Naar inhoud springen

Transgender: verschil tussen versies

1 byte verwijderd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
'''Terminologie.''' ''Transvrouw'' duidt een man (!) aan die zich vrouwelijk voelt en zich als zodanig gedraagt. Een transvrouw is een vrouwachtige man, een 'verwijfde' man. 'Vrouw' in 'transvrouw' is misleidend, aangezien het een man betreft. ''Wijfman'' - een term die anno 2020 al her en der gebruikt wordt om een vrouwachtige man of 'transvrouw' aan te duiden - is passender, ondanks de negatieve bijklank van 'wijf'.
 
Een ''transman'' is een vrouw die zich mannelijk voelt en zich als zodanig gedraagt. Het is een manachtige vrouw. 'Man' in 'transman' is misleidend, aangezien het een vrouw betreft. ''Manwijf'' is passender, ofschoon de gangbare betekenis hiervan is 'sterke, ruwe vrouw'<ref>VanDale.nl, s.v. [https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/manwijf Manwijf]. </ref>, dus een vrouw met bepaalde typisch mannelijke trekken; en ofschoon 'wijf' tegenwoordig, anders dan vroeger, een negatieve klank<ref>VanDale.nl, s.v. [https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/wijf Wijf]. Het Engelse 'wife' heeft nog een neutrale betekenis.</ref> heeft. [[Bestand:DeviantHenry - FTM trans.jpeg|miniatuur|367x367px|Vrouw die als man wil leven ( 'transman'), met kledingstuk dat borsten plat drukt. ]]
'''Onechtheid.''' Een man of vrouw die zich ''uitgeeft'', voordoet als iemand van het andere geslacht is een onechte man of vrouw, een nepman of nepvrouw. Nep betekent: vervalst, nagemaakt, onecht<ref>VanDale.nl, s.v. Nep (bijvoeglijk naamwoord)</ref><ref>Ook een kunstplant is een nepplant, al wil het bedrijf Intratuin ons het tegendeel doen geloven. "Een kunstplant is zeker geen nep plant! Kunststof planten zijn zeer realistisch en maken je huis groen op de plekken waar echte planten niet goed kunnen groeien. (...) Niet van echt te onderscheiden en altijd mooi!" Bron: https://www.intratuin.nl/wonen/kunstbloemen-en-planten/kunstplanten, gelezen 19 feb. 2020. </ref>.
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.