Naar inhoud springen

Transgender: verschil tussen versies

1.633 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Een '''transgender''' of ''transgenderist'' is een man of vrouw die zich deels of helemaal voelt behorend tot het andere geslacht. Hij of zij voelt zich deels man en deels vrouw, of voelt zich als behorend tot het andere geslacht dan zijn of haar eigen lichamelijke (biologische) geslacht.
[[Bestand:DeviantHenry - FTM trans.jpeg|miniatuur|367x367px|Vrouw die als man wil leven ( 'transman'), met kledingstuk dat borsten plat drukt. ]]
Een ''transman'' is een vrouw die zich mannelijk voelt en zich als zodanig gedraagt. Het is een manachtige vrouw. Een ''transvrouw'' is een man die zich vrouwelijk voelt en zich als zodanig gedraagt. Het is een vrouwachtige man, een 'verwijfde' man.
 
'''Terminologie.''' ''Transvrouw'' duidt een man (!) aan die zich vrouwelijk voelt en zich als zodanig gedraagt. Een transvrouw is een vrouwachtige man, een 'verwijfde' man. 'Vrouw' in 'transvrouw' is misleidend, aangezien het een man betreft. ''Wijfman'' - een term die anno 2020 al her en der gebruikt wordt om een vrouwachtige man of 'transvrouw' aan te duiden - is passender, ondanks de negatieve bijklank van 'wijf'.
In Nederland zijn (anno 2016) zo'n 50.000 transgenders<ref name=":0">[http://nos.nl/artikel/2123465-wet-aanpassen-om-transgenders-te-beschermen.html 'Wet aanpassen om transgenders te beschermen'], nieuwsbericht op NOS.nl, 6 aug. 2016. Een [http://nos.nl/artikel/441533-transgenders-blijven-in-de-kast.html nieuwsbericht] van de NOS uit 2012 spreekt van een geschat aantal van 48.000</ref>. Een deel van hen heeft een geslachtsveranderende operatie ondergaan<ref name=":1">[http://nos.nl/artikel/441533-transgenders-blijven-in-de-kast.html Transgenders blijven in de kast], nieuwsbericht op NOS.nl, 17 nov. 2012.</ref>.
 
Een ''transman'' is een vrouw die zich mannelijk voelt en zich als zodanig gedraagt. Het is een manachtige vrouw. 'Man' in 'transman' is misleidend, aangezien het een vrouw betreft. ''Manwijf'' is passender, ofschoon de gangbare betekenis hiervan is 'sterke, ruwe vrouw'<ref>VanDale.nl, s.v. [https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/manwijf Manwijf]. </ref>, dus een vrouw met bepaalde typisch mannelijke trekken; en ofschoon 'wijf' tegenwoordig, anders dan vroeger, een negatieve klank<ref>VanDale.nl, s.v. [https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/wijf Wijf]. Het Engelse 'wife' heeft nog een neutrale betekenis.</ref> heeft. [[Bestand:DeviantHenry - FTM trans.jpeg|miniatuur|367x367px|Vrouw die als man wil leven ( 'transman'), met kledingstuk dat borsten plat drukt. ]]
Transgenders wonen anno 2017 vaker in de stad dan op het platteland<ref name=":2">NOS.nl, nieuwsbericht van 9 mei 2017: https://nos.nl/artikel/2172194-steeds-meer-mensen-wijzigen-hun-geslacht-na-transgenderwet.html</ref>. Ze trouwen minder vaak dan andere mensen<ref name=":2" />. Van hen is 14 procent gehuwd; bij de rest van de bevolking ligt dat percentage op 44 (stand 2017)<ref name=":2" />. Met transgenders gaat het anno 2017 minder goed dan met anderen<ref name=":2" />. Ze verdienen gemiddeld minder: 53 procent van hen heeft een laag inkomen, tegen 30 procent van de rest van de bevolking<ref name=":2" />.
'''Onechtheid.''' Een man of vrouw die zich ''uitgeeft'', voordoet als iemand van het andere geslacht is een onechte man of vrouw, een nepman of nepvrouw. Nep betekent: vervalst, nagemaakt, onecht<ref>VanDale.nl, s.v. Nep (bijvoeglijk naamwoord)</ref><ref>Ook een kunstplant is een nepplant, al wil het bedrijf Intratuin ons het tegendeel doen geloven. "Een kunstplant is zeker geen nep plant! Kunststof planten zijn zeer realistisch en maken je huis groen op de plekken waar echte planten niet goed kunnen groeien. (...) Niet van echt te onderscheiden en altijd mooi!" Bron: https://www.intratuin.nl/wonen/kunstbloemen-en-planten/kunstplanten, gelezen 19 feb. 2020. </ref>.
[[Bestand:Lili Elbe c1920.jpg|miniatuur|436x436px|Deense kunstschilder Einar Wegener, een man, omstreeks 1920. Later zou hij als vrouw gaan leven (foto hieronder).]]
Transgenders kunnen kunstmatige geslachtsorganen gebruiken, zoals borstprothesen van schuim of siliconen. Hun eigen geslachtsorganen kunnen zij door (strakke) kleding platter maken.
 
