Naar inhoud springen

Transgender: verschil tussen versies

94 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
Een transgender kan zich lid van het andere geslacht voelen zonder dat zijn seksuele voorkeur veranderd is. Hij is bijvoorbeeld een man, voelt zich vrouw, maar is seksueel nog altijd gericht op omgang met een vrouw.
 
'''Terminologie.''' ''TransvrouwTransgendervrouw'', ''transvrouw'' of ''trans vrouw'' (in de tweede uitdrukking wordt 'trans' als bijvoeglijk naamwoord gebruikt) duidt een man (!) aan die zich vrouwelijk voelt en zich als zodanig gedraagt. Een transvrouwtransgendervrouw is een vrouwachtige man, een 'verwijfde' man. 'Vrouw' in 'transgendervrouw' of 'transvrouw' is misleidend, aangezien het een man betreft. ''Wijfman'' - een term die anno 2020 al her en der gebruikt wordt om een vrouwachtige man of 'transvrouw' aan te duiden - is passender, ondanks de negatieve bijklank van 'wijf'.
 
Een ''transgenderman'', ''transman'' of ''trans man'' (in de tweede uitdrukking wordt 'trans' als bijvoeglijk naamwoord gebruikt) is een vrouw (!) die zich mannelijk voelt en zich als zodanig gedraagt. Het is een manachtige vrouw. 'Man' in 'transgenderman' of 'transman' is misleidend, aangezien het een vrouw betreft. ''Manwijf'' is passender, ofschoon de gangbare betekenis hiervan is 'sterke, ruwe vrouw'<ref>VanDale.nl, s.v. [https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/manwijf Manwijf]. </ref>, dus een vrouw met bepaalde typisch mannelijke trekken; en ofschoon 'wijf' tegenwoordig, anders dan vroeger, een negatieve klank<ref>VanDale.nl, s.v. [https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/wijf Wijf]. Het Engelse 'wife' heeft nog een neutrale betekenis.</ref> heeft.
 
De term ''genderidentiteit'' verwijst naar iemands gevoel: hij of zijn voelt zich man of vrouw of geen van beiden. De term is misleidend, omdat het begrip onderstelt dat iemands identiteit bepaald wordt door zijn gevoel. Er is een verschil tussen wat iemand is en wat hij voelt. Iemand kan zich waardeloos voelen, maar dat maakt hem niet waardeloos. Een man kan zich een vrouw voelen, maar dat maakt hem niet tot een vrouw. Hij is geen vrouw doordat hij zich een vrouw voelt.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.