewerk: NOS‘De uitdirecteur 2012vond spreektmijn vannagellak eenen geschatoogschaduw aantalniet vankunnen’,] 48AD.nl, 11 okt. 2020.000</ref> oftewel 4% van de bevolking.
 
'''Hulpmiddelen, operatie.''' Transgenders kunnen kunstmatige geslachtsorganen gebruiken, zoals borstprothesen van schuim of siliconen. Hun eigen geslachtsorganen kunnen zij door (strakke) kleding platter maken. Een deel van de transgenders in Nederland heeft een geslachtsveranderende operatie ondergaan<ref name=":1">[http://nos.nl/artikel/441533-transgenders-blijven-in-de-kast.html Transgenders blijven in de kast], nieuwsbericht op NOS.nl, 17 nov. 2012.</ref>.
Regel 13 ⟶ 21:
[[Bestand:Lili Elbe c1920.jpg|miniatuur|436x436px|Deense kunstschilder Einar Wegener, een man, omstreeks 1920. Later zou hij als vrouw gaan leven (foto hieronder).]]
== Problemen ==
'''Stoornis.''' Een transgender kan worden beschouwd als iemand met een geslachtsidentiteitsstoornis, ook 'genderdysforie' genoemd. Hij of zij leeft in een waan of gevoelen dat doet overhellen naar de andere sekse. Een waan of gevoel heeft echter niet de kracht om iemand van geslacht te veranderen, zomin als de waan van een stokoude, dat hij jong is, hem (lichamelijk, biologisch) jong maakt.
 
'''Ongelijke behandeling.''' Veel transgenders worden anders, ongunstiger behandeld dan niet-transgenders. Ze worden minder geaccepteerd dan homoseksuelen.<ref name=":4">[https://www.ad.nl/ad-werkt/transgender-op-werk-de-directeur-vond-mijn-nagellak-en-oogschaduw-niet-kunnen~a7db222a/ Transgender op werk: ‘De directeur vond mijn nagellak en oogschaduw niet kunnen’,] AD.nl, 11 okt. 2020.</ref> Wanneer zij in de zorgsector werkzaam zijn, kunnen zij bijvoorbeeld van patiënten te horen krijgen dat zij door niet geholpen willen worden. Ruim 40 procent van de transgenders zegt weleens te maken hebben gehad met discriminatie op het werk. Een kwart zegt weleens te zijn ontslagen of niet aangenomen, vanwege het transgender zijn. Bijna de helft vertelt niet aan collega’s over de overgang naar een andergeslachtelijke rol.<ref name=":4" />
 
'''Administratieve verandering'''. Een verandering van geslacht in het geboorteregister van de burgerlijke stand is louter op papier, niet in het lichaam. Als men in een wettige registratie van geslacht verandert, verandert men het geslacht niet. Door een tekstuele wijziging verandert geen geslacht. Een wettige verandering is niet vanzelf zedelijk goed.
Regel 29 ⟶ 39:
'''Oneerlijke concurrentie in de sport.''' Een man die als 'transvrouw' die meedoet aan een hardloopwedstrijd voor vrouwen is in het voordeel. Daar een man gemiddeld meer kracht heeft dan een vrouw, geeft deelname van een man oneerlijke concurrentie.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=-bjRzJIli1c How "Trans Inclusivity" Erases Women], Youtube.com: AskDrBrown, 23 okt. 2019. Duur: 10 min. 35 sec. </ref> De ene man die goud wint, verdringt de eigenlijke winnares naar de tweede plaats, en de vrouw die een bronzen medaille zou krijgen, krijgt, verdrongen naar de haar vierde plaats, niets.
 
'''Toiletbezoek.''' Mag een man die zich vrouw voelt een damestoilet toiletbezoeken? ,,Ik wilde niet langer naar het mannentoilet. Personeelszaken zei dat ik dan maar aan alle dames van mijn afdeling toestemming moest vragen. Gelukkig vonden alle vrouwen het prima.”<ref name=":4" />
'''Devaluatie van de vrouw.''' Als een man als een vrouw gaat gelden, wordt het onderscheid tussen man en vrouw ondermijnd en het eigene van de vrouw (ideologisch) aangetast. Toen een man, William Bruce Jenner, later zichzelf met de vrouwennaam Caitlyn noemend, in 2015 door Glamour Magazine tot de 'Vrouwen van het Jaar' werd gerekend, kreeg het blad terecht kritiek van de bekende feministe Germaine Greer, die vond dat er vrouwenhaat in het spel was<ref name=":3">[https://www.theguardian.com/books/2015/oct/24/caitlyn-jenner-wanted-limelight-of-female-kardashians-germaine-greer Caitlyn Jenner 'wanted limelight of female Kardashians' – Germaine Greer], TheGuardian.com, 24 okt. 2015.</ref>.
 
'''Devaluatie van de vrouw.''' Als een man als een vrouw gaat gelden, wordt het onderscheid tussen man en vrouw ondermijnd en het eigene van de vrouw (ideologisch) aangetast. Toen een man, William Bruce Jenner, later zichzelf met de vrouwennaam Caitlyn noemend, in 2015 door Glamour Magazine tot de 'Vrouwen van het Jaar' werd gerekend, kreeg het blad terecht kritiek van de bekende feministe Germaine Greer, die vond dat er vrouwenhaat in het spel was<ref name=":3">[https://www.theguardian.com/books/2015/oct/24/caitlyn-jenner-wanted-limelight-of-female-kardashians-germaine-greer Caitlyn Jenner 'wanted limelight of female Kardashians' – Germaine Greer], TheGuardian.com, 24 okt. 2015.</ref>.
 
'''Christelijke transgenders''' worstelen met hun gevoel en geloof. Ze vragen zich af hoe God hen bedoeld heeft en of de Bijbel ruimte biedt van sekse te veranderen.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.