'''Voorkomen.''' In Nederland zijn (anno 2016) zo'n 50.000 transgenders<ref name=":0">[http://nos.nl/artikel/2123465-wet-aanpassen-om-transgenders-te-beschermen.html 'Wet aanpassen om transgenders te beschermen'], nieuwsbericht op NOS.nl, 6 aug. 2016. Een [http://nos.nl/artikel/441533-transgenders-blijven-in-de-kast.html nieuwsbericht] van de NOS uit 2012 spreekt van een geschat aantal van 48.000</ref>. Een deel van hen heeft een geslachtsveranderende operatie ondergaan<ref name=":1">[http://nos.nl/artikel/441533-transgenders-blijven-in-de-kast.html Transgenders blijven in de kast], nieuwsbericht op NOS.nl, 17 nov. 2012.</ref>.
 
'''Hulpmiddelen, operatie.''' Transgenders kunnen kunstmatige geslachtsorganen gebruiken, zoals borstprothesen van schuim of siliconen. Hun eigen geslachtsorganen kunnen zij door (strakke) kleding platter maken. Een deel van de transgenders in Nederland heeft een geslachtsveranderende operatie ondergaan<ref name=":1">[http://nos.nl/artikel/441533-transgenders-blijven-in-de-kast.html Transgenders blijven in de kast], nieuwsbericht op NOS.nl, 17 nov. 2012.</ref>.
 
'''Verschillen met anderen.''' Transgenders wonen anno 2017 vaker in de stad dan op het platteland<ref name=":2">NOS.nl, nieuwsbericht van 9 mei 2017: https://nos.nl/artikel/2172194-steeds-meer-mensen-wijzigen-hun-geslacht-na-transgenderwet.html</ref>. Ze trouwen minder vaak dan andere mensen<ref name=":2" />. Van hen is 14 procent gehuwd; bij de rest van de bevolking ligt dat percentage op 44 (stand 2017)<ref name=":2" />. Met transgenders gaat het anno 2017 minder goed dan met anderen<ref name=":2" />. Ze verdienen gemiddeld minder: 53 procent van hen heeft een laag inkomen, tegen 30 procent van de rest van de bevolking<ref name=":2" />.
[[Bestand:Lili Elbe c1920.jpg|miniatuur|436x436px|Deense kunstschilder Einar Wegener, een man, omstreeks 1920. Later zou hij als vrouw gaan leven (foto hieronder).]]
== Problemen ==
'''Stoornis.''' Een transgender kan worden beschouwd als iemand met een geslachtsidentiteitsstoornis, ook 'genderdysforie' genoemd. Hij of zij leeft in een waan of gevoelen dat doet overhellen naar de andere sekse. Een waan of gevoel heeft echter niet de kracht om iemand van geslacht te veranderen, zomin als de waan van een stokoude, dat hij jong is, hem (lichamelijk, biologisch) jong maakt.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.